ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

 

МИСА ЗА НАЦИСТИЧКЕ КОЛАБОРАЦИОНИСТЕ

Директор Центра „Симон Визентал“ из Израела Ефраим Зуроф истакао је да миса за блајбуршке жртве одржана у сарајевској Катедрали Срца Исусова подсећа на скуп који се годинама организује у Загребу у част Анте Павелића.
„Сарајевска миса одржана за нацистичке колаборационисте из Другог светског рата привлачи широку осуду. Подсећа ме на скупове који се годинама одржавају у Загребу, а посвећени су највећем масовном убици на Балкану – Анте Павелићу“, написао је Зуроф на свом твитер налогу.
Мису у сарајевској катедрали, прву тим поводом служеној у Сарајеву, началствовао је кардинал Винко Пуљић у присуству амбасадора Хрватске у БиХ Ивана Саболића и двадесетак верника. Као одговор на срамну мису, хиљаде људи одало је почаст жртвама фашистичке НДХ шетњом до спомен-обележја Вечна ватра уз партизанске песме и антифашистичке поруке.
Бројни државни службеници, међу којима су и сва три члана Председништва БиХ, политичке странке и невладина удружења, сложили су се да је миса у саставу блајбуршке комеморације покушај рехабилитације усташког режима који је одговоран за убиство више од 10.000 Сарајлија током фашистичке окупације у Другом светском рату.

 

СРБИ НЕПОЖЕЉНИ У ВОЈСЦИ ЦРНЕ ГОРЕ

Након срамног хапшења свештенства Српске православне цркве, с епископом будимљанско-никшићким Јоаникијем на челу – и то на дан Светог Василија Острошког, режим је, пише портал ИН4С, приступио прогону професионалних припадника Војске Црне Горе српске националности.
„Према информацијама до којих је дошла наша редакција, сви војници српске националности који су били распоређени на дужностима обезбеђења војних објеката и магацина, широм Црне Горе, усмено су обавештени да не долазе на посао до даљњег, без икаквог образложења.“
Портал подсећа да је реч о дужностима која се обављају уз обавезно ношење задуженог наоружања и муниције.
„Они су, на тај начин, разоружани и послати кући, а на њихово место су, према нашим информацијама, дошли припадници Војске Црне Горе црногорске и бошњачке националности.“
ИН4С незванично сазнаје да је министар одбране Предраг Бошковић, у више наврата, упутио директиву старешинама да утичу на припаднике Војске Црне Горе који се изјашњавају као Срби да промене своју националну припадност уколико не желе да буду одстрањени из службе.

АЈА СОФИЈА ОПЕТ ЏАМИЈА?

Директор за односе с јавношћу председника Турске Фахретин Алтун наговестио је да би чувена Аја Софија, која је од 1935. одлуком Кемала Ататурка претворена у музеј, опет могла постати џамија.
„Ужелели смо се! Међутим, будимо стрпљиви. Урадићемо то заједно“, написао је Алтун на свом твитер налогу. Ову објаву пренели су турски медији уз коментар да је народ нестрпљив.
Тема Аја Софије, некада највећег православног светилишта, у Турској се већ годинама актуелизује у посебним приликама, или у време великих муслиманских празника или уочи избора. За конзервативне муслимане претварање Аја Софије у џамију питање је од великог националног значаја. Одговарајући на питање када ће грађани опет моћи бесплатно да улазе у Аја Софију, која је претворена у музеј, председник Ердоган је прошле године рекао да је то врло могуће. „Чак можемо да променимо да то више не буде музеј, него да буде Аја Софија џамија. Шта је ту страно?“ Ова изјава није провокативна ако се има у виду да су неколико година заредом у организацији Управе за верске послове у Аја Софији обављана учења Курана и служене молитве, а што су преносиле тамошње ТВ станице.
Председник Турске Ердоган је некада о овом питању заступао сасвим другачији став, да би они који захтевају да Аја Софија поново постане џамија најпре требало да виде како да верницима напуне друге џамије у Истанбулу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *