Вирус корона као бактериолошко оружје против Кине

Овај вирус корона мора бити посебно интелигентан и проницљив пошто се појавио у тренутку максималне критичности односа између САД и Кине

Немам доказе. Нити имена. Ни сигурност. Немам их. Али од Сократа сам сазнао да је основа филозофирања проблематизација очитог. Критичка расправа о ономе за шта се тврди, по инерцији или ауторитету, да је неупитно и већ дефинитивно решено. De omnibus dubitandum est (у све се мора сумњати – прим. прев.)…
Зато изражавам сумњу, свакако непожељну. Али неко то мора учинити, непријатно као што је то Сократ некада чинио. Да ли сте заиста сигурни да је вирус корона случајан, природна трагедија попут цунамија?

ПРОАТЛАНТСКО ЛУКАВСТВО У доба бактериолошких ратова и напетости између САД и Кине чини се да дотични вирус заиста има своје специфично проатлантско лукавство. Кинеску економију баца на колена. Блокира контакте с Кином, изолује је. Укратко, питам, да ли је све случајно?
Овај вирус корона мора бити посебно интелигентан и проницљив пошто се појавио у тренутку максималне критичности односа између САД и Кине. То је вирус који разбија кинески свет обарајући га на колена.
Треба размотрити све могуће трагове, поступати опрезно и пажљиво, чак не занемарујући политичке структуре. На пример, амерички професор Френсис Боиле је говорио о могућности бактериолошког, хемијског оружја, о биотероризму. Не верујем да је претпоставка о биотероризму у случају вируса корона „апсолутна истина“, али све стазе се морају критички проћи, јер само будале немају никакве сумње и имају само одређене извесности. Дакле, кренимо опрезно, понашајмо се како италијанска влада поступа, по мом мишљењу, разумно и опрезно. Ова последња мера (затварање летова ка Кини и из ње – прим. прев.) била је знак велике опрезности и, према томе, треба похвалити министра Сперанцу. И да не заборавимо чињеницу да се, у ово доба тероризма и међународних ратова, чак и бактериолошки ратови, као и најрадикалнији ратови, воде у овој перспективи.
Уосталом, ако имамо икаквог историјског сећања, подсетимо се начина на који су домородачки становници Америке делом истребљени ширењем малих богиња, које су освајачи неправилно, терористички користили. Зато не заборавимо све могуће сумње пре формулисања превише лаких решења. Понављам, само будале имају сигурност и никада не сумњају. Задатак филозофије у овом добу је да покрене сумње и покуша да проблематизује очигледно. Очигледно такође има свој удео у свему овоме.

Превео с италијанског: Драган Мраовић

Један коментар

  1. Dobat tekst. Jedina logika u potezima duboke države je „cilj opravdava sredstvo“. Nije Makijeveli nigde to tako napisao, ali njegovo delo „Vladalac“ zagovara tu teoriju. Izdata je nakon njegove smrti i postala je vodilja svih oblika kapitalizma. U savremenom svetu, svetu hibridnog rata, nije ništa bez razloga (slučajnost, inače, ne postoji). Kinezi su, inače, majstori ping-ponga pa su “lopticu” vratili. Kuda, kako i zašto je stvar, verovatno, taktike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *