РЕВОЛУЦИЈА У РАТОВАЊУ

ФЕНОМЕН ХИБРИДНОГ РАТА

Пише ФИЛИП ЖИВАНОВИЋ

Са све већом учесталошћу масовни корпоративни медији глобалног Запада говоре о „хибридном ратовању“, са циљем да се у контролисаној јавности наметне осећање страха и свеобухватне угрожености, стварајући слику о неком новом облику вођења оружаних сукоба који одудара од до сада познатих, класичних војних доктрина

Основна теза свих медијских извештавања на тему „хибридног рата“ јесте да претња долази из Русије, па се тако за „хибридно ратовање“ оптужује она страна која је у очима ратних планера Пентагона препозната као један од најозбиљнијих такмаца у борби за постмодернистичко уређење света, при томе пренебрегавајући чињеницу да је ова доктрина настала управо у трустовима мозгова лоцираним западно од Гринича.
Просечан потрошач свакодневних информација, пласираних у дозама и на начин да код њега створи жељено уверење о свету који га окружује, као аксиом ће узети чињеницу да перфидне и агресивне тајне службе диктаторског режима са истока воде непрекидан рат против западних демократија и западног концепта слободе. Од једног таквог просечног потрошача при томе скрива то да је сам термин „хибридно ратовање“ скован у круговима западних војнополитичких елита. Као последица вековне опсесије вођења ратова и пројектовања сопствене моћи оружаним путем (од стицања независности 1776. САД су у ратовима провеле више од 222 године), амерички Потомак институт за политичке студије (Potomac Institute for Policy Studies) и његов Центар за нарастајуће претње и прилике је 2007. године у публикацији професора Франка Хофмана први пут упознао научну јавност с кованицом „хибридно ратовање“. Публикација је настала као резултат плодотворне сарадње коју Потомак институт има са штабом америчких маринаца и комитетом Сената за оружане снаге и као тежња да се у освит друге деценије 21. века да терминолошки одговор на „револуцију у ратовању“.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.