Контроверзна моћ онлајн – гласине

Мрежни рат против Пекинга не јењава ни током епидемије

Водећи западни медији су храброг кинеског лекара, који је имао намеру да о могућој зарази обавести искључиво своје пријатеље, ставили у позицију ућутканог „звиждача“, који је упозоравао на проблем поводом чијег је сузбијања држава реаговала ангажујући све расположиве ресурсе, што је нонсенс

Oвај чланак вреди започети оптимистичном информацијом: 9. фебруар био је шести узастопни дан опадања броја новооболелих од коронавируса изван провинције Хубеј. Тог дана забележена су „свега“ 444 нова случаја.

Трећег фебруара кинеске власти саопштиле су да је број новооболелих изван провинције Хубеј износио 890, 4. фебруара износио је 731, петог 707, шестог 696, 7. фебруара 558, а осмог 509.

Укупан број потврђених случајева заразе коронавирусом у матичном делу Кине (без острва Тајван и специјалних административних региона Хонгконг и Макао) тога дана износио је 34.546, да би се 11. фебруара повећао на 42.638, а укупан број преминулих касније је премашио хиљаду.

[restrict]

 СЗО ПОВОЉНО ОЦЕНИЛА МЕРЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ КОРОНАВИРУСА Судећи према наглом опадању броја новооболелих изван провинције Хубеј, драстичне кинеске мере предузете у време прославе тамошње Нове године, укључујући изолацију Вухана као епицентра заразе, дале су врло добре, чак одличне резултате.

О обиму напора које Кина улаже сведочи чињеница да је само у недељу, 9. фебруара, у болнице у Вухану пребачено 155 лекара и медицинских сестара из Болнице кинеско-јапанског пријатељства у Пекингу. Од избијања епидемије у Вухану у тај град и провинцију Хубеј упућено је више од једанаест хиљада лекара и осталог медицинског особља, саопштио је прошлог петка Гуо Јанхунг, званичник Народне здравствене комисије.

Кинеска залагања у сузбијању новог вируса наишла су на позитивне оцене у Светској здравственој организацији. Извршни директор Програма за ванредне ситуације СЗО Мајкл Рајан изјавио је да такав обим реакције на епидемију и толика посвећеност томе никада до сада нису виђени.

„Нажалост, никада раније није виђена ни тако исхитрена и преурањена изолација Кине због вируса с релативно ниском стопом смртности. Многе земље, попут САД и Аустралије, пожуриле су да евакуишу своје држављане из Кине и једнострано спроводе забране путовања, обуставе летова и обуставе виза против Кине, пре него што су могле да пруже хуманитарну или медицинску помоћ“, рекао је Мајкл Рајан.

Генерални директор Светске здравствене организације Тедрос Адханом Гебрејесус рекао је током састанка с кинеским председником Си Ђинпингом да је заустављање ширења коронавируса у Кини, али и широм света, највећи приоритет СЗО.

„Ценимо озбиљност с којом Кина прихвата ову епидемију, посебно посвећеност највишег руководства и транспарентност коју су показали, укључујући дељење података и генетичке секвенце вируса. Светска здравствена организација блиско сарађује с владом на мерама за разумевање вируса и ограничавање преноса. СЗО наставиће да сарађује с Кином и свим другим земљама како бисмо заштитили људе и њихово здравље“, изјавио је Тедрос Адханом Гебрејесус.

РОБОТ ПОМАЖЕ МЕДИЦИНСКОМ ОСОБЉУ И БОЛЕСНИЦИМА

Произвођач робота „Шангај ТмиРоб технолоџи“ од почетка епидемије коронавируса у Вухану и провинцији Хубеј испоручио је 42 робота најновије генерације који обављају послове дезинфекције у више десетина тамошњих болница. Према наводима директора компаније, све залихе робота су испоручене, укључујући и рекламни модел из изложбеног салона. Ови роботи крећу се потпуно самостално, дезинфикујући болничке просторије. Роботи шангајске компаније тренутно опслужују 60 болница у Кини, а још 70 кинеских болница користи друге моделе робота поменуте компаније. У кинеским болницама користе се и роботи за дезинфекцију компаније „Шангај Лингџи технолоџи“. Роботи су снабдевени са око литар и по средства за дезинфекцију што им омогућава три сата непрекидног рада. У провинцији Гуангдунг два робота користе се за превоз – у једном се превозе лекови и храна, а у другом медицински отпад. Према подацима Бостон консалтинг групе, тржишна вредност светске индустрије медицинских робота достићи ће вредност од 11,4 милијарде долара до краја ове године.

 „ЗВИЖДАЧ“ Западни информативни наратив, међутим, интензивно је ових дана био усредсређен не на стање на терену и извештаје СЗО у целини већ на покушај да се смрт младог кинеског офталмолога Ли Венљанга (1986), који је посредством тамошњих друштвених мрежа међу првима покушао да информише грађане о појави коронавируса, прикаже као последица кинеске државне репресије, а он као „звиждач“.

Ли је 30. децембра прошле године у болници у Вухану видео извештај о стању пацијента који је указивао да се ради о зарази новим коронавирусом. Нешто пре 18 часова тога дана Ли је о свом сазнању обавестио колеге са студија посредством друштвене мреже „Вичет“. Ли је поруку о седморо заражених у Вухану проследио у затворену групу. Чланове групе позвао је да обавесте родбину и пријатеље, као и да предузму мере заштите.

Информације које је проследио пријатељима у затвореној групи убрзо су процуриле у јавност, а сам Ли, који је упутио приватно упозорење колегама, то није одобравао. Убрзо је укорен од руководства болнице у Вухану, а тамошња полиција му је, потом, скренула пажњу да је прекршио закон и да ће бити ухапшен и предат суду ако настави да то чини.

Замајац западним медијима да искористе случај младог офталмолога дала је његова смрт од заразе коронавирусом, пропраћена милионским коментарима на кинеским друштвеним мрежама.

Премда офталмолог, Ли Венљанг непоколебљиво се борио с вирусом. Најпре као лекар, након што је прихватио упозорење руководства болнице и полиције, а потом као пацијент од 7. јануара, када је оболео, до смрти 6. фебруара. Његова смрт била је окидач да се Ли прикаже као „звиждач“ и „жртва кинеске државе“.

Посматрано из Европе, све ово би заиста било страшно да је кинеска влада игнорисала појаву коронавируса или прећутала размере епидемије у Вухану и провинцији Хубеј. То се, међутим, није догодило.

Транспарентност рада кинеских државних и медицинских органа, ангажованих на сузбијању коронавируса, оцењена је највишим оценама званичних светских организација, а Кинези сведоче о томе да је доступност информација о коронавирусу на највишем нивоу у модерној кинеској историји.

РЕАКЦИЈА КИНЕСКЕ ДРЖАВЕ Кина није благонаклоно гледала на покушаје да се о првим случајевима коронавируса јавност извештава посредством друштвених мрежа. Кинески врховни народни суд је, ипак, два дана уочи Лијеве смрти саопштио да осморицу грађана Вухана, међу којима је био и Ли, није требало кажњавати, зато што оно што су саопштили није било потпуно нетачно.

Водећи западни медији су храброг кинеског лекара, који је имао намеру да о могућој зарази обавести искључиво своје пријатеље, ставили у позицију ућутканог „звиждача“, који је упозоравао на проблем на чије је сузбијање држава реаговала ангажујући све расположиве ресурсе, што је нонсенс.

Епилог трагедије др Ли Венљанга и укупне реакције тамошње јавности на прве дане епидемије је смена Джанг Ђина и Љу Јингци, чланова здравствене комисије провинције Хубеј које је заменио Ванг Хешенг, бивши заменик председника Народне здравствене комисије. Осим тога, у Вухан је протеклих дана упућен посебан истражни тим који треба да испита све у вези с дешавањима с др Ли Венљангом, о чему у извештајима западних медија нема помена.

 ШТА ДАЉЕ? Кинеска влада ће, према најави тамошњих медија, у наредном периоду увести низ додатних мера, како би обезбедила снабдевања кључним медицинским и свакодневним потрепштинама. Уз појачану превенцију и контролу епидемије, биће повећана производња преко потребних медицинских средстава.

Влада ће фискалним и финансијским олакшицама обухватити предузећа укључена у национални одговор на епидемију. Планови о поменутом деловању усвојени су на извршном састанку Државног савета (кинеске владе), одржаном 5. фебруара. Од 1. јануара биће обрачунаване пореске олакшице произвођачима најважнијих производа. Приходи од испоруке кључних добара за контролу епидемије и пружања виталних јавних услуга, као и експресне испоруке, биће ослобођени плаћања пореза на додату вредност. Прихватљиви лекови и медицински уређаји за сузбијање епидемије биће регистровани бесплатно, а биће појачана подршка за истраживање и развој терапија и вакцина.

Од избијања епидемије у Вухану и провинцији Хубеј кинеско државно руководство је саопштавало да је посвећено превенцији и контроли рада, обезбеђивању снабдевања медицинским и заштитним ресурсима, очувању реда у производњи и обезбеђењу снабдевања свакодневним потрепштинама.

Приватни сектор биће у потпуности мобилизован, закључила је кинеска влада, уз напомену да ће производња најважнијих лекова и других медицинских производа, за којима влада знатна тражња, бити повећана уз обезбеђење њиховог квалитета. Све тако произведене вишкове медицинских средстава Кина ће набављати као неопходну резерву.

Према наводима листа „Чајна дејли“, кинеска држава је у обзир узела и могућност одложеног плаћања доприноса за социјално осигурање, како би се предузећима помогло у одржавању стабилних плата.

„Потребе широм државе за основним добрима и медицинским ресурсима морају бити задовољене. Локалне владе требало би да испуне своје дужности. Требало би пружити јаче смернице за бољу координацију рада на свим фронтовима“, закључио је премијер Ли Кећијанг.

Посебан акценат кинеска влада ставила је на повећање напора на плану обезбеђења несметаног превоза. Предност ће, како је наведено у извештају са састнака који преноси „Чајна дејли“, имати приоритетна испорука санитетског материјала и потрепштина за свакодневне потребе у подручју захваћеном епидемијом, а магистралне саобраћајнице биће отворене за испоруку главних пољопривредних производа.

„Паника и прекомерна реакција треба да се спрече, а да се подстичу научно заснована и разумна превенција и заштита“, рекао је кинески премијер.      

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *