Увод у трансхуманизам

Пише Виктор Радун

Незапамћена пандемијска хистерија која је задесила читаву планету, знана као ЦОВИД-19 криза, ближи се крају. Међутим, полако постаје извесно да излазимо само из прве фазе кризе. Пандемија је, чини се, представљала само паузу и припрему за оно што нас очекује после тога. Све што нам је дотле било познато, систем веровања и вредности, сада је одједном срушено или је радикално измењено. Наметнута су нам нека нова правила, с којима ћемо „морати да живимо у будућности“

Од почетка, пандемију вируса корона читав је свет пратио кроз статистику. Сви су се водили бројевима, који су из дана у дан расли, и од тих бројева зависиле су мере владе, планирање, понашање и свест људи. А онда су се јавиле сумње у исправност статистике. Наука и струка су нас изневериле. Кроз читав 20. век учени смо да је наука неприкосновена, клели смо се у знање и величали моћ научног и технолошког напретка, у духу Декарта, Бејкона, Лока, Спинозе и Њутна. Али визија се претворила у фатаморгану, догму и трауму.
Италијански посланик Виторио Сгарби показао је сумњу у податке о мртвима од вируса корона у Италији. У свом енергичном говору у италијанском парламенту, 24. априла 2020, оптужио је владу и медије за лажну статистику која је коришћена као повод за увођење диктатуре и терорисање грађана, наводећи да „96,3 посто није умрло од вируса корона него од других болести“. И други стручњаци и политичари су указивали на пренадуваност статистике, која је подгревала панику и користила се за масовно увођење драстичних мера ванредног стања и полицијског часа. Сумња у податке је натерала и америчког председника Трампа да одбаци званично коришћене моделе ширења пандемије и усвоји ревидиране, знатно умереније моделе са оптимистичнијим прогнозама броја заражених и умрлих.

ШТА ЈЕ ИСТИНА? Људи су почели да преиспитују владајуће „истине“ глобалног капиталистичког поретка и постепено је разоткривана велика пандемијска „завера“. Оно што је доскоро поспрдно сврставано под „теоријом завере“, почело је да нам се остварује буквално пред очима, као скривена агенда новог светског поретка. Откривено је да је међу главним финансијерима СЗО милијардер Бил Гејтс, који је доведен у везу с инвестицијама његове фондације у вакцине. Уследиле су жестоке критике СЗО и његовог генералног директора Тедроса А. Гебрејесуса. Указано је на његове везе с кинеским властима. Председник Трамп је одлучио да обустави финансирање СЗО.
Пронађени су бројни извори који су упућивали на могуће планирање „п(л)андемије“ вирусом корона, стари неколико и више година, међу главним: јавни наступ Била Гејтса у организацији чувеног ТЕД-а, марта 2015, у којем је говорио о опасности од следеће велике пандемије, и вежба симулације пандемије сличне САРС-у, организоване под називом Догађај 201, који је такође финансиран из Гејтсове фондације, у координацији са Светским економским форумом и Џон Хопкинс центром за здравствену безбедност, 18. октобра 2019. године. На Гејтсову ширу улогу у пандемији упућивао је и патент Мајкрософта, заведен под бројем 666, од 26. 3. 2020, у којем је описана идеја о повезивању телесних активности (праћење можданих таласа, телесне температуре и др.) с дигиталним системом криптовалуте.
Асоцијација на пророчанство из Новог завета (број 666), у којем је записано да ће људи бити обележени „жигом Звери“, као и упорно инсистирање Гејтса, СЗО и лекара из кризних штабова широм света, повезаних са СЗО (пример Ентонија Фаучија из САД) на обавезном вакцинисању, додатно су подгрејали сумњу у добре намере, доводећи у везу вакцине и чиповање људи. Низ других изума, попут специјалног нано-филма који се уноси заједно са вакцином под кожу, налик на тетоважу, и који складишти и преноси податке о примљеним вакцинама пацијента (рад објављен у часопису „Сајенс транслејшенал медисин“, 18. 12. 2019), као и агенда ИД2020, која истиче неопходност дигиталног идентификовања сваког грађанина на планети, у складу са Агендом 2030 УН, покренули су глобални отпор против наметања обавезне вакцинације и подигли свест о претњи од чиповања људи.
У прилог сумњи у штетност вакцинисања ваља поменути судски спор који су у новембру 2018. године Роберт Кенеди Јуниор и његов партнер Дел Бигтри добили против америчког министарства здравља и људских услуга, у којем је доказано да је безбедност вакцина занемаривана више од 30 година, те да министарство није урадило ништа на надзору и контроли безбедности вакцина по здравље људи.

5Г ПРОБЛЕМ Покренута је и тема штетности 5Г мреже за људско здравље. На повезаност пандемије са увођењем и ширењем 5Г телекомуникационе мреже међу првима је указао др Томас Коуaн, који је на Самиту о здрављу и људским правима у Аризони, 12. марта, изнео фрапантну теорију да је ова пандемија повезана са пуштањем у рад 5Г мреже управо у Вухану. Снажно електромагнетно зрачење 5Г антена у Кини изазвало је шок организма, и људи су се разболели. Иако је ова теорија касније одбачена јер се поставило питање ширења вируса у земљама у којима није инсталирана 5Г мрежа, сигурно је да је увођење 5Г технологије у свету већ доста одмакло и све време трајања пандемије није обустављано. Лансирају се и сателити за подршку 5Г мрежи из свемира. Милијардер Илон Маск планира да лансира 30.000 сателита у ниску орбиту око Земље, а милијардер Џеф Безос (Амазон) 3.236. Питање безбедности 5Г мреже по људско здравље још није до краја испитано. Рад 5Г мреже, према тврдњама стручњака, својим зрачењем (од 450 МХз – 300 ГХз, 10–100 пута бржи пренос података од 4Г мреже) може веома штетно да делује на здравље, а међу могућим штетним ефектима наводе се симптоми слични грипу, главобоље, аритмија и др. Зрачење 5Г мреже слаби имунитет организма и на тај начин ослабљен организам бива подложнији инфекцији.
Ови изазови покренули су жестоку реакцију људи. Међународни апел „Зауставите 5Г на Земљи и у свемиру“ до 15. маја 2020. потписало је више од 282.000 појединаца из 217 земаља и територија света. У апелу се истиче да „увођење система 5Г представља експеримент над човечанством и животном средином који се, према међународном праву, дефинише као злочин“. Расправа путем друштвених медија између Новака Ђоковића и др Предрага Кона, члана Кризног штаба, у Србији, дубоко је поделила грађане на оне за (обавезну) вакцинацију и оне против ње. Храбри наступи у јавности појединаца и организација у прилог права грађана на информисани избор, а против обавезног вакцинисања и наметања 5Г мреже без испитивања и јавне расправе узбуркали су јавност и показали су да народ жели да зна шта се ради мимо његовог пристанка. То су питања која задиру у темељно људско право – право на избор и слободу сваког човека. Грађани захтевају право на отворено и тачно информисање о стварима од јавног интереса, као и поштовање својих основних људских права, загарантована уставом и Повељом УН.

СТИМУЛАНС ЗА ДИГИТАЛНУ ЕКОНОМИЈУ Иако је пандемијска криза жестоко погодила многе секторе реалне економије (највише индустрију, пољопривреду, туризам, угоститељство, саобраћај, трговину, мали бизнис), она је вишеструко подстакла развој дигиталне економије. Другим речима, погодовала је Четвртој индустријској револуцији (4ИР), која је у свету у великом успону последњих деценија. Темељ и кичма 4ИР је управо дигитална економија. Изгледа као да је економска и друштвена парализа искоришћена као јединствена могућност за масовно тестирање дигиталних сервиса и платформи у оквиру планираног преласка на тотално дигитализовану економију и друштво. Четврта ИР почива на низу нових, међусобно повезаних технологија, које су у стању да радикално и неповратно промене не само економију већ дубоко задиру у друштвене и међуљудске односе, способне да трансформишу и саму природу и функционисање човека. Срж 4ИР чине десетак кључних технологија, међу којима су најистакнутије ВИ (вештачка интелигенција) и роботика, нанотехнологија, биотехнологије, блокчејн технологија, геоинжењеринг, интернет ствари (ИС), неуротехнологије и виртуелна и аугментативна реалност.
У позадини ових нових технологија 4ИР налази се идеологија трансхуманизма. У књизи аутора овог текста Трансхуманизам: Будућност без људи (Пешић и синови, Београд, 2018), дата је обухватна анализа трансхуманизма. Трансхуманизам обухвата широк спектар могућности „побољшавања“ и усавршавања човека које делују застрашујуће, кроз примену нових технологија 4ИР: уградњу или надовезивање синтетичких компоненти, делова или органа, чиповање, убризгавање наночипа или нанобота интравенозно, унутрашњи инжењеринг и контролу ДНК и претварање људског организма у биорачунар или кроз спрегу људског мозга са рачунарима (коришћењем нанотехнологије, неуронауке, биотехнологије, ВИ и др.) чиме би се човек претворио у киборга (трансчовека) и постчовека. Крајњи циљ трансхуманизма је технолошка трансформација људског бића у некакав облик синтезе човека и интелигентне машине и прелазак у сасвим нову фазу еволуције човека и људског друштва.
Очигледно је да ће од 4ИР имати користи углавном глобалистичка елита, која жели да искористи њен потенцијал и оствари своје циљеве. Отуда је јасно зашто се такве технологије намећу као обавезне људима, са образложењем веће сигурности, заштите и идентификације људи. Иза ових тенденција стоји трансхуманистичка агенда глобалистичке елите, прикривена у рапидном нарастајућем замаху технологија 4ИР. Заједничко за све ове технологије је могућност контроле и трансформације људи. Глобална корона криза послужила је као одличан повод за експериментално увођење великог опсега дигиталних и нових технологија, па су тако најпре у Кини, а и другде у свету, коришћени системи за препознавање лица, блокчејн, 5Г, масивни подаци, коришћење ВИ алгоритама у истраживању вируса, аутоматизована платформа за геномско тестирање, даљинско мерење температуре људи коришћењем инфрацрвених зрака и ВИ, телемедицина и др.
Последњих деценија у току је беспоштедна глобална трка за превласт у 4ИР, у којој предњаче Кина, САД и Ј. Кореја. Утицај ових технологија на економију и друштво је разоран – увођење ВИ, роботике и нанотехнологије прети да истисне велики део радних места и замени постојећу људску радну снагу кроз аутоматизацију, и доведе до подељености становништва на две екстремне класе, супербогатих и крајње сиромашних.
Управо 5Г мрежа представља основну инфраструктуру на којој ће се темељити ИС, која ће, са своје стране повући развој свих осталих технологија 4ИР, усмерених ка стварању јединственог дигиталног, мегаумреженог и хиперинтелигентног трансхуманистичког друштва. Такво друштво ће представљати остварење визије глобалиста-трансхуманиста у правцу стварања хиперконтролисаног дигиталног тоталитаристичког система, новог врлог трансхуманистичког светског поретка, у којем ће поред контролисаних људи животни простор планете делити трансљуди (киборзи), постљуди и разне комбинације људи и ВИ, машина, рачунара и других вештачких интелигентних објеката. Прелазак у такав нови поредак изгледа као једино логичко и аргументовано објашњење за овај невиђен хаос и невероватно жртвовање глобалне економије који је произвео ЦОВИД-19. Такво друштво не мора да буде остварено. То је само једна од могућности. Како ће се даље одвијати наш пут у будућност, зависи од свих нас. Пред човечанством је одсудна борба за хуманост, слободу и право на избор, борба за духовну, интегралну и органску трансформацију.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *