Печат недеље

УРУЧЕНЕ НАГРАДЕ ФИЛМСКИМ УМЕТНИЦИМА СРБИЈЕ

Удружење филмских уметника Србије (УФУС) доделило је престижне годишње награде за 2019. годину, и у уторак их уручило на свечаности у Аеро-клубу у Београду. Награда за целокупно стваралаштво и допринос српској кинематографији додељена је истакнутим филмским уметницима: филмском редитељу и сценаристи Горану Паскаљевићу, филмском сниматељу Милораду Јакшићу Фанђу и филмологу Божидару Зечевићу.
Годишња награда за филмско стваралаштво у 2019. у категорији дугометражног играног филма додељена је Мирославу Терзићу за режију „Шавова“. Награда у категорији дугометражног документарног филма отишла је Дарку Бајићу за режију „Линије живота“. Меморијалну награду „Јован Аћин“ у 2019. години добила је Сенка Домановић за „Окупирани биоскоп“. Диплома Удружења додељена је Фестивалу ауторског филма за допринос развоју филмске културе у Србији.
У образложењу награде Божидару Зечевићу забележено је и: ,,Стваралачко дело Божидара Зечевића, критичара, историчара и теоретичара, филмског, као и драмског писца, сценаристе и редитеља, можемо већ данас слободно рећи да припада ризници трајног знамења српског филма и српске културе. Филмологијом антрополошко-структуралистичког усмерења бави се Божидар Зечевић од 1966. године, објавивши до данас бројне студије у земљи и иностранству. У својим најпознатијим радовима Зечевић приступа филму као антрополошкој стварности и опредељује се за антрополошки метод у пољу теорије филма, јер антропологију сматра великом тековином модерне мисли која је кадра да се упусти у објашњења дубоких и скривених питања природе филма.“
Комисија за награде радила је у саставу: главни сниматељ слике Радослав Владић, филмски сценограф Миљен Крека Кљаковић, редитељ анимираног филма Мирослав Јелић и редитељи Бранислав Милошевић и Милан Кнежевић.

ВАШИНГТОН УСВАЈА РЕКОРДНИ ВОЈНИ БУЏЕТ

Сенат америчког Конгреса одобрио је предлог буџета за одбрану од рекордних 738 милијарди долара. Предлог буџета ступиће на снагу након што га потпише амерички председник Доналд Трамп. Како преноси агенција „Ројтерс“, горњи дом Конгреса, у коме Трампови републиканци имају већину, изгласао је предлог са 76 гласова за и шест против. Доњи, Представнички дом, с демократском већином, усвојио је предлог са 377 гласова за и 48 против.
Буџет покрива широк спектар издатака, од финансирања плата, до бродова и авиона који ће бити произвођени, модернизовани или повучени из употребе. Ове године буџетом је покривено и стварање Космичких снага, што је војни приоритет председника Трампа.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *