ПЕЧАТ НЕДЕЉЕ

НЕ МОЖЕТЕ ВИ ПРЕТИТИ КОЛИКО ОН МОЖЕ РЕВНОВАТИ

Због наводног кршења мера које је прописало Национално координационо тело за борбу против заразних болести у време пандемије вируса корона, црногорска полиција је митрополиту црногорско-приморском Амфилохију и лидеру Нове српске демократије Андрији Мандићу уручила позив да се, под претњом хапшења, јаве Тужилаштву у Подгорици. Наведени разлог – присуство на сахрани историчара Влада Јовићевића. Митрополит Амфилохије је у разговору за „Новости“ подсетио да је његов претходник, митрополит Јоаникије убијен са свештенством, а митрополит Арсеније осуђен на 11 година затвора и то за много мање кривице од оне коју њему данас приписују.
„Што се мене тиче, нека ме хапсе! Ако је Власт, може да ради шта хоће и како хоће. Ја сам митрополит Црне Горе, оне митрополије која је родила изворну, Петровићку Црну Гору. Својим безакоњем режим не само што себе брука пред међународном заједницом него брука и Црну Гору.“
Владика Амфилохије каже да његово присуство сахрани историчара Влада Јовићевића, једне од најугледнијих личности у нашој цркви, еминентног научника који је водио Епархијски управни одбор деведесетих година – није било упитно.
Ово није први пут да се од проглашења пандемије а због наводног кршења мера на саслушање у Тужилаштво позива свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске. Иза мера насиља, сматра отац Јован Пламенац, стоји мржња, идеолошка, према православним хришћанима.
„Политичка моћ, законодавство, полиција, правосуђе, здравство, школство, медији … у Црној Гори у рукама су служитеља глобалистичке идеологије, у суштини новопаганске: богобораца, антитеиста, атеиста, у најбољем случају агностика. Правила понашања у пандемији ковид-19 проистекла су из њиховог погледа на животну стварност. Њихове одлуке су опште, и то што су угрозиле право грађана Црне Горе на исповедање вере није у формалној вези са дискриминаторским Законом о слободи вероисповести. Али јесу плод истог духа“.
Тужилаштву у Подгорици митрополит је поручио да се неће одазвати јер има обавезе. На друштвеним мрежама један Србин из Црне Горе кратко је прокоментарисао: „Не можете ви њему толико претити, колико он може ревновати.“

ЧЕН БО: НЕРАСКИДИВО ПРИЈАТЕЉСТВО

На почетку епидемије у Кини председник Александар Вучић је упутио писмо председнику Си Ђинпингу у коме изражава подршку, а Влада Србије је одмах почела да прикупља медицинску помоћ за Кину. Такво пријатељство српског народа Кина, као и кинески народ никада неће заборавити. Тежак тест пред којим се Србија тренутно налази у погледу епидемије је такође нешто што је и наша обавеза и одговорност. Односи Кине и Србије временом постају још чвршћи и снажнији, наше челично пријатељство је издржало искушење времена, рекла је у разговору за „Новости“ Чен Бо, амбасадорка Кине у Београду.
Она је подсетила да је кинески председник Си у телефонском разговору с Вучићем 14. априла истакао да је „чврсто и посебно пријатељство између Кине и Србије обликовано крвном везом и вољом и, без обзира на ризике и изазове, наше челично пријатељство ће још више ојачати и бити нераскидиво“.
Осврћући се на оптужбе да Кина није благовремено реаговала на појаву епидемије, те да је скривала размере заразе и тиме угрозила цео свет, амбасадорка Кине у Београду је истакла да се њена земља увек придржавала принципа отворености и транспарентности и да су одмах о епидемиолошкој ситуацији известили Светску здравствену организацију, поделили генетску секвенцу вируса ЦОВИД-19 с другим државама и покренули међународну сарадњу међу стручњацима за превенцију и контролу епидемије.
„Кина нема намеру да буде такозвани светски лидер, нити да доминира. Знамо једну једноставну чињеницу: вируси не познају границе, све земље света припадају ’заједници заједничке судбине’ и сви смо једна велика породица, а сваки члан треба да преузме своју обавезу.“ 

ШТА НИСМО ВРЕДНОВАЛИ?

Као да је реч о плаћању високе цене непослушности СПЦ која пркосно одбија да се одрекне неприкосновеног права на богослужење, поједини медији у Србији известили су да је владика ремезијански Стефан заражен вирусом корона. Инсистирајући на томе да је владика само који дан раније служио литургију у Храму Светог Саве, питање колико је верника том приликом могло да се зарази препуштено је нагађањима коментатора.
Скоро нико није вредновао чињеницу да је владика Стефан Шарић од првог до последњег дана, неуморно, по дванаест сати дневно, ишао с волонтерима и носио хуманитарну помоћ, теглио кесе с брашном, тетрапаке млека и картоне уља, посећивао старице и тако даље, радио милион ствари које већина нас не ради, укључујући првог мене, примећује Дејан Мачковић у ауторском тексту „Владика Стефан, корона и медији“.
„Да смо у Енглеској или Америци, он би био херој, припадник елите и више класе који се бацио у борбу, сви би рекли како њихови попови храбро страдају са народом, не боје се, а наши се возају у џиповима. Овако, пошто је Србин, по несрећи још и из Републике Српске, те поврх свега ипак се ради о Српској православној цркви, а ми смо колективно жртве самопрезира, он је у нашим медијима само ’сарадник патријарха који је можда заразио још неке’.“

Скандали на РТС-у

Радио-телевизија Србије, јавни сервис који сви финансирамо, у два наврата је у последње време успео да шокира све грађане ове земље који су милосрдне анђеле и њихове последице доживели као неопростиву агресију на своју земљу и животе. Што је најгоре, НАТО пропаганди изложена су и деца која нису била рођена да доживе његове бомбе…
На онлајн-часу географије за 6. разред основне школе, наиме, 8. априла је деци, у оквиру лекције под насловом „Интеграциони процеси“, објашњено да је војни пакт који је извршио агресију на СР Југославију заправо „организација (чији) циљ је решавање спорова међу зараћеним странама“.
Реагујући на ову бруку – поврх свега, ова је тврдња и фактографски нетачна, као да је произведена у ПР одељењу НАТО-а – министар просвете Младен Шарчевић рекао је да „Срби имају право да НАТО доживљавају на другачији начин“, те да је „за овај пропуст одговоран Завод за унапређивање образовања и васпитања, који је задужен за наставни план и програм. У вези са овим сам наложио да се хитно провере сви уџбеници, али и да се хитно промени особље које прати наставне планове и издаваче за националне програме“.
Поставља се питање, ипак, зашто се дозволило да се овакав пропуст уопште нађе у уџбеницима, зашто га раније нико од надлежних није уочио, и колико још има сличног садржаја по уџбеницима.
А као да све ово није било довољно, две недеље касније је на интернет-страници РТС-а, у оквиру рубрике „Времеплов“, читалаштво обавештено да је 24. априла 1968. рођен Хашим Тачи, који је описан као „косовски политичар, вођа Ослободилачке војске Косова, премијер и председник Косова“, без икаквих додатних појашњења о природи и карактеру терористичке ОВК и нелегално, једнострано проглашеној „независности“ наше јужне покрајине.
Овог пута реаговало је Министарство културе и информисања, оценом да је направљен „политички скандал без преседана“ и „озбиљан уређивачки пропуст који је оправдано узнемирио јавност“. У реаговању Министарства наведено је и да је „скандалозни текст у тишини склоњен тек после неколико сати, пошто је изазвао буру негодовања“, и указано је да је „РТС реаговао тек након интервенције министра и државног секретара, и накнадно објавио штуро извињење“. Такође, руководство РТС-а позвано је и да јавно саопшти какве је мере предузело против одговорних за „тај груби нехат“.

Корона тест пријатељства и солидарности

Ако се на муци познају јунаци, онда се у невољи виде прави пријатељи. Ово правило се по ко зна који пут потврдило и током пандемије вируса корона

Пише Слободан Иконић

Иако пандемија вируса ЦОВИД-19 у Србији још није прошла, али јој се назире крај, већ може да се опише оном народном пословицом: „Како смо се надали, добро смо се удали.“ Јесте да је број жртва троцифрен и да понегде букне ново жариште (најновије је Власотинце), за која струка каже да су углавном инцидентне појаве под контролом, тек, Кризни штаб не скрива оптимизам да ћемо се врло брзо вратити нормалном животу. Тамо негде после Ђурђевдана. Наравно, надаље уз сву предострожност коју на себе преузима сваки грађанин. Јер неман с којом смо се суочили је малаксала, али је и даље опасна, барем за већ добро познате критичне групе грађана.

ИЗБЕГНУТ ЦРНИ СЦЕНАРИО У сваком случају, за похвале и ликовање има места с обзиром на то да, захваљујући благовремено предузетим мерама, спадамо у ред неколицине земаља које су у овој борби прошле „јефтиније“ у односу на много веће и богатије државе. Ако је и било почетних грешака, превида и донекле потцењивања долазеће опасности, брзо је реаговано низом одлука и мера како нас не би задесила катастрофа попут оних у Италији, Шпанији, Француској, Великој Британији и, у највећој мери, у Сједињеним Америчким Државама.
Довољно је навести пример Белгије, европске земље најприближније Србији по величини и броју становника, у којој је смртних случајева увелико више од 5.000. Србија је пак, закључно са 27. априлом, имала 162 преминуле особе.

ПОМОЋ ПРИЈАТЕЉА Тешко да би наше здравство из ове борбе изашло као победник да није било несебичне помоћи пре свега Кине и Русије у замашним материјалним средствима (заштитна опрема, респиратори, медикаменти…) и у стручној помоћи тимова лекара.
Из Кине у Србију стигло је шест кинеских епидемиолога, као и донације у медицинској опреми чија вредност је велика, али није прецизиран њен износ (на чему је посебно инсистирала кинеска амбасада). Из Кине је слетело десет авиона пуних опреме. Посебно се издваја донација (управо отворене) нове лабораторије „Ватрено око“, која ће радити 2.000 тестова на корону дневно. У новој лабораторији ће радити 40 здравствених радника, молекуларних биолога, у три смене, седам дана у недељи.
Медицинска помоћ из Русије у виду медицинске опреме, технике (16 специјалних моторних возила намењених за дезинфекцију објеката и путева), заштитних средстава и тима војних медицинских стручњака допремљена је у 11 авиона (само четири мање него што је отишло за Италију).
На слетање десетина авиона из ове две земље из Европске уније је гледано с дивљењем, али и завишћу јер ЕУ није успела да помогне ни својим најугроженијим чланицама а камоли нама, да би нам, тек накнадно, доделила новчану помоћ и платила неколико авионских летова до Кине.
Захваљујући пријатељској помоћи Кине и Русије, као и властитој довитљивости приликом куповине одређене опреме, респиратора пре свега, Србија се не само довољно опскрбила медицинским средствима и опремом већ је четири авиона те опреме упутила као помоћ пострадалој Италији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *