Члан 53 и духови Дејтона

Куда води „пут без повратка“ који је, после одлуке Уставног суда БиХ, најавио Милорад Додик?

Дејтонска творевина ушла је у нову, вероватно најопаснију кризу од њеног формирања. Која би – ако се обистине речи Милорада Додика да је „Република Српска кренула на пут изласка из БиХ са којег нема повратка“ – могла да доведе до нестанка државе настале у америчкој војној бази у Охају 1995. године. Или до – под условом да ипак дође до у овом тренутку мало вероватног компромиса – радикалне промене односа на простору некадашње централне југословенске републике.

ДОДИКОВИ УСЛОВИ Тешко је веровати да је државник из Лакташа олако изговорио речи о „поласку на пут без повратка са којег РС неће зауставити ни САД, ни било ко други“, међутим, не треба искључити могућност да расплет најновије кризе донесе решење којим би, уз значајне промене, БиХ ипак о(п)стала у садашњим, авнојским границама.
Мада, чини се, ни сам не верује да је, с обзиром на став Бошњака и њихових западних пријатеља, могуће договорити такву реформисану БиХ, Додик је у изјави датој загребачком „Вечерњем листу“ саопштио услове који су, по његовом виђењу, последња шанса за очување државе коју истински жели само један од њена три конститутивна народа.
„Хрватима се мора вратити пуна суштинска конститутивност, Србима безбедност у смислу да више не буду жртве превара и преноса надлежности и да се договоримо, ако хоћете. А ако не, мислим да на пролеће наредне године неће бити БиХ“, поручио је српски члан Председништва БиХ.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.