ЦОВИД-19 и занемаривање Русије

„Политичари измишљају претеће сценарије и подстичу пожртвовање оних којима владају. Монополски положај ауторитета учвршћује се када алтернатива гласи смрт, уништење, пакао“ (Курт Флаш)

Глобална паника која је завладала поводом – свакако не за потцењивање, али несумњиво код нас и у свету, из разних разлога, драстично предимензиониране – опасности од ширења и последица вируса корона, праћена је бројним геополитичким и пропагандним играма. Неофеудалне елите које упркос заклињању у демократију своје народе третирају као постмодерне кметове, међусобно али и с поданицима, играју се мачке и миша. Када прође ванредно стање, претпостављам, бавићемо се опширније свим тим, а сада ћу се ограничити на малициозни однос према Русији код нас и на Западу.

ИЗМИШЉАЊЕ САТАНЕ Како је отпочела свеобухватна, рекао бих хистерична борба против потенцијалне ЦОВИД-19 пандемије, у низу земаља кренула је нова лавина директних и индиректних антируских изјава. Као да су Русија и корона синоними: Ђаво и Луцифер. Москва је оптуживана да у ономе што се олако оцењује као изузетно тешка криза, гледа само себе и никоме не прискаче у помоћ.
И готово у исто време – гле парадокса – од неких других фактора, а понекада и истих који је један дан нападају по једном основу а следећи по супротном, оптужена је да помаже другима само да би за себе извукла геополитичку корист. Па је ли помаже или не? Али идемо сада даље. Укратко, Москва је крива и када помаже и када, наводно, не помаже. Попреко су је гледали и што се у почетку релативно одмерено, без претеривања, односила према новом вирусу, а онда су је поново прозивали када су под притиском уплашене јавности и руске власти повукле низ мера.
Тада је речено да херметичким затварањем граница и на друге начине „крши људска права“. А када се није баш толико дрско поступало с намером да се и у вези с короном Русија оцрни, њена улога је игнорисана или макар маргинализована. Све то се, нажалост, у некој мери дешавало и код нас а не само у Пољској, Црној Гори или у балтичким државама.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

2 коментара

  1. Interesantna tema. Mislim, pre svega zbog kompleksnosti. Onaj ko je u radnom veku imao posla sa spoljnom politikom može, relativno tačno, odgovoriti na osnovna pitanja. Interesantno je gde smo mi u toj priči (odnos Rusije i Srbije), ali pod uslovom da se ne pretera u značaju tih odnosa, kao, recimo, sa “čeličnim prijateljstom”.

  2. Gagovic Miladin

    boj se boga i drz se Rusije .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.