Зечевизија – Телевизија не може да замени литургију

Данас живимо сред планетарне пошасти која је у средиште пажње довела односе свете Литургије и лаичке ТВ слике (дакле, њене плотне твари). У Васкршњу недељу ћемо се поново суочити с важним питањима, која још нису разрешена, тим пре што се сада у ствар мешају жестоки напади на СПЦ и православље уопште, и што се у ове нападе намерно уплиће феномен директног телевизијског преноса

Не очекујте превише од телевизијског преноса из храма“, рекао је покојни патријарх сверуски Алексеј Други на једном сусрету с православним синеастима, окупљеним око филмског фестивала „Златни витез“ у Москви, међу којима се нашао и писац ових редова. „Под извесним условима, ми се не противимо камери у цркви, штавише желимо јој добродошлицу, јер може свакоме, под претпоставком часне намере, да пренесе призоре и ток свете службе. Камера, међутим, никада не може да донесе благодет Божју, због које се та служба врши. Литургија је везана само за Цркву, за њено тело – сабор верујућих, за свештенодејство литурга, за Свете Дарове и Тајне које се Литургијом откривају.“ Овај говор, који се и данас трудим да запамтим од речи до речи, одавао је божанствени дух благе речи, али и разумевање природе електронске покретне слике, а које иначе није често у православној васељени; Свјетејши је био познат управо по овом разумевању. Данас живимо сред планетарне пошасти која је у средиште пажње довела односе свете Литургије и лаичке ТВ слике (дакле, њене плотне твари). У Васкршњу недељу ћемо се поново суочити са овим питањима, која још нису разрешена, тим пре што се сада у ствар мешају жестоки напади на СПЦ и православље уопште и што се у ове нападе намерно уплиће феномен директног телевизијског преноса.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

3 коментара

 1. ako si pravoslavac svetosavac mozes se moliti I u vajatu…

 2. Gospodine Zecevicu, divim se vasem znanju i odlicnom filozofskom tekstu. Posto, verujem, da je sve tacno sto kazete, stvarno ne znam, sve je vrlo prosto: neka se ne prenosi Sveta liturgija preko TV i sve ce biti u najboljem redu.
  Naravno, da smatram zdravlje svih stanovnike nase zemlje mnogo vaznijim, nego pitanje da li ce se Sveta liturgija, prenositi na TV ili ne.
  Pozdrav,
  Olga Ilic

  2
  3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.