Хрватски адмирал на океану српске пасивности

 

Срби би требало да буду свесни да нам у промењеним геополитичким околностима будућност доноси шансу да набоље изменимо лош национални и геополитички положај који нам је наметнут крајем 20. века, али и опасност од нових антисрпских олуја. Шта ће произаћи из свега тога много зависи од нас

Наша јавност се протеклих дана доста бавила једном дрском и на лажима утемељеном изјавом неког пензионисаног хрватског адмирала. То је радила не без основа, али без истинске спремности да сагледа зашто речи хрватског бојовника нису безопасне. А он је устврдио да је Хрватска угрожена с разних страна, како од Мађара, Италијана и Бошњака, тако и од свих хрватских непријатеља најопаснијег – Срба. Упркос томе, како каже, „нека буде јасно свима“, Хрватима припадају – не само територије које су сада у саставу њихове државе већ и цела Босна и Херцеговина, црногорско приморје, Срем, Бачка и део Баната.

СРПСКА БОСНА Да се ради о глупостима, не треба много објашњавати. Босна, већ први пут када је у 10. веку поменута у тзв. „Спису о народима“ византијског писца и цара Константина Порфирогенита – дефинисана је као српска земља. Да се радило о западној српској покрајини а касније, пошто се осамосталила и у том виду одржала, и држави, доказују и бројни други извори.
Да их сада не набрајам јер их је много, од повеље босанског владара (бана) Матије Нинослава (13. век) који своје поданике изричито назива Србима, до у Хрвата толико хваљеног „Летописа попа Дукљанина“, у коме је прецизно наведено да се Србија дели на Расу (Рашку) источно од Дрине и Босну западно од те наше реке. Додуше, у неким верзијама тог контроверзног дела помиње се да је средњовековно српско приморје било под влашћу Хрвата (што није ничим поткрепљено), али у свим, баш свим, сачуваним преписима стоји да је Босна део Србије (што је многим другим изворима потврђено).

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *
ЛАЖНИ КРАЉ

Уврежио се код нас и хрватски мит о „краљу Томиславу“. У духу југословенског „братства и заједништва“ (тако се говорило пре 1941, а комунисти су потом последњу реч у оживљеној старој фрази заменили „јединством“) краљ Александар Карађорђевић је свог другог сина назвао по том хрватском владару. Тај хрватски кнез је у првој, као и у другој Југославији помпезно а неистинито представљан као највећи хрватски краљ. То се намеће и нашим школарцима данас иако цела прича око краљевског крунисања Томислава на Дувањском полу није ништа друго него имагинација.
Био је моћан кнез Хрвата, али не и краљ! Међутим, није најгоре што смо прихватили низ хрватских измишљотина које се односе на средњи век. Горе је од тога то што се устручавамо да кажемо истину која нам иде у прилог, и на адекватан начин полазећи од ње образујемо омладину. Када неко у Србији каже да су Босна, Херцеговина, Црна Гора или Јужна Далмација историјски српске, од многих одмах добије националистичку етикету уместо одобравања што говори истину. Али и од тога постоје горе ствари.
У нашим медијима мало-мало па се појаве хрватске лаж које су у вези са савременом историјом. Опсег је велики, од приказивања хрватског екстремисте Стјепана Радића у позитивном светлу, преко прихватања конструкције да су Хрвати имали значајну улогу у антифашистичкој борби на просторима Југославије, до интерпретације дешавања из времена ратова за југословенско наслеђе током 1990-их година. Наравно, није све то тек резултат наше системске и друштвене површности већ и озбиљне хрватске пропаганде и лобирања у Србији.


2 коментара

  1. Do kada cemo mi reagovati na tudje gluposti.DOk ne budemo napisali svoju istoriju.Ili istoriju Evrope i ovog dela sveta.A to je Srbska istorija.Sve ostalo su plagijati.Mi smo kolonija i po tome sto ne smemo da napisemo istoriju.Naravno ta istorija ce biti razlicita od svih dosadasnjih jewr su one imale samo jedan cilj a to je.Brisanje Srbskog naroda iz istorije.Kad naj stariji narod izbacite iz istorije onda je mozete krojiti kako vam odgovara.Ali to je politika to nije istorija.Dakle ako i kad smognemo snage da se obracunamio sa nasim kvazi istoricarima,zapadnim plagijatorima,raeavcima antisrpstva neznam kako bi ih sve nazvao i napisemo nasu istoriju (pravu istoriju) onda tek krecermo u Spasenje Srbstva ili ovog sta je od njega ostalo.To je prvi korak bez toga je sve uzalud.A kako su nastajale nacije i narodi od Srbskog naroda vidimo i dan danas.Poslednji u nizu rasrbljenih su obersrbi braca Crnogorci.

  2. Da pojasnim ako neko bude citao.Nisam ja kovan na ove kako sam ih vec nazvao na njihovo vidjenje istorije i njihov raniji rad.Ja sam ogorcen na njihovo delo iz predumisljaja.Tesko je bilo zamisliti da istorija moze biti tako zloupotrebljena u politicke savrhe.Da nauka uopste moze biti toliko zloupotrebljavana u politicke svrhe,I ja sam dugo verovao.Mlad covek veruje.Ali kad sam sazreo i poceo da mislim svojog glavom shvatio sam u kakvom svetu zivim.Danas je vise nego jasno da je istorija koju ucimo i kojom ucimo nasu decu ANTISRBSKI prtojekat koji je smisljeno plasiran radi ostvarivanja ciljeva Srbskih neprijatelja.Ovde prevashodno mislim na raniju istoriju.E tu su ova gosp[oda pala i kao profesionalci i kao ljudi po mom skromnom sudu (to je samo moj sud) i sud vas koji ovaj stav privatite.Umesto da kazu moramo na osnovu novih saznanja,cinjenica,preispitati nase stavove ne oni su naj ostrasceniji branioci ono9g sto se nikako ne moze odbraniti i nanose direktnu stetu ,da li svesno ili nesvesno,zemlji u kojoj zive.Da ne upotrebim neke teze reci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.