Писма из Тамног вилајета – Фешта за памћење

Како је један страначки дернек у озлоглашеној намјенској индустрији „Игман“ постао легло заразе вируса корона?

Када је вирус корона с једног страначког дернека уприличеног у фабрици намјенске индустрије „Игман“ почео да се шири а Милорад Додик са државничком одговорношћу позвао Русију, Кину, Мађарску и Турску да пошаљу помоћ за Босну и Херцеговину огласио се и Бакир Изетбеговић. Он је позвао председника Ердогана, али не да помогне већ да га обавјести да Босни није потребна помоћ и да Република Српска само прави опструкције.

ВРЛИ КОЊИЧАНИ Индустрија „Игман“ Kоњиц, из које је смртоносни вирус пуштен из боце, има своју дугу и нимало свијетлу историју. Њено име је постало познато широј јавности 2015. након терористичког напада на редакцију листа „Шарли ебдо“ у Паризу који су извела браћа Саид и Шериф Kоуачи. Западни медији су извјестили да је у нападу на редакцију сатиричног листа употребљена муниција из БиХ. Три дана касније огласило се и Министарство одбране БиХ. Замјеник министра Живко Марјанац потврдио је да чахуре које су пронађене након напада имају ознаке ИK, што је скраћеница за „Фабрика муниције ’Игман’ из Kоњица“. Додао је и да „не сматра да је Министарство одбране БиХ одговорно за сва дешавања ван БиХ, већ полицијске структуре, прије свега Гранична полиција, Агенција за истраге и заштиту (СИПА) и остали који контролишу границу“, наводећи да Министарство не може спријечити излазак муниције из БиХ те да попис наоружања у БиХ још увијек није завршен.
Они из Босне знају и друге мало познате чињенице о овој компанији и самом Коњицу. У Kоњицу су чињени стравични ратни злочини према Србима и Хрватима, посебно у Брадини и Реповцима, али и концентрационим логорима у Тарчину и Челебићима. Командант бригаде Незим Халиловић Мудерис, данас главни имам вехабијске џамије Kраљ Фахд у Сарајеву, прву потврду свог учења добио је 2002. када је вехабија Муамер Топаловић, на Божић, убио трочлану породицу Анђелић.
„Убио сам их кратким рафалом“, објаснио је Топаловић у једној емисији муслиманске Федералне телевизије (ФТВ).

КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА Незим није једино име везано за Коњиц. Тамо још увијек столује и хара кадија Амра Муратбеговић, тренутно на задатку отимања надлежности за суђења и прогон Радио-телевизије Републике Српске, увијек спремне да извјести о Kоњичанима који су у власти на нивоу БиХ. Немалу захвалност СДА дугује и Муратбеговић Ђахиду директору „Игман“ д.д. Зашто њихова имена треба запамтити? Ријеч је о људима који су у сарадњи са сарајевским менторима опробаним техникама не само скривали СДА лудило које се негује у Kоњицу већ покушали заташкати и ширење опасне заразе вирусом корона. Како су се муслимански прваци блиски Бакировој странци нашли у улози носиоца опаког вируса?
Све је кренуло 11. марта, када је хотелу „Гарден сити“ уприличено славље поводом 70. годишњице пословања компаније за производњу оружја и муниције „Игман“ д.д. Kоњиц. Процјењује се да је на прослави било више од 150 особа. Тог дана високе делегације посјетиле су и производне погоне „Игмана“. Све је почело панелом „Глобално тржиште војне индустрије – трендови и анализе“, којем су присуствовали премијер Владе Фадил Новалић, ресорни министар Нермин Џиндић и директор компаније Муратбеговић Ђахид, као и пословни партнери из Америке, Азије и Европе. Касније је Новалић негирао своје присуство на скупу.
Интересантно је да су сви актери игнорисали чињеницу да је вирус корона већ био присутан у региону, али и у БиХ, где је прва заражена особа регистрована 5. марта, односно шест дана прије одржавања феште у Kоњицу.
Седам дана послије прославе услиједила је паника. Јавност сазнаје да је Ђахид Муратбеговић, директор компаније, позитиван на вирус корона. Међу званицама био је и директор „Слободе“ из Чачка, коме је такође дијагностицирано присуство вируса корона.

КОРОНА СЕ ШИРИ Здравствено стање осталих није познато. Тек један држављанин Чешке је задржан у Неуму у карантину, али су зато директори из Травника, Новог Травника, Горажда, Сарајева, Бихаћа, Мостара, Тешња, Вогошће, Илиџе, као живе опасности, кренули у своја мјеста као потенцијални носиоци вируса.
Управа компаније 19. марта потврђује присуство вируса ЦОВИД-19 код четири особе. Ријеч је о директору компаније „Игман“ и три особе које су биле у контакту са њим. Јавност је информисана да су одмах по сазнању да је један гост из Србије на прослави јубилеја позитиван на ЦОВИД-19, обавијестили надлежну епидемиолошку службу и утврдили да симптоме вируса корона није имала ниједна особа која је имала блиски контакт с гостом из Србије.
Али управо са овог скупа вирус корона почиње незаустављиво да се шири Босном; детаљи се утврђују, десет лица је досад преминуло, а број обољелих након дернека у Kоњицу није коначан.
Интересантно је да у Републици Српској има више заражених, али су сви преминули из муслиманско-хрватске федерације. Упркос томе Додик позива на заједничку борбу лишену подела и политике, али нема ко да га чује. У овој борби нема ни Kомшића ни Џаферовића ни Бакира Изетбеговића… Ипак, једно је извјесно. Све досад учињено а што је свједочило о историји мржње и подметања, на чему је СДА инсистирала на тлу Босне, огољено је у Kоњицу. Нимало случајно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *