Зечевизија – Смартфон као масовни медијум

„Упалите лампице да се пребројимо!“ и пространи трг пред Саборном црквом у Подгорици сија хиљадама малих сунаца, плива у космичкој светлости и види се с неба! У истом тренутку, повезује смартфон овај сабор с Беранама и Баром, с Москвом, Њујорком и Пекингом. Не да Мило, ал’ не да ни Тесла!

Чак и „велика“ телевизија не функционише више без помоћи смартфона, моћног оружја ослобођеног народа који допире до најудаљенијих тачака планете

Мило Ђукановић је ископавао дубоки медијски шанац око своје државе управо кад је Тања Фајон, шеф делегације Европског парламента за Србију (и шире), на сав глас зазивала слободу медија у региону. Црну Гору поменула није. Онда је Мило угасио све што је могао да угаси из Србије и завео црни медијски мрак, док је госпођа Фајон и даље била врло забринута, али само за србијанске прилике. Затим је Мило стао да искључује и локалне телевизије које му нису по вољи. Последње је било „замрачивање“ РТВ Будва због емисије у којој је требало да учествује отац Гојко Перовић. Емитер саопштава да је „примио велики број порука од грађана Црне Горе који су се жалили на прекид програма и сматра да је њихов програм на најгрубљи начин цензурисан“. Директор РТВ Будва Раде Табаш захтева да се прекине медијски мрак. Кажу: „Спроводе се у пракси наређења браће Ђукановић да се по сваку цијену спречи информисање грађана о литијама и ставовима цркве.“ За све то време госпођа Фајон понавља једну те исту мантру: „Слобода медија, слобода медија, слобода медија“, желећи да то некако утуви неслободним грађанима Србије. На каналу Н1, који је иначе познат по слободи да кад хоће и колико хоће упражњава најцрњи говор мржње, као пре неко вече у тријумфу објективности и демократије под насловом Владалац, о чему још певају сви врапци региона, Фајонова каже да су „демократија и слобода медија озбиљно угрожени, да о томе има информације и међународна заједница“. Чујте и ово: „Говор мржње, манипулације и застрашивање расте у медијима и јавности у овој земљи, а то није оно што у ЕУ желимо видети.“ Да ли то можда мисли на недавни медијски линч митрополита Амфилохија на Миловој телевизији, који је по количини пљувања превазишао и сам Н1? Једва чекам да негде сретнем Тању Фајон, па да је онако народски приупитам (може и на словеначком, где је глагол исти): „Је ли, госпоја, јел’ ви то нас… замајавате?“ Дотле морам да пишем језиком Печата и других пристојних новина. Правите се сви Словенци и гледате на другу (нашу) страну док Мило изводи пред ЕУ сатанистички пир са свим, државним, регионалним и локалним, штампаним и електронским и иним медијима, што изгледа стварно није оно што у ЕУ желите видети.
То најбоље знају грађани Црне Горе који су од Милових и Тањиних медија одавно дигли руке. Не требају им. Брзи потоци народа налазе свој пут! Сада масовно упражњавају потпуно ново средство друштвене комуникације, остварени сан највећег Србина који је за мање од једног столећа постао збиља. Интернет је данас најмасовнији медијум слободних људи од којих бар сваки други поседује смартфон, увезан у планетарну мрежу системом микролинкова, и који, кад затреба, постаје масовни предајник, емисија, релеј за н-ти број пријемника, дакле један заиста отворен канал, права планетарна повратна спрега, коју више нико, па ни хибридни тимови НАТО-а не могу зауставити. Чак и „велика“ телевизија не функционише више без помоћи смартфона, моћног оружја ослобођеног народа који допире до најудаљенијих тачака планете.
Смартфон је једно од великих чуда које је обележило догађање народа у Црној Гори. То није „мобилни молебан“ нити може бити, јер се својом профаном природом од свештене службе темељно разликује, али је звоно слободе свих православних Срба. Огромна ствар! Смартфон лежи у нашем џепу, баш како је описивао Тесла, и повезује нас с вечним и бесконачним. Почевши од просте идентификације, он у секунди постаје најмасовнији до сада познати медијум. „Упалите лампице да се пребројимо!“ и пространи трг пред Саборном црквом у Подгорици сија хиљадама малих сунаца, плива у космичкој светлости и види се с неба! У истом тренутку, повезује смартфон овај сабор с Беранама и Баром, с Москвом, Њујорком и Пекингом.
Не да Мило, ал’ не да ни Тесла! Па да видимо.

Један коментар

  1. Odlican tekst. Svice svice

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *