Од недисциплине до економског чуда

Епидемиолошка слика Србије под вирусом корона није сјајна, али није ни толико трагична као у неким земљама. У сваком случају, не мањка оптимизма, нарочито економског

Већ три месеца невидљиви непријатељ хара светом премештајући и отварајући нова жаришта вируса корона. Србија је дуго одолевала овом вирусу, али када епидемија једном крене, као и све друге вирусне епидемије, она не стаје тако лако, без обзира на све предузете мере и напоре – било државе, медицинске струке или грађана. Ни увођење ванредног стања није било довољно да уклони опасност од вируса ЦОВИД-19, нарочито у тренутку када су наши грађани из дијаспоре (њих скоро 400.000) нагрнули у земљу, доносећи га са собом из већ добро заражених подручја Европе.

ОПРЕЗНО ЗАДОВОЉСТВО Тек, неколико појединачних случајева и изолација њихових контаката одједном су почели убрзано да се увећавају, баш како су епидемиолози и упозоравали, да би за месец дана (пресек стања за 30. март у 15 часова) биланс био 785 потврђених случајева, од којих је њих 13 преминуло.
Стручњаци су изразили опрезно задовољство досадашњим развојем ситуације, истичући да крива није још „савила“ колено ка убрзаном расту који се очекује. Чак је број позитивних случајева на вирус корона у Србији у неколико дана нешто опао што је, према изјави епидемиолога Предрага Кона, разлог за умерени оптимизам.
„Свакако да је добро, али се не усуђујем да кажем да је то поуздан знак, јер је тек два дана прошло, само тако да се настави“, рекао је Кон на конференцији за медије, истичући да свакако имамо бољу ситуацију него што је било у 25. дану у Италији, „и то прилично бољу ситуацију“.
Тада је саопштено да је у Србији новим вирусом највише заражено становништво у радно активном узрасту, односно од 25 до 55 година. У Београду чак 65 одсто припада узрасту од 25 до 55 година, док је око 20 одсто у узрасту преко 60 година. Насупрот томе у Италији, рецимо, огроман је број старијих који су инфицирани, а управо то је група највише, смртно угрожена.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.