Суноко улаже милион евра у истраживачки центар

Производња шећерне репе у Србији, да би била конкурентна у европским и светским оквирима, неопходно је да коришћењем најсавременијих метода повећа приносе и сласт, а потребна је и помоћ државе, закључак је Семинара о производњи шећерне репе, који је у Новом Саду организовала компанија Суноко, највећи произвођач шећера у Србији. Ова компанија, која послује у оквиру MK Group, одлучила је да интензивира напоре на обезбеђивању континуиране едукације произвођача и следеће године формираће истраживачки центар за шећерну репу који ће се бавити примењеним истраживањима у технологији производње ове драгоцене ратарске културе, најавио је на недавно одржаном семинару Слободан Кошутић, директор компаније Суноко.

„Компанија Суноко инвестираће милион евра у истраживачки центар. Ова инвестиција је значајна како бисмо покушали да производњу шећерне репе подигнемо на виши ниво. Видимо велики потенцијал у овој грани пољопривреде и баш зато смо спремни да инвестирамо, не само у наше партнере већ и да поделимо то знање са свима онима који желе да повећају приносе на својим њивама репе. Истраживачки центар, који ће се бавити примењеним истраживањима у технологији производње шећерне репе, биће опремљен најсавременијом опремом и механизацијом, а у њему ће нам најстручнији кадрови омогућити да резултати истраживања уз помоћ Агросервиса компаније Суноко у најкраћем року буду примењена на нашим њивама“, навео је Кошутић.

Потпредседник MK Group Александар Костић

„Овакви скупови су добродошли да сви заједно, и произвођачи и прерађивачи, укрстимо наше проблеме и наша знања, да наука да своје виђење и решење за проблем у производњи. Исто тако и да произвођачи шећерне репе између себе размене искуства да би имали сви боље резултате. Морамо да схватимо да ми нисмо конкуренција једни другима, јер наша конкуренција је светско тржиште којим смо изложени. Србија има велики потенцијал у производњи шећера, међутим сваке године падамо и суочавамо се с могућношћу чак и нестајање ове индустријске гране. Врло је битно за све нас да ова производња остане и опстане, јер ситуација се мења, тако да треба да издржимо ове тешке тренутке јер сигурно ће доћи бољи дани, а највећи проблем и најгоре решење би било када бисмо остали без шећерне индустрије. Зато апелујем и на државу па помогне и препозна овај тренутак да помогне колико може. Јер произвођачи у Европи добијају разне субвенције, док су оне код нас мале или скоро да их нема“, изјавио је Зоран Матијевић, директор аграра у компанији Индустрија меса Матијевић, највећи произвођач шећерне репе у Србији.
На семинару који се одржао у хотелу Шератон у Новом Саду предавања су одржали еминентни стручњаци у области заштите шећерне репе, а нарочито је било корисно излагање Пјера Камерта, консултанта компаније Delphy из Холандије, једне од најпознатијих европских и светских кућа у области пољопривреде. Пјер Камерта сматра да је кључ успеха самосвест фармера да увек могу да унапреде своју производњу, а изнео је веома корисне савете у области обраде земљишта, предсетвене припреме земљишта и сетве, мера за спречавање сабијања земљишта.
У панел-дискусији учествовали су највећи и најуспешнији произвођачи шећерне репе из сва три производна региона Војводине који су надахнуто дебатовали у чему је тајна њиховог успеха у стварању приноса шећера преко 10 тона по хектару. Они су истакли да је за успешан принос шећерне репе битно поштовање начела добре пољопривредне праксе у смислу избора предусева, поштовања плодореда, избора сорте и добре агротехнике.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *