Највећи „фејк њуз“ с краја 20. века

Ехо случаја Рачак

Само још сила може да одржи резултате и последицу разоткривене пресне лажи која је била повод за бомбардовање српског народа

Данас је скоро свима у свету јасно да је такозвани масакр у Рачку била представа која је послужила да се донесе одлука о бомбардовању Србије с крајњим циљем да Косово добије независност. „Званичне“ верзије држе се углавном још само они који су том чину „кумовали“. Пре свих косовски Албанци. Осокољени досадашњим жмурењем и толерисањем многих зала према Србима од стране њихових западних патрона, приштинске власти су потегле за новим, овај пут „законским“ злом.
Бивши министар управе и локалне самоуправе у косовској влади Иван Тодосијевић осуђен је неправоснажно на две године затвора зато што је за злочин у Рачку рекао је да је – измишљен. Разлоге за то приштински суд је нашао у његовом наводном „подстицању на националну, расну, верску мржњу, немир или нетолеранцију“. Тодосијевић је у априлу, током церемоније у Звечану којом је обележено 20 година од НАТО бомбардовања, изјавио да је „повод за агресију била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије, измишљени Рачак“. „На Косову је био сукоб Албанаца као народа и Србије као државе – а не Албанаца и Срба“, рекао је Тодосијевић тада, да би га косовски премијер Рамуш Харадинај одмах сменио због „говора мржње и вређања жртава Рачка“. Покренута је истрага и он је првостепеном пресудом осуђен.
Уследила је бурна реакција српских званичника, а нарочито запажен је био коментар председника Србије Александра Вучића, за кога је пресуда Тодосијевићу застрашујућа: „Сви чланови Српске листе поновиће, ја понављам сада, фабриковање злочина у Рачку где је све је фалсификовао онај белосветски преварант, лопужа и хохштаплер Вокер, то ћу да понављам сваки дан. Хоћу да видим да ли могу све да нас осуде и хоће ли да избришу истину“, рекао је Вучић.
Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да ће неправоснажна пресуда Ивану Тодосијевићу бити упамћена као црно слово правосуђа на простору Косова. „Напустићемо све институције на локалном и централном нивоу уколико се потврди првостепена пресуда Ивану Тодосијевићу којег су косовске власти осудиле за вербални деликт. Ову пресуду сматрамо пресудом слободи говора читавог српског народа, али и показатељем да нас у тим институцијама не виде као партнере већ очито желе да наставе са притисцима на српски народ.“

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *