ЕПС достигао наплату од 101 одсто

Рекордна наплата ЕПС-а и мањи губици на мрежи

У 2019. години „Електропривреда Србије“ је остварила рекордну кумулативну наплату од 101 одсто и значајно смањила губитке електричне енергије на мрежи, уз план да до 2021. године падну на европски ниво, рекао је Милорад Грчић в. д. директора ЈП ЕПС.
– Успели смо да натерамо оне који су навикли да не плаћају струју да се уозбиље и почну да плаћају јер производња електричне енергије кошта. То је био тежак посао јер је кумулативна наплата у ЕПС-у годинама била око 94 или 94, 5 одсто, а ову годину завршавамо са историјском наплатом од 101 одсто, што значи да се наплаћују заостала дуговања – рекао је Грчић последњег дана у 2019. години на радном доручку са пословођама у Термоелектранама „Никола Тесла“.
Он је додао да неће бити задовољан све док постоји било који корисник који краде електричну енергију и нагласио да се крађи стаје на пут.
Обраћајући се пословођама у ТЕНТ-у, где се производи око половине електричне енергије за српско тржиште, Грчић им је захвалио на посвећеном раду и добрим резултатима. Он је честитао и железничарима у Железничком транспорту ТЕНТ-а који су постигли нови рекорд у превозу угља из „Колубаре“ и за 100.000 тона надмашили претходни из 2013. године.
– Чињеница је да ЕПС функционише, производња угља и енергије траје 24 сата свих 365 дана у години, да се систем одржава и да за вас нема празника – рекао је в. д. директора ЕПС-а.
Он је позвао оне који често критикују ЕПС због висине плата да покушају да проведу месец дана непрекидно са рударима, или запосленима у ТЕНТ-у, па да онда закључе да ли је то заслужено или не.
Говорећи о резултатима, Грчић је истакао да су губици на мрежи смањени за 1,5 процентних поена односно 300 мегавата у протекле три године и да су пали на 11,5 одсто у 2019. години, док су у 2016. години износили готово 13 одсто.
– Имамо план како да 2020. и 2021. тај ниво губитака смањимо на једноцифрен број, што ћемо сматрати успехом јер је просек у Европи седам до осам одсто годишње – рекао је Грчић и свим запосленима пожелео срећне празнике, добро здравље и срећу у раду.
Радном доручку присуствовали су и чланови пословодства ЕПС-а и председник општине Обреновац Мирослав Чучковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *