Печат недеље

ОНЛАЈН-ЛИТИЈЕ

Дух пробуђен на литијама, које су привремено прекинуте због претеће епидемије вируса корона, само се преместио у домове верника. Наиме, након позива администратора фејсбук групе „Не дамо светиње“ да се молитве четвртком и недељом наставе у домовима, друштвене мреже преплавиле су фотографије и видео-записи оних који су одлучили да пред кућним олтарима одрже дух литија.
„Пошаљимо у свет нову слику наше праведне борбе, овај пут против два зла, као и слику наше одлучности да истрајемо. Свака кућа црква“, поручују администратори групе „Не дамо светиње“, која је окупила више од 86 хиљада људи који су против Закона о слободи вероисповести.
Овом апелу одазвао се и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је уживо одговарао на питања преко фејсбука и инстаграма. Он је овај необични интервју назвао једним видом интернет-литије „на којој ћемо се сабрати из разних крајева, али у истој љубави и вери као и сваког четвртка и недеље до сада“.
Митрополит је на питање шта ако се експертски тимови Владе и Митрополије црногорско-приморске не договоре у вези са Законом о слободи вероисповести, и Влада околности када се не одржавају литије искористи да примени Закон, одговорио да се нада да нису толико безумни.
„Само неразумни људи који су подредили судбину Црне Горе својим личним интересима само они могу да наставе ово безакоње. Види се и код њих, код једног дела њих, после ових преговора, да то код њих исто сазрева, нажалост дио њих још инсистира на Закону. Али овде се надамо да ће нам помоћи ови из Европе и Америке“, казао је Амфилохије.
Митрополит је додао да МЦП не тражи да се Закон повуче, већ његове одредбе које се односе на црквену имовину и на регистрацију верских заједница.
Нешто раније из Митрополије су саопштили да ће она, као одговорна духовна институција којој је на духовно старање поверен православни народ Божји, испоштовати одлуку надлежних државних органа у вези с претећом епидемијом. Зато је Митрополија привремено обуставила одржавање литија четвртком и недељом.
Црна Гора је иначе једина земља у Европи у којој није забележен ниједан случај оболелог од вируса корона. Објашњење за ову необичну појаву понудио је отац Момо Kривокапић: „Мило не може да нађе ниједнога са короном и надам се да ће тако остати. Он може да га увезе, али неће му се примити. Нека будем екстремиста, нека будем фанатик, али ја верујем да Црну Гору неће захватити вирус корона управо због тих удружених молитви, јер овај народ се пробудио.“

САЈБЕР МОНИТОРИНГ

Безбедносна агенција Израела „Шин бет“ у наредне две недеље имаће могућност да приступи подацима мобилних телефона грађана не би ли пратила кретање заражених вирусом корона. Ове податке израелско Министарство здравља требало би да користи како би лоцирало заражене и упозоравало оне који су били у њиховој близини.
„Ројтерс“ преноси да је израелска влада почела да распоређује технологију за праћење мобилних телефона ради борбе против вируса корона, те да је издала директиве којима позива људе да не напуштају своје домове. Kритичарима ових мера који су упозорили да је реч о грубом кршењу основних људских права, израелска влада је одговорила да се оне спроводе искључиво у циљу заустављања ширења вируса корона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *