Бранко Павловић: На потезу је – Јоргованка!

Због чега све Народна банка Србије има уставну обавезу да заустави продају Комерцијалне банке

Комерцијална банка (КБ) је национално благо Србије – изјавио је Љубомир Михајловић, оснивач и први председник ИО ове банке поводом потписивања уговора о њеној продаји словеначкој Новој љубљанској банци (НЛБ). Ово мишљење Љубе Шиптара, недвосмислено, дели и најшира српска јавност, огорчена чињеницом да се привредни и финансијски ресурси државе Србије, почев од октобра 2000. године, немилице и у бесцење, а без утемељених стручних анализа и каквог-таквог националног консензуса, до данас продају и по цену озбиљног угрожавања финансијског и државног суверенитета земље. Колико је народ огорчен истином да по диктату ММФ-а власти чине непроцењиву и ненадокнадиву штету националним интересима Србије, а истовремено немоћан да било шта промени, можда најбоље говори порука с друштвене  мреже на којој је једна Тања написала: „Гасим рачун у дотичној банци првом приликом. Мислим да би то требало да ураде сви грађани Србије јер једино на тај начин можемо исказати наш протест. Из чисто патриотских разлога сам отворила рачун у тој банци и из чисто патриотских разлога ћу га затворити“!
Да смо освешћен народ, и да размишљамо као Тања и многи други родољуби, о продаји Комерцијалне банке, највероватније, не би било ни говора. Дакле, сада је главно питање – може ли се остварење уговора потписаног протекле недеље зауставити? Одговор смо потражили од адвоката Бранка Павловића, консултанта који каже да Народна банка Србије има уставну и законску могућност да то уради. Значи, на потезу је гувернерка Јоргованка Табаковић, која је и пре потписивања уговора оценила да је државни буџет стабилан и да КБ не треба да продајемо. Могућност, дакле, постоји, али је крајње неизвесно хоће ли гувернерка, која је на ту високу и важну државну функцију дошла као кадар напредњака, имати „петљу“ да каже НЕ и упише се у српску историју крупним словима.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању онлайн займ онлайн займ одобрение 100займ срочно в москвезайм плохой кредитной историей


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *