Сунце, корона и Земља

Какав је утицај УВ зрачења са Сунца на појаве великих епидемија

Пише Дијана Ивановић

Сетимо се пандемије грипа Х1Н1 2009. године. Ширила се упркос свим настојањима Светске здравствене организације да је сузбије. Наравно да јој нису могли ништа, зато што се јавила у време најслабијег зрачења са Сунца. Јер као што се, после операција, хируршке сале стерилишу лампама са УВ зрацима, тако се и земљина атмосфера природно стерилише УВ зрацима са Сунца.

СЛАБО ЗРАЧЕЊЕ И ЕПИДЕМИЈЕ Оснивач Хелиоцентричне електромагнетне метеорологије мр Милан Стеванчевић увидео је корелацију између слабог УВ зрачења и појаве великих епидемија инфективних болести. Иако синхроницитет ових дешавања НАСА још не доводи у везу, сателитски снимци њихових сателита показују да је снага УВ зрачења са Сунца у време када се појавио вирус корона била још слабија него у време вируса Х1Н1. У току 2009. године снага УВ зрачења Сунца била је 8 јединица, а у 2019. само 5 јединица. Недостатак УВ зрачења, односно дезинфекције атмосфере у оба случаја створило је услове, на северној хемисфери, за несметани развој вируса. Што дијаграм који објављујемо јасно и показује.

СЕЗОНСКИ КАРАКТЕР У Београдској школи метеорологије наглашавају да снага УВ зрачења има и сезонски карактер па је у току зимског периода далеко мања него у летњем периоду. У време максималне вулканске активности Сунца УВ зрачење има 35 јединица. Међутим, у периоду између два циклуса вулканска активност Сунца је најмања или је нема.
Милан Стеванчевић за „Печат“ објашњава:
Активни вулкан на Сунцу АР 2758 је 11. марта изазвао појачање УВ зрачења. У геоефективној позицији је имао једну ерупцију Х зрачења која је била прва ерупција после више од 300 дана неактивности Сунца.
Вулкан на Сунцу, одласком на страну која се не види са Земље, смањио је активност УВ зрачења. Његово поновно појављивање очекује се почетком априла 2020, а улазак у геоефективну позицију очекује се 7. априла, када ће усмерити зрачење директно у правцу Земље.
Друго наредно појачање УВ зрачења изнад Србије јавиће се, према прогнози, 19. марта 2020. Снага зрачења на тлу зависи од израчене снаге на Сунцу и дебљине облака изнад неке локације. Прогноза за Србију показује да ће у временском периоду од 16. до 22. марта доћи до отвореног неба, па ће слабо УВ зрачење почети да продире до тла и треба очекивати вишедневну дезинфекцију атмосфере. Појава облака 18. марта неће утицати у већој мери на укупну дезинфекцију атмосфере.
Иако је УВ зрачење дифузног карактера, утицај облака је велики јер облаци смањују снагу УВ зрачења на тлу. Вода у атмосфери је елемент који ствара ефекат стаклене баште, па дејство УВ зрачења зависи од облачности. Облаци гуше све енергије које долазе са Сунца.
Повећање температуре нема никаквог значаја на дезинфекцију атмосфере, јер се грип може јавити и када је дневна температура висока.
УВ зрачење је природни параметар који омогућава постојање човека на планети Земљи. Међутим, снажно УВ зрачење је велики фактор ризика за здравље људи. На сву срећу, све је то природа ускладила. Што је активност Сунца већа, то је облачност већа, јер се облаци стварају електронском валенцијом водоника и кисеоника које еруптује Сунце па је снага УВ зрачења мања.

Очекује се да слабо X зрачење 7. априла 2020. достигне максимум, када ће се на видљивој страну Сунца појавити вулкан АР 2758 који ће извршити јачу дезинфекцију атмосфере.
Ма колико је дејство X зрачења слабо, ипак, оно у односу на укупно зрачења Сунца чини напредак.
Истраживања показују да се пандемије могу јавити само у периоду између два циклуса активности, када је активност Сунца најмања, односно када је снага УВ зрачења у зимском периоду најслабија. Епидемије се јављају само на почетку и крају сунчевог циклуса. Грип сезонског карактера променљиве градације вируса зависи од тренутне вредности активности Сунца. Најслабија градација вируса је у време највеће активности Сунца.
На дезинфекцију атмосфере има велики значај упадни угао УВ и Х зрачења јер одређује снагу зрачења по јединици површине у току дана.
Треба нагласити да је прелазни период између 24. и 25. циклуса активности Сунца изузетно дуг. Активност Сунца је достигла необично дубок минимум. Дубина минималне активности Сунца у току 2019. и 2020. године је најмања од 1810. године. Топлота нема никаквог утицаја на ЦОВИД-19.
Ако се оствари прогноза НАСА, онда кроз 10 година треба очекивати поново градацију вируса.

Један коментар

  1. Jako lep članak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *