Излог књиге

 

Душан Бабац и Чедомир Васић
У СЛУЖБИ КРУНЕ
„Evro Book“, БеоградОсниване од најранијих времена да би обезбеђивале владара, гардијске јединице су основни стуб одбране власти и владајућег поретка. Током векова лична, телесна стража владаоца увек представља најоданији део и последњу заштиту суверена. Припадници гарде увек се врло пажљиво бирају јер се од њих очекује да буду кадри да извршавају најодговорније задатке и суочавају се с највећим опасностима. После „уписних пандура“ из 1825. године и „солдата“ из 1827, које је представљао као полицијске снаге за одржавање унутрашњег реда, кнез Милош Обреновић долази на идеју да оформи посебне војне јединице по угледу на руску гарду. Ово је богато илустрована прича о њиховом настанку.

Петер Хандке
МОРАВСКА НОЋ
„Лагуна“, Београд

Породин, централна Србија, нешто пре поноћи. Седам особа приближава се обали реке на којој је усидрен брод Моравска ноћ. У свој плутајући дом позвао их је писац који је одлучио да се повуче са књижевне сцене. Седморица пријатеља не знају зашто су позвани тако изненада: неке је пробудио телефон, неке куцање гласника на врата или каменчић бачен на прозор. Још веће изненађење чека их на броду, где их овај озлоглашени женомрзац дочекује у друштву једне жене. Ко је та жена? Његова љубавница? Проститутка? Или можда асистенткиња? Питања навиру, али писац не жели још ништа да говори, читава ноћ је пред њим. Дуга ноћ у којој ће причати о свом „кружном путовању“ од Балкана до Шпаније, Немачке и Аустрије, о путу који је превалио у потрази за сопственим коренима, али и бежећи од жене која га прогони да би му дошла главе. А можда је то баш ова жена која заједно с њима дочекује свитање?
Моћна, живописна, исповедна, али истовремено и сатирична, Моравска ноћ истражује свест и сећања писца на заласку каријере, идући трагом његових страхова, бесова и задовољстава, који су неодвојиви од новије историје Средње Европе.
„Чувени аустријски писац осврће се у овој елегичној приповести на своје дело и на ужасно столеће. Моравска ноћ је делом дубоко промишљање историје, а делом напросто предивно написана прича… Величанствено!“ Kirkus Reviews
„Најбоље Хандкеово дело. Величанствени аутобиографски роман који дефинише улогу писца.“ Der Spiegel

Милан Гајић
Идила се у сну снила„Идила се у сну снила“ је збирка песама која пребива у искреној потреби да емоције буду изражене без задршке и питања да ли је оно што је изречено управо оно што аутор осећа и кроз шта пролази.
Збирка најављује несебично давање и позива на помирење, ускраћује лоше мисли и нагони на откривање суштине битисања.
Идила је откриће свакодневне радости и испуњеност ситницама које превазилазе сваку препотентну претпоставку да је живот оно што пролази мимо нас.
Ова збирка указује на то да је живот моменат испуњен љубављу. Моменат самоспознаје и загрљај стихом продубљен који отклања страх и даје оквире вечности.
Идила је сведочанство непролазне борбе за љубав кроз стихове, јер је љубав једина тековина коју аутор жели да остави иза себе.
“Е баш желим да надгласамо све несугласице, да се волимо и кад нам не иде.Воли ме оваквог:
Изнуреног од пропадања!
Измученог од надања!
И лудог од љубави!
У инат свему и свима.
Можеш ти то, светлећа вило…”

Јере Маринов
ТРАГ ЗВЕРИ
„Прометеј“, Нови Сад

У роману Траг звери, према речима Бориса Миливојевића, Маринов нам разоткрива читав низ до сада недоступних истина, узрочно-последичних догађаја, важних докумената, снимљених разговора и сведока, из чега се јасно види шта је то самозване „господаре света“ потпуно избацило из равнотеже, те их је натерало да покажу своје право лице – лице звери. Маринов се као ниједан наш писац досад, храбро ухватио укоштац са чињеницама које се данас погрешно тумаче, ублажавају, негирају или једноставно бришу из бројних докумената, како би се сакрила права истина, а тиме и одговорност за почињене злочине, који кад-тад морају да се до краја расветле током објективних и праведних судских процеса, а без диктата и притисака моћних НАТО чланица као окривљене стране.

Часопис
ВОЈНО ДЕЛО 8/2019.
Универзитет одбране у Београду
Министарство одбране Републике СрбијеТематски број часописа Војно дело (8/2019) посвећен је до сада у нашој науци недовољно познатом феномену стратешке културе. Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране одважио се да га фокусира са различитих становишта, те је покренуо научни пројекат под насловом „Стратешка култура као детерминанта националне безбедности у функцији подршке концепту војне неутралности“. Радови у овом броју часописа су први резултати мултидисциплинарног проучавања до којих су дошли аутори различитог профила – правници, политиколози, економисти, културолози, географи, стручњаци за војна питања и други. Будући да се ради о прелиминарним истраживањима, најпре је пажња оријентисана на питања концепта стратешке културе, односа (војне) стратегије и културе, те промена схватања и дефинисања појма. Потом су детаљно разматрани њени бројни чиниоци, међу којима су апострофирани политички, демографски, верски, традицијски, геополитички и геоекономски. У завршном блоку стратешка култура стављена је у контекст декларисане војне неутралности Србије и детаљно анализирана сходно потенцијалним уставним решењима, спољнополитичким опредељењима, искуствима сталне неутралности неких западноевропских земаља, конкретним поткултурним моделима, националном карактеру и концепту тоталне одбране. Сви приложени радови доприносе схватању значаја стратешке културе у српском сучељавању са долазећим безбедносним изазовима и добру основу за будућа истраживања, а можда и импулс за покретања студија стратешке културе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *