„Новонастала ситуација“

Највише се обрукала ЕУ, која је још једном показала да неповратно клизи у дисфункционалност и да није ништа више од биполарног реликта. Од громогласно прокламоване солидарности и слободног кретања идеја, људи, робе и капитала није остало ништа. Међусобне границе су постале затвореније него оне спољашње према мигрантима, а свака чланица се понаша крајње себично

Чини се да још од Кубанске кризе ништа није изазвало такву забринутост за опстанак човечанства као претња корона-катаклизме. Вијетнамски рат, рушење Берлинског зида, имплозија Совјетског Савеза, 11. септембар, снажни земљотреси са цунамијем, климатске промене, брегзит као почетак деконструкције ЕУ, мигрантска најезда, нуклеарни акциденти Острва три миље, Чернобиља или Фукушиме, па и раније „експлозије“ еболе, птичијег и свињског грипа – све су то ипак биле катастрофе мање масовности, релативно кратког трајања и ограниченог медијског „покривања“ да би потресле читав свет. Показало се да вируси глобалистичке идеологије, униполарне супремације, новог хладног рата, енергетских надметања, финансијских ломова, економских санкција, пропагандних дехуманизовања читавих народа и цивилизација представљају обичан „мачји кашаљ“ спрам правог вируса. Или је он инкарнација свих њих?

ВИРУСНА ГЛОБАЛИЗАЦИЈА Док су се првопогођени Кинези лавовски борили са короном, страдали од ње и хтели – не хтели in vivo испробавали најразличитије медицинске, безбедносне и организационе мере, остатак света понашао се готово незаинтересовано. Штавише, љубоморни, деклинистички Запад чак је и отворено сеирио, надајући се да ће то зауставити успон далекоисточног џина, те спекулишући о каквом вирусу се ради, како је настао и зашто се појавио (баш) у Вухану. Али, што би народ рекао, „игра мечка редом…“ Корона је почела да се шири вртоглавом брзином и на огромна пространства. Није била обавештена да нема шта да тражи у Европи јер је она уједињена, снажна, на високом степену културе и хигијенских навика, нити да никако не сме да удари на САД јер су оне војно најмоћнија светска сила. Напротив, свом снагом обрушила се на север опуштене Италије, убрзо је још жешће захватила Шпанију, потом читаву ЕУ, САД и већи део света. На ексјугословенском простору, на опште изненађење, први снажан удар претрпела је најразвијенија Словенија, и то не само због близине италијанског жаришта већ зато што то више није „она Словенија“. Схватајући да се приближава хаос, Светска здравствена организација је (тек) 11. марта прогласила пандемију.

ПОЈМОВНЕ ЕСКИВАЖЕ У Србији је ванредно стање уведено четири дана касније, уз резигнацију и жалопојке председника државе како од тражене и очекиване помоћи из ЕУ нема ништа. Као да су нам од ње и до сада само текли мед и млеко. Није прошло много а уследиле су расправе да ли је ванредно стање проглашено на уставан начин и да ли је уведено благовремено, с обзиром на датум стварне појаве првог случаја инфекције или „докторкин лапсус“. С друге стране, прописане су оштре мере, нарочито ограниченог кретања, окупљања и снабдевања у продавницама. Али упозоравајућа обавештења на многим вратима и излозима избегавала су речи ванредно стање, већ су се појавиле различите појмовне супституције као што су новонастала ситуација, тренутно стање, промењене околности, постојећа ограничења и сл. Као да ће опасност од вируса корона бити мања ако се ублажи квалификација угрожености. Или као да ће се супротстављање епидемији применити селективно – важиће за једну, али не за другу продавницу. Или као да ће рестриктивне мере моћи да се изврдају, без обзира на строге наредбе. Или као да се ради о неком осећању колективне кривице за појаву и ширење вируса која се пак неће признати ако се напише новонастала ситуација, а не ванредно стање.

ИНДУКОВАНА НАВИКА Терминолошка мимикрија (М. Стефановски) и избегавање да се ствари назову правим именом није, иначе, страна Србима. И данас, 21 годину од оружаног напада који су супротно међународном праву НАТО и неки суседи извели против СРЈ, он се ретко назива агресијом – што по свим показатељима јесте био – већ акцијом, интервенцијом, бомбардовањем или кампањом. Ублажавањем се сугерише да су је Срби изазвали својом непопустљивошћу. Прећутно правдање јесте због оријентације земље ка ЕУ, а већина њених чланица су истовремено и чланице НАТО-а, па да се, ето, не наљуте. Страно војнополитичко присуство, које је потпуно у служби арбанашког сепаратизма у косовско-метохијском делу Србије, само наша црква и поједини интелектуалци експлицитно називају окупацијом, док политички прваци и даље камелеонски говоре о мисији међународне заједнице. Иако се очигледно радило о оружаној сецесији уз непосредно учешће страног фактора, за нестанак СФРЈ некритички се преузима квалификација српских непријатеља да је то било раздруживање, распад, дисолуција, чак и деколонизација, и то услед наводне великосрпске агресије током аутошовинистички апострофираних деведесетих. А у нашој геополитичкој науци је тај процес одавно дефинисан адекватном кованицом-неологизмом разбираспад (М. Кнежевић). Како би се зацементирало постојање нових држава, наметање њихове унитарности и трајност неконсеквентних тзв. АВНОЈ-ских граница, не одустаје се од израза хрватски Срби, босански Срби, црногорски Срби, иако постоје само једни, једини и јединствени, широм српских земаља на Балкану распрострањени – Срби. У ствари, све то је инерција прилагођавања речника из времена југословенства (нарочито титоистичког), на које се накалемио постмодерни распојмовник. Зато се као мера суочавања с прошлошћу захтева прихватање термина геноцид у Сребреници, иако то што се десило није у складу с дефиницијом геноцида.

ЕУ КАО МАЋЕХА Упркос свему народ је остао жилав и луцидан, сналазећи се у недостатку заштитних маски онима hand made најразличитијег дизајна и облика – од провидних пластичних визира до шивених у бојама српске заставе, са цветићима, срцима, пејзажима, порукама… Одмах поред обавештења о новонасталој ситуацији, у излозима су се појавиле и патриотске поруке: „Смрт корони, живела Србија“! И према оној старој „не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже свој траг“, врло брзо постало је јасно ко је ко и шта је шта. Највише се обрукала ЕУ, која је још једном показала да неповратно клизи у дисфункционалност и да није ништа више од биполарног реликта. Од громогласно прокламоване солидарности и слободе кретања идеја, људи, робе и капитала није остало ништа. Међусобне границе су постале затвореније него оне спољашње према мигрантима, а свака чланица се понаша крајње себично. Тако су Чешка и Пољска велики део кинеске помоћи у маскама и другој опреми намењене северу Италије задржале, мада се то на политички некоректном српском језику једноставно каже украле. Стога не треба да изненаде све гласнији позиви у Италији да се размисли о иступању из ЕУ, тог „легла змија и шакала“ (М. Салвини). Ништа боље према овој чланици НАТО-а од оснивања нису се понеле ни САД, које су узеле и војним транспортним авионом из базе Авиано однеле пола милиона тестова за откривање вируса корона произведених управо у Бреши, средишту заразе. Опет на примитивном српском то се каже отеле.

СРБИЈИ С ЉУБАВЉУ И Србији је ЕУ хитро „хумано“ одбрусила да се не нада материјалној помоћи јер није њена чланица. Ништа чудно – сетимо се забране достављања кисеоника бањалучким бебама. Тек када се Србија окренула Кини и Русији, брже-боље је у Београд дошло неколико бриселских функционера, а обећана су и финансијска средства од неколико милиона евра. С трагичним закашњењем. У критичном тренутку за тај новац се од медицински потрепштина ништа и нигде није могло купити. Банализујући до краја, новчаница од 50, 100 или 500 евра не ставља се на лице уместо маске и на руке уместо рукавица, нити се може прикључити уместо респиратора. Ипак, чему забринутост: ЕУ биће све опроштено и наш безалтернативни пут у њено окриље настављен када прође све ово. Али у шта ће се преобразити ЕУ после овако крупног искушења и неће ли вирус направити још једну незакрпиву рупу у њеном броду који ионако бесциљно лута? Уопште, шта долази у времену после короне? Фраза „више ништа неће бити исто“ као аксиом се користи у све бројнијим и на научним постулатима заснованим предвиђањима радикалних културних, демографских, идеолошко-политичких, финансијско-економских, геостратегијских и других промена. А Срби новонасталу ситуацију могу да искористе или као „велики шок“ за крупан искорак напред или као оправдање за остајање на погрешном колосеку.

4 коментара

  1. Ja zivim od poljoprivrede.Upravo sam dojurio kuci ,dosta vozila zuri,da ne bi bili predmet reakcije drzave.Na selu ,na juznim padinama Povlena pre cete sresti mecku nego coveka no zakon je zakon.Drzava se ne sali.Mere i ne mogu biti selektivne.No na selu se mora odraditi na vreme jer je posle kasno za ispravke.VCidim drzava ima mere za sve.Jedino seljake nisam nasao u tim drzavnim merama.A ko ce da plati ovaj nerad valjda je svima jasno.No sve to na stranu.Koliko pratim a pratim Srbija je uvela naj rigoroznije mere u svetu.Ako i treba.Za mene nema dileme da smo MI SRBI posle svih raspolozivih sredstava agresije kojima smo bili izlozeni napadnuti i BIOLOSKIM oruzjem.Dakle Srbi su meta napada.Neverujem da bi nasi neprijatelji odustali da ne upotrebe sva raspoloziva sredstva radi ostvarenja cilja.Unuistenja Srba i Srebije.Kao sto rekoh tu za mene nema dileme.
    Za mene je dilema da li nasa vlast zna nesto vise o ovome obzirom na surovost mera koje se preduzimaju.Za mene mere trpljenja imaju smisla samo ako se kaze ko je napao Srbiju bioloskim oruzjem.Sve drugo je kako to zapad kaze KOLATERALNA streta.Dakle jednom se mora reci ovom narodu ko je taj ko hoce da nas unisti.I dosta je vise floskula o nasim zapadnim orijateljima.Narod zna ko mu je prijatelj ne treba mu tumac za ta osecanja.Bilo bi logicnije da Italija Spanija i neki drugi traze da se ispita poreklo ove posasti.Ona je sigurno produkt covekovog inzinjeringa a ne Bozija volja.Bilo bi bo;lje da je to Bozija volja.Kao sto rekoh za vecinu Srba nema dileme.Ostalo su spekulacije.,A i moraju biti sperkulacije kad u evropi nemate vlasti koja nije u sprezi sa spekulantima zivota.Ne nadjoh bolju rec.

  2. Obzirom da svi imaju pametnija posla ja cu biti slobodan da malo dopunim.
    Sreca u nesreci je sto je virus stigao do Kine jer su Kinezi pametan narod.obrazovan disciplinovan pa su prepoznali problem i pobedili ga.Da nije bilo tako pola evrope ili sveta jos uvek ne bi znali o cemu se radi vec bi bilo u jos vecoj agoniji nego sada.Vidim da je sada aktuelno kako se Kina izvukla sa relativno malim brojem zrtava u odnosu na populaciju i prvi udar. Pa se razvijaju razne teorije o mentalitetu disciplini socijalizmu itd ne bi li se narod ubedio u ono u sta mislece bice moze da poveruje .Ovako se stvar moze razvodnjavati do besvesti.Zamislite samo da je virus prvo registrovan u evropi.Verovatno bi reakcija zapada bila vrlo burna da se pronadje uzrok ove posasti.Ovako ce se mocni prepucavati dok kriza ne prodje,ako uopste prodje i na kraju pojeo vuk magarca.Bozija volja itd itd.Genewtika sigurno zna da li je virus prirodni mutantlili laboratorijski proizvod.Oni neutralni ce reci istinu ovi drugi (glavni) ce reci da to nije istina i opet sve po starom.Puj pike ne vazi.I sve tako dok Bog ne bude morao da intervenise.Covek nije sposoban da vlada sobom a nekmo li planetom ili kmosmosom.Naravno sve ovo deluje isprazno,neargumentovano fobicno no na zalos kasno cemo se svi uveriti u snagu ZDRAVOG RAZUMA.

  3. I opet ja ne zamerite.Sinoc na TV gledah neku DR,svetskog strucnjaka koja je bila u srednjij aziji obisla 5 zemalja.Ne interesuje me prica ali se vratih pa cuh da prica o pijaci u Vuhanu i zivotinjama koje su uzrok zaraze i tu ne odoleh da ovo ne napisem.Prvo je o cijem je trosku gospodja putovala i u cije ce ime stim u vezi da prica.Valjda je jasno.Logika ZDRAVA logika kaze pijaca u Vu hanu uopste u Kini postoji bar hiljadu godina i bila je svakako gora nego ova sad pa kako se do sada ne pojavi korona 19.Nauka veli mutacija.A za mene je mutacija i evolucija jedno te isto.Pa onda ZDRAV razum shvati odakle Darvinova teorija i ko to ne dozvoljava da se o njoj bar diskutuje.Do kada sezu igre oiko mutacija ili evolucija i koliko ce jos trajati ovo prodavanje magle obicnom naivnom narodu.Narod nije ni duzan da zna sve.Pa mi onda postane jasdno i kako su virusi mutirali (evoluirali) i da li su uopste kad su pokosili citave kontinente prilikom kolonizacije Amerika.I ko je to u Srbiju doneo BUBASVABE 1915.I kakva je to zaboga nauka kada dva strucnjaka iste struke govore dijametralno razlicite stvari.Pitanja je bezbroj samocemo na odgovore popricekati.Nemislim da ce ova igra iznedriti bilo kakvu promenu osim stvranje jos vece bede na planeti.

  4. Setimo se virusa u Novom Sadu.Posle toga virusa u drzavnoj upravi vise ne miozete nigde da date komentar.Upamet se narode ako je za vajdu.Ako jios ima zdravog razuma.No moslim da nam nema spasa.Glupost je postala nesnosljiva.Hvala sto bar negde mogu da odanem da ne eksplodiram.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *