ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

фото: Милан Тимотић

Корона на издисају

Сва је прилика да Србија из ове пандемије излази с мање жртава у односу на друге земље у свету, али без опијености и еуфорије који би могли да се врате као бумеранг

Напокон, после 53 дана, у Србији је укинуто ванредно стање уведено због пандемије вируса корона. Скупштина Србије је 5. маја изгласала одлуку о укидању ванредног стања, која је на снагу ступила сутрадан, на Ђурђевдан, 6. маја. С њом је укинуто и 11 уредби које су важиле за време ванредног стања, а односиле су се на организацију рада, део пореских мера, начин задуживања, учешће у кривичном поступку…
Иако је број заражених и даље висок, прешао је 10.000, а дневно умире по неколико особа, сви параметри показују да епидемија јењава и да је могуће прећи на још блаже мере.
Почев од 15. марта, када је уведено ванредно стање, у Србији су примењиване бројне мере међу којима су били затварање угоститељских објеката, установа културе, забрана коришћења паркова и шеталишта, укидање градског и међуградског превоза, прекид рада обданишта и школа, обавезна социјална дистанца, ношење маски и рукавица и оне које су најтеже пала свима – полицијски час и забрана кретања лицима старијим од 65 година.
Иако се инсистира на враћању у нормалне животне токове, свуда је приметна доза уздржаности, а кључна реч на коју психолози скрећу пажњу јесте „постепено“. Јер стање у којем смо живели 53 дана психолози дефинишу као високостресну кризну ситуацију у којој се наш свакодневни живот променио у драстичној мери. То значи да, како је увођење рестриктивних мера изискивало прилагођавање и прихватање, тако и њихово попуштање захтева да се постепено вратимо уобичајеном начину живота.
Тако, с укидањем ванредног стања укида се полицијски час, али остају неке ванредне мере које су донете због епидемије.
„Ми са епидемијом нисмо завршили. Важно је да поштујемо три ствари, а то су: дистанца, маска у затвореном и прање руку“, рекао је члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон. „Ако бисмо се тога придржавали по садашњим параметрима, 15. јуна ми не бисмо имали заражене“, додао је он у разговору за ТВ Прва.
Рукавице и маске обавезне су у јавном превозу, али и у ресторанима и кафићима, физичка дистанца остаје на снази, забрана јавних окупљања, нема наставе у школама – остаје настава на даљину, нема биоскопа и позоришта.
Шетња је дозвољена, али никако у групи. Славља попут свадби, крштења, рођендана биће дозвољена од 15. јуна. Градски превоз у Београду почео је да ради, поново раде вртићи и продужени боравци у школама, шалтери МУП-а, судови…
Када се све сабере, Србија спада међу најуспешније земље у борби са епидемијом вируса корона. Поред властитих одлучних и промишљених мера, томе је много допринела и помоћ са стране, пре свега из Кине и Русије.
У међувремену, Србија је овладала многим техникама и производњом управо због нужде коју је изискивала борба с пандемијом. То се пре свега односи на производњу заштитних средстава, а овладало се и технологијом производње драгоцених респиратора. Српски научници направили су и тест на корону, изузетног квалитета, који би могао чак и да се извози.
Наравно, највећи терет је поднело медицинско особље, лекари, сестре, техничари…, а као мала сатисфакција свима је плата увећана за 10 одсто. Не треба заборавити да им се грађани свако вече у 20 часова одужују аплаузом за све оно што су учинили и што и даље чине. И једни и други желе да се ти аплаузи што пре заврше, јер ће се самим тим знати да је опасни вирус потпуно поражен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *