Поигравање националним интересима

 

О русофобији, србофобији и њиховим пакленим дометима

У Србији су грађани, по правилу, као ретко где у свету, пријатељски настројени према Русији и руском народу. Али и поред тога присутна је, и то не тек у маргиналном виду, медијска русофобија. О чему се ту ради?

„ШПИЈУНСКЕ“ МАНИПУЛАЦИЈЕ Наводна шпијунска афера у коју су, тврди се, умешане руске службе, у протекле две недеље била је прилика за испољавање најгоре русофобије. Иако ствар није разјашњена, тј. ни у назнакама се не зна да ли се ради о некој пословној или другачијој приватној трансакцији – одмах су полетеле стреле према Русима. Дежурни мрзитељи Русије похитали су да је блате на све могуће, и са становишта здравог разума и наизглед немогуће, начине.
Она је, као, крива што се ми налазимо у лошем економском и сваком другом положају, а нису то западни фактори који су на нас извршили војну агресију и разорним санкцијама извели готово економски геноцид. Србија није постала чланица Европске уније не стога што нас тамошњи водећи центри моћи неће већ због некаквог субверзивног деловања Москве. Она је одговорна и за наш демократски дефицит. И ту није крај глупости којима су нас бомбардовали и бомбардују. Нема потребе да их даље набрајам. Јасно је какве су и колике су.

ПОТВРЂЕНО ПРИЈАТЕЉСТВО Већина грађана Србије тога је свесна и крајње је пријатељски оријентисана према великој словенско-православној држави. Срби знају да би без подршке Русије Косово одавно било у ОУН, а наша кампања у прилог повлачења постојећих признања те лажне државе беспредметна. Разумеју огромну улогу Москве у борби Републике Српске да очува своју државност у дејтонском формату. Јасно им је да бисмо без Кремља већ увелико на народним леђима носили бреме и формалне геноцидне осуде од стране ОУН због лажи о дешавањима у Сребреници.
Све то у контрасту са актуелним (а не само по нас неповољним историјским) деловањем водећих држава ЕУ и САД, које су кључни промотори албанског сепаратизма и заговорници централизације БиХ, доприноси великој популарности Русије и њеног председника Путина код нашег народа. Када се на то надовеже и све наслеђе које нас спаја, није ни чудо што испитивања јавног мњења показују да Русе доживљавамо као најближи народ а Русију као кључног савезника и пријатеља.

[restrict] СИМПАТПИЈЕ ЈАВНОСТИ Најновија изјашњавања грађана Србије о нашој војнополитичкој оријентацији показују да неутралност за њих више није на правом месту. Она је опредељење већине ако се ставља насупрот чланству у НАТО-у. Тада је уистину већина Срба за наше војнополитичко несврставање. Но ако се разматра шири дијапазон могућности, онда неутралност више није на анкетном пиједесталу.
Данас више грађана Србије сматра да је за нашу земљу погодније војнополитичко приближавање Русији и Кини него истинска неутралност. Наравно, не ради се ту о заговарању уласка у, примера ради, руски ОДКБ јер то нико или скоро нико на друштвено-политичкој сцени и не заговара, али много говори о геополитичким симпатијама нашег народа (која лако може да се геополитички артикулише ако буде било потребе, али и политичке храбрости).
О другој врсти избора сведоче ништа мање релевантне анализе тзв. етничке дистанце. Истраживања те врсте говоре да су од свих странаца за Србе Руси најпожељнији као брачни партнери, комшије, сарадници на послу. Штавише, исказује се жеља да што више Руса живи у Србији па и одобравање ако би они били присутнији у јавној сфери. Све у свему, Руси су међу Србима веома популарни, а таквом традиционално утемељеном ставу додатно доприноси како генерално глобално јачање улоге Руске Федерације, тако и њен однос према нашој држави.

ЦРНОГОРСКИ СЛУЧАЈ Упркос томе неретко видимо русофобне испаде у средствима масовног (дез)информисања. Иза њих стоје разни НАТО и други западни лобији и медијски пропагандисти. Али ипак није само то у питању. Иако мало, има код нас и дубинске русофобије. Међутим, у оба случаја она је повезана са србофобијом. Русофобија је само њено наличје.
НАТО промотори који сада нападају Русију јер нас, како тврде, „удаљава од Запада и гура у изолацију“, по правилу су и апологете режима Мила Ђукановића. Исти људи хвале опскурну власт у Подгорици, ангажују се на њеној страни у домену црногорских унутрашњих политичких спорова, бране официјелну Црну Гору пред јавношћу Србије. И шта су онда ти људи? Да ли можда српске патриоте?
Режим у Црној Гори је отворено антисрпски. Своју политику гради на спровођењу идентитетског геноцида над српским народом у тој земљи и на затирању њеног српског историјског наслеђа. Црна Гора неспорно има српске корене, а њена актуелна власт жели да их сасече и заокружи свој национални пројекат утемељен, по хрватском моделу, на контраидентитету. Само ономе ко је у Србији политички слеп или према свом народу малициозан није јасно да је тако.

НАЦИОНАЛНО ЗАТИРАЊЕ Без обзира на то, Подгорица добија подршку дела наших јавних делатника који кажу да су Срби и да им је стало до наших националних интереса. А то би скоро било исто као да је неко током Другог светског рата у Београду налазио разумевање за Анту Павелића а упоредо се упињао да убеди друге да му је стало до српства. Ђукановић са својом кликом српском народу чини, само другим методама, исто што су некада радиле усташе. Циљ је да Срби нестану с одређене територије.
Ту намеру званична Подгорица данас дели с релевантним круговима у Сарајеву, Загребу и Приштини. А сви они, или макар неки од њих, уживају подршку истих пропагандиста који у Србији данас блате Русију. Проверите и сами. Потражите у медијима ко највише пљује Русију и онда анализирајте шта (и на којим медијима) те особе причају и пишу о Ђукановићу и његовом режиму или неком другом средишту антисрпске моћи у региону.
Очито се ради о србофобима колико и русофобима. Ако не из других побуда, онда бар професионалних. На страну што се ради о срамном послу гажења по националним интересима свог народа и његове државе. То сада није тема. Оставимо морална питања и вратимо се крајње прагматично ономе што јесте у фокусу наше пажње. С претходно реченим нисмо исцрпели све што имамо да кажемо о русофобији која је заправо друго лице србофобије.

АНТИСРПСКА ИНДОКТРИНАЦИЈА Њих – мислим на русофобију и србофобију – има и код малог дела, условно речено, обичних грађана. Значи не само оних који су ангажовани од стране наших регионалних и ширих непријатеља већ и невеликог дела њихове изнуђене публике која им искрено аплаудира (а не само да их збуњено па и згрожено слуша и гледа). Ствар је у томе што смо се ми Срби од успостављања титоистичког режима суочавали с антинационалним испирањем мозгова на које се после 1948. надовезало и – већ како када, веће или касније мање, али увек присутно – системско распиривање русофобије.
Све то је после слома Југославије користио НАТО пропагандни апарат, као и слични механизми наших непријатеља у окружењу, за вођење специјалног рата против Срба. Тако је створена и одржана тзв. анти-Србија којом смо се већ много пута бавили а која је – макар после маргинализације Козирјева и њему сличне њене руске сабраће, који су неко време креирали државну политику Јељцинове Русије – поново почела да форсирано испољава и русофобију.

 

ТЕСТИРАЊЕ РУСКОГ СТРПЉЕЊА

Видели смо укратко како ствари стоје с русофобијом у Срба. Она је, да поновим, само друго лице србофобије која се код нас (а не само у иностранству што је и раније био случај) систематски генерише већ један век (прво ван југословенских државних институција а од 1944. и у оквиру њих). Зао дух је пуштен из боце и у њу се више неће вратити. Жалосно је што је тако, али је тако. С тим морамо да живимо. И можемо то. Али проблем је када се обновљена српска држава и они који су на власти према томе не постављају адекватно. Док пламен србофобије и русофобије тиња негде са стране, колико год да нам је то непријатно, некако ћемо се изборити с проблемима. Али шта да радимо када се он уноси у медијске и друге куће које су повезане с државним врхом? Када оне готово симболишу садашњи официјелни Београд. А није тешко установити да неки од оних који најгоре и највише пљују Русију добијају простор, на пример, на неким ТВ станицама блиским нашим владајућим структурама које тврде да су пријатељски настројене према Москви. Зашто? Било би некоректно за то директно оптужити званични Београд, али свакако има смисла проговорити о његовом, с националног становишта несхватљивом, кокетирању с разним пропагандистима блиским режиму Мила Ђукановића, и другим антисрпским круговима. Пословни, медијски и било који други с тим скопчани интереси владајућих не могу да буду вредни националне штете која из тих веза и одрешених руку које добијају поменути антируски (и антисрпски) играчи – произлази. Нема те личнопартијске рачунице која може да буде оправдање за националну и државну штету која се макар и посредно чини!
[/restrict]

4 коментара

  1. Da bi se razumeli Srbsko-Ruski odnosii iznecu cinjenice a vi sami rasudite ko je ko u svemu tome.Uslov svih usllova za ulazak u EU je da se Srbi u zemlji clanici svedu na ispod 5%.Razmislite o tome.Ako malo dublje i detaljnije zagrebemo po istoriji otkricemo neverovatne stvari.Cela Srbska poznata istorija od 7528 godina moze se podeliti u dva ciklusa.Prvi ciklus od otprilike polovine ovog vrfemena predstavlja proces naseljavanja Evrope.Srbi su iz podunavlja ,otprilike sa ovih prostora na koje su nas danas sabili,naselili celu evropu od Portugalije do Urala i dalje i od Skandinavije do Egipta i dalje.Zasto je to bio prazan prostor,nekom drugom prilikom.Drugi period predstavlja borbu da se unisti Srbski narod,ili bpoorbu Srba za opstanak.Od Srbsko-Srbskog Trojanskog rata,Preko Rimskog carstva,preko Osmanlijskog carstva,preko Austrougarskog carstva,preko Hitlerovog carstva (Treceg rajha) preko Evropske unije imamo permanentnu borbu da se unisti Srbski narod.I to nisu bajke i fantazije to su istorijske cinjenice.I da se vratimo Srbsko-Ruskim odnosima.Rusi ili Rasijani (rasijani Srbi ili savremeno,dijaspora),su danas jedina brana ovom vise milenijumskom procesu.Zato su oni stalna meta napada i spolja i iz nutra sa istim ciljem.Cinjenice su neumoljive ali se postavlja logicno pitanje .Zasto.Kako je to mooguce.Ko je taj ko sprovodi tu politiuku.Koliko smo mi Srbi krivi.Zasto pitam ja i Kosmos i Vasionu i Univerzumsku pamet.Odgovora nema.Ali ta tisina iznedri pitanje.A zasto su Isusa Hrista razapeli na krst.I sve od jednom postade kristalno jasno.Et0 iz ta dva pitanja bez odgovora sve postade jasno.Ja nadjoh odgovor na moje visedecenijsko pitanje i nekakav teret se svali sa mene.

    1
    1
    • unutrašnji dijalog

      Poigravanje nacionalnim interesima
      Špijunske manipulacije

      BRATSKA RUSIJA: Objektivno, antirusko raspoloženje je minorno u Srbiji, ali zabrinjavajuće isfabrikovano-izdirigovano na osnovu aktuelne državne politike koja do danas neće da legalizuje RUSKI CENTAR u Nišu za saniranje prirodnih i opštih nepogoda, okarakterisan od SAD-EU kao “Ruska baza”. Na osnovu toga, zbog finalizacije Briselskog sporazuma za predaju teritorije i učlnjenje Kosova u UN – potpaljuje se antirusko raspoloženje špijunskom aferom?
      … Antisrpsko raspoloženje (mržnja) prema Srbima i Pravoslvlju manje je “procesno” a više “interesno” – strateški geopolitički i ekonomski interesi. U čemu u izvesnoj meru učestvuje i sama Srbija svojom pasivnom i defanzivnom nacionalnom politikomn naročito u zadnjem veku. Zašto se ne razobličava ta defanzivna politika i neshvatljivo “nacionalno nejedinstvo: razjedinjenost, sebičnost, blokiran politički uticaj crkve, sa tim i ogroman uticaj naroda, na odbranu državnog suvereniteta”? Na primer:
      … (Tito 1945 zabranio povratak proteranih Srba na Kosovu) KO JE BRANIO Srbiji da se takva odluka izmeni, verovatno aminovano kao što se i danas radi? Ili primer Briselskog sporazuma (dredjivanje Statusa Kosova – predaja teritorije): Srbija uopšte nije tražila PRAVEDNO REŠENJE, na primer Kiparski model pola-pola u sastavu Srbije, nego predaje celu teritoriju: 2000-te priznaje “REALNOST NA KOSOVU”, da Albanaca ima 2 miliona i da je njihova teritorija, i ispunjavanje interesa SAD-EU;
      … BRISELSKI SPORAZUM: Srbija ništa nije preuzela za povratak 250.000 proteranih Srba (po instrukcijama zapada i Šiptara) – da bi Albanci napravili državu Kosovo, što je i uradjeno Briselskim sporazumom, koji je prihvačen od Srbije na osnovu TUMAČENJA VUČIĆA, a ne na osnovu ODREDBI medjunarodnog akta Briselskog sporazuma? Srbija nije trebala da prihvata Brisel. pregovore dok se ve vrate (250.000) proteranih Srba? STOP BRISELSKOM SPORAZUMU – PREDAJI TERITORIJE KiM!!! …

  2. Братья сербы, берегите свои корни и дружбу с Россией. С уважением к Вам , Ваш русский брат из Матушки России)

  3. Vaso Petković

    Nisu Rusi nama blizak narod,to je isti narod,naša braća.O tome se ne govori kao da je zabranjeno,što u stvari i čine naši dušmani.Samo izrodi i otpadnici ili bolje reći strani plaćenici ptaju :kada je to Rusija nama šta pomogla ?,praveći se kao da ništa ne znaju.Zaboravljaju da Srbi dobro i dugo pamte :ko nam je učinio dobro a ko zlo.
    Sveti Vladika Nikolaj Velimirović piše da se u Ukrajini (Novo Srbija) najmanje deset miliona Srba naselilo u vrijeme otomanske najezde. Svi su se zbog iste vjere,zajedničke jezičke bliskosti,kulture,istorije..nepotrebno potpuno asimilizovali.
    Još posebno potencira i kaže-“bliži ti je crnac iz Konga,pravoslavac,nego katolik Poljak a Sloven”.
    Evropa i katoličanstvo su najveći naši dušmani,odgovorni za milione srpskih žrtava.Više je Evropa pobila Srba za sto godina,nego Turska za pet stotina godina.U Evropi su i naši neprijatelji i lažni saveznici!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *