ПРОЈЕКАТ „ВЕЛИКЕ ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ“

ПИТАЊЕ ЕВРОПСКЕ БУДУЋНОСТИ ЈЕ ПОНОВО ОТВОРЕНО

„Пожељна европска будућност“, она коју симболишу Мастрихт и Брисел, проживљава озбиљну, а можда и своју терминалну кризу. У основи, то је био западни и атлантистички пројекат Сједињених Европских Држава, модел унификације континента по либералном обрасцу, као „једна визија света без граница“

Француски вето на даље проширење Европске уније, уз признање председника Макрона да се ЕУ данас налази на „рубу катастрофе“, отворио је дебату о геополитичкој будућности европског континента. Свакако, то није био само тактички потез, ни хир једне моћне чланице, већ знак да један пројекат „пожељне европске будућности“, онај који симболишу Мастрихт и Брисел, проживљава озбиљну, а можда и своју терминалну кризу. У основи, то је био западни и атлантистички пројекат Сједињених Европских Држава, модел унификације континента по либералном обрасцу, као„једна визија света без граница“.
Сада се овај модел „проширења Запада на Исток“ суочава са сложеном, и све сложенијом, европском стварношћу. Да ли ће се овако замишљене „евроинтергације“ једном у будућности, за неодређен број година, наставити, као што то обећавају у Бриселу, или је процес заиста дошао до свог краја? У међувремену, ЕУ је изложена све снажнијој фрагментацији на регионалне блокове и растућим отпорима унификацији. У стварности, Европа никад није представљала јединствену цивилизацијску целину, културно хомогену заједницу народа, још мање један политички организам, већ континент обележен дубоким поделама – културним, верским, цивилизацијским, етничким и политичким.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *