Печат недеље

Корона у служби режима

Oно што је било тешко замисливо у време одржавања великих литија у градовима широм Црне Горе десило се на празник Цвети, када је због наводног кршења мера у време ванредног стања приведен митрополит црногорско-приморски Амфилохије. Митрополит је с неколико свештенослужитеља на празник Христовог уласка у Јерусалим приведен након служења литургија у манастиру Златица и подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења. Након вишесатног задржавања од стране полиције, митрополит Амфилохије и група подгоричких свештеника напустили су зграду Центра безбједности Подгорица. Да ли је ово недопустиво привођење митрополита само наставак спровођења Закона слободи вероисповести? Историчар Томаш Дамјановић каже да стиче утисак да држава овим потезом ставља до знања грађанима да је у погледу проблема који се односи на вирус корона препознала једну развојну шансу и та шанса се своди на то да држава, заклоњена иза ванредних мера, појачава степен ауторитарности користећи при томе прилику да настави започети процес прогона Српске православне цркве из Црне Горе. У том смислу, наводи, бојим се да бисмо могли очекивати интензивирање једне ионако бесомучне кампање у оквиру које би се СПЦ наставила још жешће представити као реметилачки фактор а држава као заштитник наших живота која у замену за ту услугу тражи покорност од нас.
Постоји озбиљна бојазан, упозорава, да би на тај начин држава ишла ка томе да кроз кампању утиче на укидање права на слободно мишљење и формализовање отвореног диктаторског уређења, што би драконским мерама кажњавало сваку активност која би се без консензуса проценила да није у духу државне политике.
Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије овај поступак подгоричке полиције назвао је срамним јер се под провидним изговором борбе против вируса корона врши притисак на Цркву и Свету веру православну.
Подсетимо да је нешто раније и отац Момчило Кривокапић, парох которски, након одслуженог молебана саслушан у станици полиције у Kотору, због наводног кршења прописа Института за јавно здравље. Молебан Пресветој Богородици у Котору служи се од 17. века.
„У току ускршњег поста свако вече. Управо у знак захвалности Богородици што је сачувала не само Боку него и Црну Гору од куге. Како тај молебан и даље служимо, ја кажем пошто нас је пресвета Богородица заштитила од куге давно, сад се молимо да нас сачува од куге овог новог времена“, објаснио је отац Момо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *