Дух културе и светла српске престонице

фото: Беоинфо

Споменици културе

Достојно сећање на просвећеног владара

Договорена реконструкција и уређење места погибије кнеза Михаила Обреновића у Кошутњаку

Завод за заштиту споменика културе Града Београда отпочеће са радом на пројекту реконструкције платоа на коме је обележено место убиства кнеза Михаила Обреновића на Кошутњаку, а Град Београд ће обезбедити новац да се реконструкција успешно заврши, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.
Он је протекле седмице са директорком Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливером Вучковић и секретаром за ванредне ситуације Дарком Главашом обишао на Кошутњаку место где је 29. маја по старом или 10. јуна по новом календару 1868. године убијен кнез Михаило Обреновић. 
„Ово важно историјско место је запуштено и последњих неколико деценија ту није ништа чињено, улагано. Срамота је да ћемо годишњицу убиства једног од најпросвећенијих владара у нашој историји дочекати тако што ће место на коме је страдао изгледати овако како данас изгледа. То говори о нама као народу“, истакао је Весић током радног састанка на Кошутњаку.
„Током наредна три месеца ЈКП ’Београд пут’ ће уредити десет места за паркирање аутомобила и аутобуса дуж пута којим се долази на место где је кнез Михаило страдао. У средини платоа биће враћена ограда која је постављена око самог места убиства, а која је уклоњена. ’Србијашуме’ и ’Зеленило – Београд’ извршиће партерно уређење око овог места. Ту ће бити постављени столови и клупе за седење“, нагласио је заменик градоначелника.

Српска културна баштина

Сјај и лепота Косовке Девојке

Ремек-дело Уроша Предића биће део сталне поставке Музеја града Београда у новој згради

Изложбу једне слике – платна Уроша Предића Косовска Девојка у холу Старог двора прошле недеље свечано је отворио заменик градоначелника Београда Горан Весић. Том приликом он је подсетио на чињеницу да је ово дело једно од најзначајнијих у историји српског сликарства, и уједно најавио расписивање тендера за реконструкцију зграде бивше Војне академије, у којој ће се налазити Музеј града Београда, према плану – најмодернији музеј у нашем граду.
Весић је изразио задовољство због прилике да Скупштина града буде домаћин овакве изложбе.
„Не постоји пуно изложби на којима је само једна слика изложена, али значај овог уметничког дела је толики да је довољно да Косовка Девојка сама чини изложбу. За српски народ можда нема значајније слике од Косовке Девојке Уроша Предића и можемо да је упоредимо са Мона Лизом и важношћу тог дела у Француској и Европи. Косовка девојка је од свих слика наших уметника највише пута преношена и пресликавана. Практично не постоји ниједан становник наше земље који није чуо за Предићеву Косовку девојку. Слика ће се налазити у холу Старог двора до Видовдана и грађани ће моћи да дођу и да је виде, али и да чују нешто о њеном историјату од кустоса Музеја града Београда.“
Заменик градоначелника је подсетио и да је Музеј града Београда основан пре 114 година – 1906. и истакао да ова установа никада није имала сопствену зграду. 
„Од оснивања до данас музеј је више пута мењао здања и локације, али је коначно дошло време да добије своју зграду. Данас могу свечано да најавим да ће Град Београд, најкасније до краја ове године, расписати тендер за реконструкцију зграде бивше Војне академије, која се налази на углу Ресавске и Немањине улице. Било нам је потребно неколико година и урадили смо огроман посао, пре свега приликом решавања имовинско-правних послова са Војском, израде пројекта и расписивања конкурса. Када посао буде завршен, то ће бити највећи и најмодернији музеј у Београду. Музеј града Београда ће бити једини модеран музеј у граду где ће посетиоци моћи да проведу читав дан са породицом, а не искључиво да обиђу одређену изложбу. Срећан сам и поносан што сам део градске власти која ће реконструисати будуће здање Музеја града Београда, као и што сам део власти која је успела да реновира и поново отвори Народни музеј и Музеј савремене уметности“, додао је Весић, уз најаву да ће, када зграда Музеја града Београда буде завршена, у њеној поставци бити изложена и Косовка Девојка, али и хиљаде других значајних дела. Тада ћемо на прави начин моћи да представимо нашу историју и културу.
Овом приликом упућен је позив свим Београђанима и посетиоцима престонице да посете „Изложбу једне слике“ – сваког радног дана од 18 до 19 часова и викендом од 10 до 16 сати. Косовка Девојка ће у наредном периоду сигурно бити изложена на још неким местима, али када зграда Музеја града Београда буде завршена, биће у сталној поставци овог музеја.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *