СМРТ ХЕРОЈА МУЛТИПОЛАРНОГ СВЕТА

ПОЗАДИНА УБИСТВА КАСЕМА СУЛЕЈМАНИЈА

Солон, један од седам мудраца Грчке, рекао је Крезу да се о људском животу не може процењивати пре смрти и да се тек онда може донети суд. Упитан ко је био најсрећнији човек на свету, Солон је на првом месту навео Телоса Атињанина који је погинуо борећи се за своју земљу. Смрт иранског генерала Касема Сулејманија била је таква да га можда неће начинити најсрећнијим човеком на свету ни по Солоновим стандардима, али му свакако обезбеђује улазак у легенду

У складу са општеприхваћеним стереотипом о томе како Срби не могу ни око чега да се сложе, чак ни трагична смрт команданта специјалних снага иранске Револуционарне гарде Касема Сулејманија није могла да прође без разврставања у два, наравно, оштро супротстављена блока. Док су једни у овом убиству видели смрт човека који је постао једним од симбола отпора америчкој империји, хероја земље која није признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије и која свој утицај на светској сцени у овом питању користи у интересу Србије, други су истицали да је Иран у сукобу у БиХ одиграо нечасну улогу и Сулејманију приписивали одговорност, па чак и учешће у бруталним злочинима над Србима. Без обзира на то је ли Сулејмани доиста био српски џелат, или не, његово брутално убиство у Багдаду је историјски тренутак који означава прекретницу у ситуацији и односу снага на Блиском истоку, али и шире. И то не само због тога што његово убиство и начин на који је спроведено представљају преседан у светској историји.
Ово сматра и руски геополитичар Александар Дугин, који Сулејманија описује као „хероја мултиполарног света“. „Како је Блиски исток огледало глобалних промена светске геополитике, овај догађај има знатно ширу димензију и тиче се светског поретка у целини. Није случајно што су многи посматрачи смрт генерала Сулејманија, хероја борбе против Исламске државе у Сирији и Ираку, тумачили као почетак Трећег светског рата или, у најмању руку, као почетак америчког рата против Ирана“, навео је Дугин, оцењујући Сулејманијеву смрт као почетну тачку „коначне битке“. Према његовим речима, „Сулејмани је био симболична фигура мултиполарности, коју су убили заговорници униполарности, ван свих оквира и норми међународног права“ и у том контексту он не представља само Револуционарну гарду или Иран у целини, већ и све присталице мултиполарности.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Sulejmani je bio bitna figura u dovodjenju mudzahedina u Bosnu, koji su sjekli glave Srbima. Iran je za to dobio zeleno svijetlo od Clinton-a. Zabolje me za Iran, Sulejmanija i naravno, Clinton-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *