ДА НИЈЕ ТРАГИЧНО, БИЛО БИ КОМИЧНО

Оно што се у протеклих недељу дана дешавало у Италији није никаква фикција, иако неодољиво подсећа на имагинарни трећеразредни холивудски сценарио. Осим што нико још не зна када ће се и како завршити епидемија смртоносног вируса корона која је изненада погодила земљу, изазвала општу панику и хистеричну параноју и, логично, довела до масовне националне кохезије и слепог веровања унезвереног народа у тзв. спасиоце – владу премијера Ђузепеа Контеа!

Италијанска политичка сцена већ дуже време подсећа на ТВ сапунице у којима се дешавају свакојака чуда, али најновији драмски обрт је толико надреалан да би се чак и најнаивнији гледалац запитао да сценариста ипак није можда мало претерао када је, у већ ионако драматичну причу препуну интрига, издаја, лажи и превара, изненада увео и новог мистериозног протагонисту – смртоносни вирус који се прогресивно шири и прети да девастира све око себе. Срећом, појављују се одлучни, способни и храбри добри момци који после бројних перипетија успевају да победе злог момка, тачније зли вирус, на опште одушевљење народа који је сада блажен и срећан што је преживео апокалипсу.
Нажалост, оно што се у протеклих недељу дана дешава у Италији није никаква фикција, иако неодољиво подсећа на горепоменути имагинарни трећеразредни холивудски сценарио. Осим што нико још не зна када ће се и како завршити епидемија смртоносног вируса корона која је изненада погодила Италију, изазвала општу панику и хистеричну параноју и, логично, довела до масовне националне кохезије и слепог веровања унезвереног народа у тзв. спасиоце – владу премијера Ђузепеа Контеа.
Састављена на брзину, од донедавно љутих непријатеља, наводно услед строгог ултиматума из Брисела, ова црвено-жута коалиција левичара из редова Демократске партије (ПД) и бивших популиста из Покрета пет звездица, због бројних свађа и афера, била је на климавим ногама и било је само питање дана када ће она пасти и Италија тако коначно изаћи на слободне изборе и одлучити о својој судбини. А с обзиром на то да су резултати испитивања јавног мњења јасно показивали да убедљиво води стара бриселска ноћна мора Матео Салвини, упркос упорним и неуспешним покушајима да се он дискредитује и избаци из политичке утакмице, епидемија је заиста стигла као поручена. Што би рекли бројни италијански циници, односно зли језици, многи из редова политички коректне касте, уплашени за врло извесни губитак политичких фотеља на скорим изборима, чак су се и искрено обрадовали и одмах почели да збијају редове и шире панику.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.