Печат недеље

КОРОНА У СРБИЈИ

Док се свет креће ка пандемији вируса корона – цела Италија већ је у карантину – у Србији се, за сада, појавило тек пет случаја заражених вирусом Ковид-19. Чак и у ближем окружењу број заражених је већи, што не значи да се ситуација временом неће мењати.
У Суботици је пре недељу дана регистрован први случај вируса корона у нашој земљи, а пацијент живи са супругом и двоје деце који нису били у директном контакту са њим и изоловани су у кућним условима. Ради се о мушкарцу из Бачке Тополе који је претходно боравио код сестре у Мађарској, а након што је она осетила симптоме болести, сам се јавио лекару у Суботици да би, због нестабилне температуре, био пребачен у Клинички центар Војводине у Новом Саду.
Већ после 72 сата од првог случаја вируса корона у Србији, Министарство здравља саопштило је да је регистрован и други заражени пацијент – кинески држављанин, који је после добијених налаза смештен на Инфективну клинику у Београду. Оболели Кинез дуже време живи и ради у Београду, али је боравио у домовини где се, по свему судећи, и заразио. На основу нових тестирања (са 10. мартом обављено је 108 тестирања) откривена су још два случаја девојака из Београда које су биле у контакту са зараженом особом из Швајцарске.
Надлежни увелико раде на откривању комплетног „ланца“ људи с којима су новозаражени били у контакту последњих дана, па ће се на основу тога и одлучивати да ли ће неко бити стављен у двонедељну изолацију или ће само бити успостављен превентивни „систем посматрања“.
Због ширења вируса корона свуда у свету, Министарство просвете дало је препоруке свим школама да се одложе ђачке екскурзије у иностранство. Институт за јавно здравље Србије „Батут“ објавио је препоруке за заштиту од инфекције вирусом корона, Министарство здравља мере које предузима систем здравствене заштите, а донета је и одлука о забрани уласка у Србију из угрожених подручја.
Епидемиолог Предраг Кон поручио је и да је важно да се здравствени радници припреме за услове рада у посебним околностима, и да користе заштитну опрему у складу с процедурама. Кон је истакао да је битно што је откривен први случај, да јесте у питању нова ситуација, али да је она била очекивана, те да су надлежне службе спремне.
Његова колегиница са Института „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за РТС да вирус корона није толико заразан као други познати вируси, много је мање заразан него вирус малих богиња и нешто мање него вирус грипа. Процењује се да једна инфицирана особа има потенцијал да пренесе ову инфекцију на две до три осетљиве особе.
Треба бити опрезан, али заиста нема потребе за паником, поручују надлежни и додају да уколико неко посумња да је оболео, треба да се јави свом лекару опште праксе који ће га упутити даље. У случају да је особа била у неком критичном подручју, попут Кине, Италије и Ирана, упућује се одмах на дежурног епидемиолога.
Основна препорука грађанима је – опрез у контактима, избегавање непотребних кретања и пре свега редовно прање руку.

РАСПИСАНИ ИЗБОРИ

Парламентарни, покрајински и локални избори у Србији биће одржани 26. априла 2020.
„Биће довољно времена да сви представе програме, желим свима успех, не могу сада да говорим као страначки функционер. Наравно, биће повишених тонова и страсти, увек их је било, али је важно да све протекне у демократској атмосфери и у миру“, изјавио је Вучић уочи расписивања избора.
На парламентарним изборима грађани Србије бираће 250 посланика чији мандат траје четири године. Као и до сада, читава Србија је једна изборна јединица, а новост представља недавно снижење изборног цензуса са пет на три одсто освојених гласова. Такође, сходно законским изменама, предвиђено је и да на свакој изборној листи сваки трећи кандидат мора да буде оног пола који је на њој мање заступљен. Ако 30 одсто или више посланика нису представници мање заступљеног пола, листа се неће узимати у обзир и странка неће моћи да има посланика.
Право гласа на општим изборима има око 6,8 милиона грађана Србије уписаних у бирачки списак.
Према истраживању јавног мњења које је спровела агенција „Фактор плус“, листу владајуће Српске напредне странке подржава чак 59,8 одсто анкетираних, следи коалиција СПС–ЈС са 15,1 одсто подршке, а изнад цензуса су и СПАС Александра Шапића са 4,8 одсто подршке, Српска радикална странка с 3,5 одсто, и Уједињена демократска Србија и покрет „Метла 2020“ који предводи Демократска странка Србије са по три одсто. Покрет „1 од 5 милиона“ тренутно се налази тик испод цензуса, са 2,8 одсто забележене подршке.
Истраживање је показало и да 45 одсто испитаних намерава да изађе на изборе, 30 одсто неће изаћи, док 25 одсто још не зна или нема став о томе.
Када се у калкулацију унесу и групације које ће бојкотовати изборе, као што су Савез за Србију и Покрет слободних грађана, СНС има нешто мању укупну подршку – 53,3 одсто – а, како се наводи, „приметан је пад“ подршке СзС-у и ПСГ-у, које подржава 8,4, односно 2,8 одсто испитаних.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *