Енергетска ампутација Европе

Иницијатива три мора

У Бриселу су зазвонила сва звона на аларм јер иницијатива коју здушно протежирају Хрватска и Словенија „представља покушај САД да поделе Европу“ извештава „Ројтерс“. Шта је суштина таквог покушаја енергетске ампутације Европе и спречавања њених „енергетских веза“ с Русијом и државама Евроазијске уније?

Европа је због бројних разлога – од еколошких до економских – зависна од сталног дотока великих количина гаса. Због те насушне потребе државе ЕУ суочавају се с још једним политичким ултиматумом – диктатом да пристану на „диверсификацију“ допремања гаса у Европу, дакле да гас стиже из више, а не само једног (руског) извора. Основа реченог захтева је наоко једноставна и разумљива: уколико набављају гас из више извора, чланице ЕУ осигуравају своју политичку стабилност и самосталност, јер једино тако не зависе од неког великог монополисте. Проблем је, међутим, што у улози проскрибованог „монополисте“ у америчким стратешким документима, а последично и у документима држава које припадају америчкој „коалицији вољних“ увек наступа – Русија. Руковођене таквим виђењем геополитике, неке државе Европске уније – пре свега оне са истока ЕУ – почеле су да сарађују у Иницијативи три мора.
Циљ иницијативе је да америчке компаније под кишобраном Вашингтона у Европи изграде што више терминала преко којих би на Стари континент допремале течни гас. Знало се да продор на европско тржиште неће ићи глатко, најпре јер се ради о прљавој и по екологију злокобној технологији производње енергента какав је течни гас, који је уз то и далеко скупљи од руског. Зато се у складу с политиком „штапа и шаргарепе“ прионуло идеји градње нових гасовода с полазиштем од севера Јадрана који би продрли ка унутрашњости Европе. Извозници течног гаса би биле САД и још неке арапске земље, које су, треба ли рећи, савезнице Вашингтона. Иницијатива је песнички названа „Три мора“, а у њој су се оберучке ангажовале прва Хрватска, а потом и Словенија, две државе које су већ деценијама љути ривали за америчку наклоност. У то име су званични Загреб и Љубљана организовали велике и раскошне скупове, на којима су званице из врха ЕУ и САД расправљале о многобројним плановима везаним за пројекат „Три мора“. Организатор последње конференције на ту тему је била Словенија, док ће следеће окупљање протагониста иницијативе бити у јуна ове године. У организационом смислу, посреди је „председнички форум дванаест држава ЕУ“, тако да САД формално нису чланица иницијативе, иако су заслужне за њену „иницијалну идејну основу“, а потом и „политичко спонзорство“.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању срочный займ на карту онлайн займ до зарплаты на картуоплатить займ домашние деньгизайм на полгода


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *