Нови круг косовске преваре

Иду тешка економска времена у којима ће Србија поново бити изложена појачаним уценама Берлина и Брисела. ЕУ се љуља, али не одустаје од по нас неповољни начин решавања „косовског проблема“

Ових дана је прича о Заједници српских општина поново постала актуелна у ЕУ политичким структурама. Све гласнији су захтеви да она буде формирана, па и да добије већа овлашћења него што је предвиђено Бриселским споразумом. Све то после више година готово потпуног ћутања европских званичника због некоректног понашања Приштине. Да ли то значи да се сада нешто променило нама у корист? Можда ЕУ увиђа да слаби па мења однос према Србији како је не би изгубила?

ПОЛИЦИЈСКИ ТЕСТ Касније ћемо видети какав је одговор, а пре тога да се подсетимо недавне прошлости. Бриселски споразум, али и низ других уступака о питању Косова и Метохије, изнуђени су нам од стране Брисела, Берлина и других западних центара моћи. Сваки корак на путу ЕУ интеграција, па и долазак већих инвеститора из држава које Унију чине, морали смо да плаћамо косовско-метохијском монетом. ЕУ је, наводно, била статусно неутрална, али све њене водеће државе, изузев Шпаније, признале су сепаратистички акт Приштине. То је суштински дефинисало политику Брисела.
Из ње су произашли по нас негативни резултати. Штагод официјелна Србија причала, она је изгубила низ позиција на самом Косову. Кумулативни ефекат тога јасно смо видели током ванредног стања изазваног тзв. епидемијом ЦОВИД-19. Влада Србије и привремене институције у Приштини увеле су полицијски час у различито доба. То је била добра прилика да се тестира ко има премоћ на северу Косова. Која забрана кретања је примењивана? Нажалост – приштинска! Срби су могли лично да уважавају одлуке Београда, али полиција и многе друге институције поштовале су косовске одлуке.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *
РУСКИ ФАКТОР

Будимо свесни да Русија неће дићи руке од нас. Ни због традиционалног руско-српског пријатељства, ни због чисто својих интереса. Ових дана је било спекулација око изјаве амбасадора Руске Федерације у Србији Александра Боцан Харченка да је могуће доношење у СБ УН „нове резолуције која би заменила важећу Резолуцију 1244“. Међутим, неретко се „превиђа“ да је истакао да би то било само аминовање компромисног решења између Београда и Приштине, тј. да је потребно да оно буде утврђено у УН а не на неком другом месту.
Русија је више пута истакла да се неће противити решењима за које Србија процени да јој одговарају. То је потврдио и Александар Боцан Харченко речима: „Актуелност идеје ’поделе Косова’ могу да процене само Београд и Приштина. Одржив расплет косовског питања остварив је само као резултат узимања у обзир избалансираних узајамних интереса.“ Укратко, Русија ће нас подржати ако дођемо до колико-толико прихватљивог концепта поделе Косова, али не помиње некакву размену територија.
Да и не говоримо о „нормализацији“ односа на темељу тога да ми прихватамо сецесију а добијамо аутономију унутар Косова. Нема те власти која би, а верујем да исто важи за размену територија, уверила српски народ да то мирно прихвати. Можда би уз изазивање унутрашњег хаоса могла да му то намеће, али ништа више од тога, а Москва, сигуран сам у то, не би подржала нешто што изазива огромну буру у Србији. Русија је уз Србију, а не уз било коју власт понаособ (коју би својим утицајем на јавност и те како могла да угрози ако би то хтела). Она поштује оне који воде нашу земљу, али то не би наставила да чини ако би власт тотално погазила српске интересе. Следећи корак би онда био улазак у НАТО и окретање против Русије. Свако ко схвата (гео)политичку логику око тога нема дилему. Зар ико онда може и да помисли да Кремљ то не разуме?


Један коментар

  1. unutrašnji dijalog

    NOVI KRUG KOSOVSKE PREVARE -Zašto samo kosovske kada je bilo prevare više faktora naširoko i nadugačko (udružen prevarantski poduhvat).
    ZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINA ponovo postala aktuelna – da se formira, kao nije formirana, neka bude tako, ali zašto nije data stručna analiza preko skupštinske debate da vidi narod šta jeste šta nije? Briselskim pregovorima od 2015. god. rečeno je da su pregovori o ZSO bili vrlo uspešni: Marko Djurić je rekao da je Srbija pobedila sa 5:0. Pričali su naši pregovarači da je samo ostalo da Srbija i Kosovo izrade STATUT o radu ZSO, nakon toga sledi pravnoobavezujući sveobuhvatni sporazum o normalzaciji (očigledno za ulazak Kosova u UN, Unesko, Interpol…). Dugo se čekalo na statut, Srbja je govorila da će ns kraju morati sama da izradidi statut… odustala – zašto? Predlagali su EU faktori da KS i SRB posebno izrade statute i usaglase ih u EU… od toga ništa nije bilo. Posebno se prikrivao status ZSO po Brisel. sporazumu: ZSO upravlja po zakonima i ustavu kosova, nema izvršna ovlašćenja, ima status kao i sve kosovske opštine kako je predvidjeno BS. Nakon svega toga Kosovo kontinuirano učvršćuje svoje državne institucije i državni integritet i suverenitet. Na primer, srušili su do temelja betonski bezbednosni zaštitni zid kod mosta na srpskoj strani Severne Mitrovice (služio srbima kao zaštita od napada i upada šiptarskih separatista-terorista). Srbija ništa nije uradila da to spreči, iako po Briselskom sporazumu ZSO ima nadležnosti da uredjuje ruralna i urbana područja na svom terenu – severu Kosova?

    Od 2015. do 2018. god AV je stalno govorio da Kosovo neće da da srbima Zajednicu srpskih opština. Da li je to bio alibi-dogovor sa Tačijem da se čeka do finalizacije BS – da tada Tači nagovesti da će dati srbima ZSO – da se proglasi KOMPROMISNO REŠENJE za normalizaciju odnosa (da KS udje u UN), i završi kosovsko pitanje? I od toga se odustalo, nako čega je AV pozvao na RAZGRANIČENJE kao kompromisno rešenje, neprecizirajući kakvo rešenje (to je bilo zamka da Srbija prihvati razgraničenje – naravno po Briselskom sporazumu: Integrisanoj administrativnoj liniji u carinsku državnu granicu): Da li razgraničenje izmedju Srbije i Kosova, ili izmedju Srba i Albanaca na Kosovu? I taj predlog je propao, pa se predlagala KOREKCIJA granice, RAZMENA teritorije (srpsko za srpsko) itd.?
    Danas neki faktori opet aktueliziraju pravosnažnost Zajednice srpskih opština kao kompromis, jer se to čini kao najbolja varijanta – pošto su AV i Tači dobili preporuke-ovlašćenje od -da samiSAD.EU i Rusije da sami pronadju kompromis i reše Kosovo… koje su ga jednom rešili veleizdajničkim Briselsim sporazumom 2013. – da se otme-preda Kosovo? STOP Briselskom sporazumu!!! …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.