Вирус у обавештајном систему

Да ли је погрешна процена разлог због кога су најмоћније обавештајне службе заказале о питању пандемије вируса корона?

На тему благовременог упозорења на биолошку опасност заказале су све обавештајне службе на свету, па и оне најмоћније. Крајњу немоћ, као никада до сада, показале су америчке обавештајне службе, као и оне најугледније из породице њихових европских савезника. Њихов посао је да на време детектују све безбедносне претње и о њима обавесте државни врх, уз предлог мера којима се те претње могу неутралисати или умањити. Први пут се десило да се не препозна и игнорише тако велика опасност, која изазива огромне људске жртве и снажно подрива понос западне цивилизације – пре свега стандард, економију и демократију. Зашто се то догодило?

СИБИРСКИ ВЕКТОР Запад је био успаван чињеницом да нове врсте ратовања лансирају само они. У погледу банке биолошких агенса далеко су одмакли у односу на друге, и процењивали су како су могућности да их неко први нападне биолошким оружјем равне нули. Као могућег супарника с тим у вези третирали су само Русију. Највише су зазирали од руског биолошког центра „Вектор“ у Сибиру. Знали су да се бави врхунским истраживањима из области епидемиологије, молекуларне биологије, вирусологије, генетског инжењеринга и биотехнологије. Били су уверени да се њихова истраживања користе за проналажење и унапређење биолошког оружја јер обрађују најопасније вирусе на планети, али то нису могли доказати.
Обавештајни продор у ову институцију веома је тежак и због локације центра (код Новосибирска) и због најстрожих безбедносних мера. Сем тога, чак и да није у питању Сибир, обавештајна обрада биолошких истраживања далеко је тежа од конвенционалних, хемијских и нуклеарних.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *