Велики повратак Доналда Трампа

НЕУСПЕХ ИМПИЧМЕНТА

Горњи дом представничког тела америчке демократије – Сенат – у поступку импичмента одлучио је да Доналд Трамп није крив ни по једној тачки оптужбе, те да будући да предлог опозива није имао потребну двотрећинску већину гласова, председник Доналд Трамп може наставити с обављањем своје дужности

Пише ФИЛИП ЖИВАНОВИЋ

Иако политички догађај прворазредне категорије, не треба изгубити из вида да импичмент пре свега има природу и елементе правне материје. Реч је о својеврсном суђењу које спроводи законодавни и представнички орган, у оквиру своје контролне функције, и које за последицу има само једну врсту санкције – престанак мандата лица о чијем поступку је импичмент спровођен. Доналд Трамп је тако у протеклим месецима био оптужен по два основа – за злоупотребу власти и опструкцију рада Конгреса. Све је почело када је у јавност испливао телефонски разговор Доналда Трампа и председника Украјине Владимира Зеленског. По оптужби, Трамп је у телефонском разговору, чији је начин објављивања изазвао велике контроверзе, запретио Зеленском да ће обуставити већ одобрени програм војне помоћи Украјини у износу од скоро 400.000.000 долара уколико Зеленски не изврши притисак на правосудне органе Украјине да отворе истрагу против Трамповог најозбиљнијег политичког противника и највероватније ривала на предстојећим изборима Џозефа Бајдена и његовог сина Хантера, у циљу разоткривања тезе да су украјински хакери, а не руски, под патронатом породице Бајден били умешани у предизборну кампању и изборе 2016. године, као и истраживања пословних аранжмана Хантера Бајдена. Бела кућа је негирала да је на било који начин повезивала помоћ и ту истрагу.

Други члан оптужбе као основе за опозив проистекао је директно из поступка истраге коју је Конгрес започео. С обзиром на то да је Конгрес у неколико наврата захтевао од званичника Беле куће и најближих Трампових саветника да доставе релевантну документацију у вези с операцијом вођења негативне кампање против Бајдена, што су они одбијали, али и због одбијања да сведоче пред надлежним комитетима Конгреса, чиме су онемогућавали адекватну истрагу.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.