ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Беговица на службеном путу

Како је министарка спољних послова БиХ чији је проблематични досије некада био тема расправа у Конгресу задобила поверење Американаца, а на штету Срба?

Није Сарајево много одмакло од беговских времена. Тај дух живи не само у чаршијским причама већ и у званичним државним институцијама. Најсвежији је примјер Бисере Турковић. Као министарка иностраних послова БиХ, она је недавно у службену посјету САД повела и званичну делегацију, а за њеног члана именовала и Алија, свог сина. Састанак није на малом нивоу.

 

ПО ЖЕЉИ ПАЛМЕРА Поред бивше америчке амбасадорке у БиХ Маурен Кормак, главне замјенице помоћника државног секретара САД у Уреду за европске и азијске послове, Министарство иностраних послова БиХ је најавило и присуство Метјуа Палмера, специјалног изасланика САД за Западни Балкан и замјеника помоћника државног секретара САД. Резултати посјете постали су видљиви када су стигле Палмерове препоруке о кадровској политици какву треба водити у Парламентарној скупштини БиХ. Најобразованији посланик у Парламенту БиХ, доктор економских наука и универзитетски професор Никола Шпирић указао се Метјуу као озбиљна сметња. На страну што Шпирић има импресивну политичку биографију у институцијама Републике Српске. Ваљано је обављао и дужност предсједавајућег Савјета министара БиХ, те министра финансија. Важно – без скандала и без инцидената. Као битан сарадник Милорада Додика, а после прљаве игре бившег министра иностраних послова Игора Црнадка и министра безбједности Драгана Мектића, Шпирић се нашао на листи санкција министарства финансија САД.

У којој мјери је Палмерово дискредитовање Шпирића повезано с Бисерином посјетом САД, а ова посјета с откривањем и поништењем фалсификоване дипломе директора обавјештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића Осмице? 

Четири године након терористичког напада на Свјетски трговински центар у САД, републикански конгресмен Трент Френкс из Аризоне је у Конгресу оштро критиковао Стејт департмент због давања агремана амбасадору БиХ у Сједињеним Државама Бисери Турковић.

ДОСИЈЕ ТУРКОВИЋ Као разлог навео је њену повезаност с радикалном исламском Странком демократске акције, која је од оснивања имала јаке везе с Ал Каидом.

У интервју за „Глас Америке“ Трент Френкс каже: „Када се ради о досијеу Бисере Турковић, то само по себи изазива забринутост. У ширем контексту, мислим да је порука која је послана цијелом свијету, другим земљама – тиме што у дипломатском статусу прихватамо некога ко има досије какав има Бисера Турковић – једна грозна порука – посебно у времену у ком се цијели свијет бори против тероризма. Прије свега, говорим о њеном личном досијеу. Као што знате, госпођа Турковић је, заједно с Алијом Изетбеговићем, оснивач странке СДА, која је имала блиске везе са Ал Каидом и другим екстремним исламистичким групама, и само да поменем, ми сматрамо да је она своју ранију дипломатску позицију користила да организује и омогући да страни борци – муџахедини долазе у БиХ.“

Бисера Турковић се касније осветила републиканцима када се 2016. године укључила у кампању за предсједничке изборе у САД на страни Хилари Клинтон и Демократске странке против кандидата Републиканске странке Доналда Трампа. Као и сви други бошњачки и албански политичари. Тако је 7. новембра 2016. у интервјуу за утицајни сарајевски портал клиx.ба, као бивша амбасадорка БиХ у Сједињеним Америчким Државама, изнијела своја запажања. Побједа републиканца Доналда Трампа за њу би била увод у агресивнију Америку, на чијем би челу био човјек без искустава на међународној сцени. „Била би то једна Америка сировог неореализма, агресивна према другима у остваривању свог властитог интереса“, нагласила је Турковићка.

МАМА БИСЕРА С друге стране, побједа некадашње министарке спољних послова САД Хилари Клинтон била би добродошла. Тако је размишљала Бисера. Слично данас размишља и сарајевска касабалијска политичка елита. То што мама Бисера своје положаје користи за промоцију не БиХ већ своје породице никог не брине. Да није било случаја сина Алија да подсети на 2000. када је у својству шефице Сталне мисије БиХ при ОСЦЕ-у тражила од челника те међународне организације да њену кћерку Семру Турковић Хрле ангажују као спољног сарадника у једној од својих канцеларија у Бечу, ова би епизода пала у заборав. Овако није. Беговски, рекле би Сарајлије.

Но њен дипломатски авантуризам мало шта доброг може донети. Пред Републиком Српском и даље стоје сви неријешени проблем односа у БиХ и беспризорне мржње која се агресивно из Сарајева тумачи као једина, правовјерна политика. Уосталом, о српском народу и о Републици Српској, још од 1991. године, у сарајевским медијима није објављена ниједна афирмативна вијест. Само мржња.               

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *