Излог књиге

Стојан Новаковић
ВАСКРС ДРЖАВЕ СРПСКЕ
„Православна реч“, Нови Сад

Реч је о дивот издању „Bаскрс државе српске“, чији је аутор један од наших најзначајнијих историчара Стојан Новаковић. Први пут књига је објављена 1904. године, поводом стогодишњице Првог српског устанка. Издавач је књигу комплетно преуредио, ликовно редизајнирао, обогатио са неколико стотина колор илустрација, а да су при томе садржај и суштина текста остали оригинални.

Ђулија Камин
МУЗЕЈИ, РЕМЕК-ДЕЛА СВЕТСКЕ АРХИТЕКТУРЕ
„Православна реч“, Нови СадИздашан избор музеја понуђених у овој књизи обухвата најважније светске музеје Запада и Истока, који нуде збирке и окружења најразличитијих врста. Обухваћене су све врсте музеја: музеји као светилишта, али и као складишта чудеса. Ту су археолошки музеји, уметнички музеји, специјализовани музеји архитектуре, етнографије и антологије. Ту су и природњачки музеји. Једном речју: овде су забележени музеји света. Ова монографија, која обухвата широк избор музеја из целог света, задивљујућим фотографијама приказује њихове особене карактеристике. Читалац се тако, на неки начин, враћа назад кроз време да открије главне путање развоја музеја кроз векове. Кроз књигу пратимо живот царева, папа, приватних колекционара, научника и обичних људи који су следили своје снове, оснивајући музеје, али нам ове приче откривају и историјску оставштину човечанства виђену очима људи који су желели да је заштите од зуба времена, проуче је и учине доступном за будуће генерације.

СУВОРОВ – НЕПОБЕДИВИ ХРИСТОВ ВОЈНИК
Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, Београд

Књига о Александру Суворову, у чијем приређивању су учествовали Ранко Гојковић и Павел Тихомиров, садржи преведене материјале из фонда „Председничке библиотеке“ у Русији, бројне анегдотске цртице из живота великог војсковође и текстове познатих руских аутора Виктора Саулкина, Вјачеслава Летуновског, Арсенија Замостјанова, Михаила Носка, Јова Гумерова. У предговору стоји да је Суворов био „подробно упознат са страдалничком историјом Цара Николаја II и у још већој мери схватао и поштовао величину Александра Суворова“.
„Човек који је имао апсолутно поверење, до граница обожавања, комплетног руског војинства, исказивао је апсолутну верност Цару упркос немилости са њихове стране у коју је упадао. Верност великог војсковође Помазанику Божијем произлазила је из његове истинске оцрковљености, из његовог истинског христоцентричног менталитета, који је тако недостајао већ обезбоженим, дехристијанизованим руским генералима у марту 1917. године.“

Тит Алексејев
ХОДОЧАШЋЕ
„Арете“, БеоградПрича је заснована на хроникама првог крсташког рата, смештена у 11. век и почиње декларацијом Ходочашћа папе Урбана Другог. Слуга Диетер, који ће касније постати војник, јунак који подсећа на Волтеровог Кандида, наћи ће се усред великог историјског догађаја, као сведок једне ере. Диетер је јунак који не припада нигде, али је свуда присутан. Интересантне медитативне визије, унутрашњи монолози и питање о томе који идеали терају људе да иду кроз живот и пате јесте филозофско питање које опседа идеју крсташког рата. Роман говори првенствено о битности међуљудских односа, о лојалности, љубави, пријатељству. Како би написао „Ходочашће“, Алексејев је истраживао материјале десет година и посетио главна бојна места у Светој земљи, тако да роман, написан са тачношћу реконструкције средњовековног света, приповеда причу о унутрашњим вредностима које важе за сва времена, било да је реч о средњем веку или данашњици, а све то веома оригиналним и живописним језиком.

Кристин Барли
МАЛА КЊИГА О ЈАПАНУ
„Службени гласник“, Београд

Која је била улога гејши? Одакле потиче уметност бонсаија? Када су се појавили први дрворези? Шта симболише бамбус? Какво је порекло кимона? Како се поздравља у Јапану? Од чега се састоји икебана? Ко је успоставио чајну церемонију? Која су то популарна јапанска јела? Зашто Јапанци обожавају планину Фуџи? Овај прекрасни мали албум, који ће очарати све заљубљенике у Далеки исток, приказује обичаје, сујеверја и велике церемоније Земље излазећег сунца.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *