ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ

Недавни почетак дуго ишчекиване Фазе 2, коју је италијански премијер Ђузепе Конте средином априла свечано најавио, потврдио је конфузију: скоро нико није схватио шта премијер и његов специјални тим комуниколога, вирусолога и инфектолога у овој новој етапи борбе са злим вирусом допуштају, а шта не

После два месеца строгог кућног затвора, исцрпљени и сабласно бледи, становници Милана су 4. маја весело похрлили на улице, кренули у паркове, а многи су отишли да уживају на мајском сунцу испред неког од популарних локала дуж живописних миланских канала Навиљи у центру града који су због „покретања посустале економије“ отворени, али само за сервис take away. Био је то почетак дуго ишчекиване Фазе 2, коју је италијански премијер Ђузепе Конте средином априла свечано најавио, али је и овога пута био прилично конфузан, тако да скоро нико није схватио шта он и његов специјални тим комуниколога, вирусолога и инфектолога у овој новој етапи борбе са злим вирусом допуштају, а шта не. Многи су тог дана на својој кожи осетили шта тачно значи садистичко иживљавање неспособне државне бирократије када су на лицу места били кажњени зато што су, док су пили пиво и јели парче пице, спустили заштитну маску испод браде. И аутор овог текста је тог 4. маја ухваћен у „тешком кривичном делу непоштовања владиних мера забране јавног окупљања“, и то зато што је с две пријатељице седео на клупи у парку и пио кафу из пластичне чаше из оближњег кафића. Одмах нас је ухватила локална полицијска патрола и, као последње криминалце, легитимисала и казнила са по 400 евра због „кршења владиних мера заштите од вируса корона“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

КАД ФОФО ДЕЛИ ПРАВДУ

Још већи народни бес изазвала је вест да је Алфонсо Бонафеде, Контеов министар правде, такође хитним специјалним владиним декретом (дакле, без обавезне демократске процедуре у парламенту) услед епидемије вируса корона пустио из италијанских затвора 357 мафијашких босова наводно зато што су били заражени короном, а затворске болничке структуре неадекватне да их сместе и лече, тако да су упућени на „кућно лечење“. У питању су шефови сицилијанских и калабријских кланова за којима је полиција годинама трагала, а који су били осуђени на доживотни затвор под строгим режимом званим 41-бис. Неки од њих су чак и директно умешани у убиство сицилијанских судија Фалконеа и Борселина, серију терористичких мафијашких бомбашких напада на државу раних 1990-их, али и за стравично убиство 13-годишњег сина једног од сведока сарадника италијанске Антимафије (специјалне јединице за борбу против мафије) чији леш никад није пронађен, с обзиром на то да је тело несрећног дечака растопљено у киселини.
Није никакво чудо што се испоставило да већина ових окорелих криминалаца није била болесна од короне и да је уместо у кућни затвор одмах отишла на неко непознато и сигурно место. Стога су разумљиви захтеви италијанске опозиције да министар Бонафеде због овог „гафа“ одмах поднесе оставку, али је премијер Конте изјавио да то не долази у обзир и да ће се цео случај испитати, те опет издао нови декрет, помпезно назван „Похватај поново мафијаше“. Познато је само да се у мафијашким круговима у Палерму већ данима слави, а да је Пасквале де Филипо, један од сведока сарадника Антимафије, озбиљно забринут за свој живот. „Ја сам био мафијаш, члан чувеног клана Казалезе и добро их познајем. Због издаје сам осуђен на смрт и сада је само питање дана када ће ме стрефити метак. Они не заборављају и не опраштају.“
Иначе, Алфонсо Бонафеде је пре него што је постао министар правде био годинама незапослени дипломирани правник који је за живот зарађивао радећи као диск-џокеј у дискотеци „Екстази“ у родном градићу Мацара дел Вало, на крајњем југу Сицилије, 200 км од туниске обале. Без обзира на наглу професионалну каријеру, министра његови блиски пријатељи и рођаци и даље зову Фофо. Али за многе Италијане је велика енигма ко су у ствари ти његови блиски пријатељи?!


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *