Свећа која догорева

Порази некад моћних странака европске левице у драматичној, потенцијално експлозивној ситуацији с којом се свет суочава: Све агресивнији неолиберализам (капитализам) продубљује провалију између пребогатих и безнадежно сиромашних, оних којима је левица, по смислу свог постојања, требало да буде политички ослонац и заштита

Још један тежак пораз европске левице (ако се Острвљани, Британци, још сматрају Европљанима) тамо где се очекивао (очигледно нереално) њен макар утешни, и усамљенички, успех: лабуристи Џеремија Корбина доживели су дебакл какав се не памти од (заиста давне) 1935. године. Ово није пораз, ово је уништење, констатовао је, очајнички гневно, један од првака странке која се од 2010. налази у опозицији.
Пораз лабуриста обезбеђује (потенцијално) конзервативцима (торијевцима) неприкосновену владавину и у следећој деценији. Под условом да се тријумф њиховог новог (продорног и вештог) лидера Бо Џоа (Бориса Џонсона) не претвори у Пирову победу. Његов тријумф би лако могао да буде увод у растакање британске империје: многи, наиме, већ виде Шкотску (после већ изгледног новог референдума) као независну, а Ирску уједињену!
Парадоксална чињеница да су губитници, упркос неуспеху, још увек једна од најуспешнијих социјалдемократских партија на Старом континенту говори само о поражавајућем стању у којем се налазе странке левице. И то у веома драматичној ситуацији с којом се суочава свет: све агресивнији неолиберализам (капитализам) чини провалију између (пре)богатих и безнадежно сиромашних, оних којима је левица, по смислу постојања, и традицији, требало да буде политички ослонац и заштита, све драстичнијом и застрашујуће експлозивном.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.