Од недисциплине до економског чуда

Епидемиолошка слика Србије под вирусом корона није сјајна, али није ни толико трагична као у неким земљама. У сваком случају, не мањка оптимизма, нарочито економског

Већ три месеца невидљиви непријатељ хара светом премештајући и отварајући нова жаришта вируса корона. Србија је дуго одолевала овом вирусу, али када епидемија једном крене, као и све друге вирусне епидемије, она не стаје тако лако, без обзира на све предузете мере и напоре – било државе, медицинске струке или грађана. Ни увођење ванредног стања није било довољно да уклони опасност од вируса ЦОВИД-19, нарочито у тренутку када су наши грађани из дијаспоре (њих скоро 400.000) нагрнули у земљу, доносећи га са собом из већ добро заражених подручја Европе.

ОПРЕЗНО ЗАДОВОЉСТВО Тек, неколико појединачних случајева и изолација њихових контаката одједном су почели убрзано да се увећавају, баш како су епидемиолози и упозоравали, да би за месец дана (пресек стања за 30. март у 15 часова) биланс био 785 потврђених случајева, од којих је њих 13 преминуло.
Стручњаци су изразили опрезно задовољство досадашњим развојем ситуације, истичући да крива није још „савила“ колено ка убрзаном расту који се очекује. Чак је број позитивних случајева на вирус корона у Србији у неколико дана нешто опао што је, према изјави епидемиолога Предрага Кона, разлог за умерени оптимизам.
„Свакако да је добро, али се не усуђујем да кажем да је то поуздан знак, јер је тек два дана прошло, само тако да се настави“, рекао је Кон на конференцији за медије, истичући да свакако имамо бољу ситуацију него што је било у 25. дану у Италији, „и то прилично бољу ситуацију“.
Тада је саопштено да је у Србији новим вирусом највише заражено становништво у радно активном узрасту, односно од 25 до 55 година. У Београду чак 65 одсто припада узрасту од 25 до 55 година, док је око 20 одсто у узрасту преко 60 година. Насупрот томе у Италији, рецимо, огроман је број старијих који су инфицирани, а управо то је група највише, смртно угрожена.

[restrict]

ВАНРЕДНЕ МЕРЕ Овакав развој ситуације пратио је низ мера и поступака које је држава, уз консултацију са струком, применила или ће тек применити. Већ на почетку епидемије с радом су престали вртићи, основне и средње школе и универзитети, док ће се упис деце у предшколске установе одвијати електронски, посредством е-Управе. Од 17. марта настава се одвија преко канала јавног сервиса Радио-телевизије Србије РТС3, РТС Планета, као и интернет-платформи за учење. Утакмице и сва спортска такмичења, тренинзи и рад теретана такође су обустављени.
Ограничено је повећање цена основних животних намирница, заштитне опреме и медицинских дезинфекционих средстава, а објављено је и да се уводе строге казне за подизање цена у време ванредног стања.
Грађанима се саветује самоизолација, без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе, са изузетком одласка у продавнице и апотеке…
Великим фирмама у Србији Влада је препоручила да раде у што више смена, да би што мање људи у исто време било заједно. Друга препорука је да се побољша хигијена на радном месту и да се, уколико има потребе, запосленима набаве заштитне маске.
С проглашењем ванредног стања (15. марта) и након неуспешног апела старијим суграђанима да остану код куће, мере су додатно пооштрене. Од 18. марта у урбаним срединама забрањен је излазак из кућа особама које имају више од 65 година, а у сеоским срединама и местима с мање од 5.000 становника особама преко 70 година. Такође је од 18. марта ступила на снагу и нека врста полицијског часа, јер је од 20 часова до 5 ујутру забрањено кретање свим лицима без обзира на године.
С медицинске стране, четири болнице резервисане су само за заражене вирусом корона, и то две у Београду и по једна у Нишу и Новом Саду, а убрзо је почело и монтирање импровизованих болница с више хиљада кревета у Београду (Сајам), Новом Саду (Спенс), Нишу (Чаир), како би се лакше оболели одвојили и изоловали да не угрозе критичне групе грађана. То је и резултат масовнијег тестирања сумњивих и више контаката са зараженим грађанима.

КИНЕСКИ ОДГОВОР И ЕВРОПСКЕ ПРИМЕДБЕ На свима већ познати позив председника Србије Александра Вучића упућен Кини за медицинску помоћ, после одбијања ЕУ да нам за новац да неопходну медицинску опрему, респираторе пре свега, убрзо је стигао и одговор – у Београд је слетео авион с медицинским апаратима, заштитном опремом и кинеским експертима. На пакетима медицинске помоћи из Кине исписано је, на кинеском језику и ћирилици, „Челични пријатељи, делимо и добро и зло!“, уз срце на чијој једној половини је застава Србије, а на другој застава Кине.
Ређали су се авиони с опремом из Кине (чак је ангажован и највећи руски транспортни авион „Руслан“), али и злобне примедбе са Запада.
Шведски политичар и дипломата Карл Билт, реагујући на твит амбасадора ЕУ у Србији Сема Фабриција о помоћи која је из Брисела стигла у Београд, написао је на твитеру да је, када је Кина послала авион са стручњацима и медицинском опремом, председник Вучић од тога „направио велику представу“, али када је стигла, како је рекао, „далеко битнија помоћ од Европске уније, нигде нисте могли да видите ни фанфаре ни председника“.
„Транспорт је платила ЕУ, организовала УНДП Србија. Показујемо солидарност, део помоћи од 93 милиона евра пакета за Србију. Солидарност на делу“, написао је Фабрици уз фотографије дочека авиона коме је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.
Међутим, премијерка Србије није желела да отћути на ову прозивку, па је одмах, такође на твитеру, директно одговорила Билту.
„Претпоставимо да ширење лажних вести, да би послао снажну политичку поруку, Карл Билт дугује недостатку информација, а не лошој намери. Тај авион је носио помоћ из Кине као и медицинску опрему коју је Србија купила. Наши партнери из ЕУ платили су транспорт и ми смо им неизмерно захвални“, навела је премијерка Србије, уз појашњење да је опрема која се налази у авиону плаћена из буџета Србије, као и да је Влади Србије у организацији лета помогао УНДП, да је лет платила Европска унија, за шта је поклонила око 450.000 долара. Успут, премијерка Брнабић је на конференцији за медије такође прокоментарисала Билтов твит, рекавши да би „неко могао да му јави да ће у Србију слетети и авион из УАЕ, јер се човек бави тиме ко који авион дочекује“.

БИЗАРНИ СЛУЧАЈ ЦРНЕ ГОРЕ Још бизарнији случај је са Црном Гором која је прво оптужила Србију да је „запленила“ три респиратора (што се показало као нетачно), да би одмах потом одбила понуду српског председника који је 27. марта рекао да је Србија спремна да поклони црногорској Влади три респиратора и још два на молбу лидера опозиционог Демократског фронта Андрије Мандића – по један за градове Пљевља и Бијело Поље. Потпредседник црногорске владе Милутин Симовић се захвалио на понуди и оценио да су респиратори потребнији Србији.
Само неколико дана касније Црна Гора је од НАТО-а, као њен члан, затражила 320 респиратора, 4.000 тестова на вирус корона, хиљаду кревета с душецима, више од пет милиона хируршких маски, милион одела за једнократну употребу, 150 кревета са опремом за додатну болницу, 140 носила…!
Тако је помоћ из Србије даље усмерена према Републици Српској. У пакету медицинске помоћи се, поред лекова, налази и 5 клиничких респиратора, 5 транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски Н95, 2.000 заштитних одела, 200 наочара…

ОШТРА КАЗНЕНА ПОЛИТИКА Ова помоћ је упућена мада у Србији, и поред свих до сада предузетих мера, епидемиолошка „крива“ није показивала знаке пада. У доброј мери и зато што бројни грађани нису поштовали строга правила, па су уследиле оштре новчане и затворске казне.
Основни суд у Димитровграду донео је прву пресуду због кршења самоизолације, и то на три године затвора. Пресуда је донета на даљину, преко скајпа, како би били омогућени сигурност окривљених и запослених у суду и спречавање ширења вируса.
Нарочито су биле опасне лажне вести, попут оне о нестанку горива на пумпама, што је подсетило на сличне вести у време поплава и оних неистинитих тврдњи о десетинама и стотинама мртвих. Сада је држава била немилосрдна и починиоце оштро кажњавала.
Само до закључења овог броја „Печата“ у Србији је поднесено 667 кривичних пријава због кршења мера изолације, а у притвору је 119 особа, изјавио је за РТС министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Због таквог понашања Влада Републике Србије донела је и нове одлуке у вези са спречавањем ширења вируса ЦОВИД-19. Тако је свим грађанима Републике Србије, као и странцима са боравишном дозволом који су у земљу ушли 14. марта и касније, продужена обавезна мера кућне самоизолације са 14 на 28 дана.
За све који су при уласку у земљу добили усмено или писмено решење о кућној самоизолацији у трајању од две недеље, изолација аутоматски наставља да тече још две недеље. Сви грађани и странци с боравишном дозволом, без изузетка, у обавези су да поштују продужени рок кућне самоизолације што ће надлежни органи редовно проверавати.
Измењено је време трајања забране кретања за дане викенда. Грађани ће суботом и недељом морати да остану у својим домовима од 15 часова до 5 часова ујутру. Они који нису старији од 65 година могу напуштати своје домове радним данима од 5 часова ујутру до 17 часова. Најстарији суграђани могу напуштати своје домове једино недељом између 3 и 8 часова ујутру, у циљу куповине намирница. Водећи се мишљењем струке, Влада Републике Србије одлучила је и да повуче одлуку о дозвољеној шетњи кућних љубимаца у трајању од 20 минута између 20 и 21 час.
Како се Србија налази у јеку борбе са заразном болести изазване вирусом ЦОВИД-19, одлучено је да се све пијаце, на отвореном и затвореном простору, затворе до даљег.
Чак је наговештено, у случају да ове мере не дају жељени резултат, увођење најдрастичније мере – полицијског часа у трајању од 24 сата, што значи тотални карантин.

ЕКОНОМСКИ ПРОГРАМ С друге стране, посебну пажњу привукао је програм мера за опоравак српске привреде које је председник Србије Александар Вучић најавио још у недељу увече (званично ће бити саопштене два дана касније).
Вучић је рекао да Србија планира да понуди око пет милијарди евра у позајмицама и субвенцијама за помоћ предузећима погођеним вирусом корона, као и да се размишља да сви пунолетни грађани Србије добију на поклон по 100 евра. Такав програм опоравка би, како процењује агенција „Ројтерс“, довео до повећања дефицита ове године, уз констатацију да би тај дефицит био покривен из финансијских резерви и преко позајмица.
Ова агенција наводи, не прецизирајући извор, да су девизне резерве Србије у фебруару биле 13,458 милијарди евра, а месец дана раније 13,694 милијарде евра. Уз то „Ројтерс“ истиче и да је агенција „Фич рејтингс“ прошле недеље потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ са стабилним изгледом за даље побољшање, упркос кризи изазваној вирусом корона.
Даље следе оцене и да српска економија неће остварити циљани раст од четири одсто за 2020. годину и да ће се суочити с рецесијом, али и наводи да је Вучић рекао да би Србија требало да се опорави 2021. године јер се истовремено очекује да локалне банке, како би помогле у опоравку, „убаце“ око две милијарде евра у фонд, за који би држава осигурала додатних 1,25 милијарди евра у гаранцијама, док би Фонд за развој Србије требало да дода још 200 милиона евра.
Извесно је, међутим, да се држава Србија неће прекомерно задужити да би привреду помогла са пет милијарди евра, односно неће бити повећавања јавног дуга који, према правилима ЕУ, не сме да пређе предвиђену горњу границу од 60 одсто БДП-а.
Ако би се ови бројеви показали као тачни, Србија би заиста била чудо у односу и на много развијеније земље, затечене невидљивом пошасти. Али да прво прође ова опасна зараза…

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *