Излог књиге

Питер К. Смит
ПСИХОЛОГИЈА ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА
„Психополис“, Нови Сад

Шта је вршњачко насиље, како и зашто настаје? Шта знамо о деци која ће потенцијално злостављати друге, а шта о деци која су потенцијалне жртве вршњачког насиља? Да ли је претерано заштитничко родитељство један од фактора ризика? Да ли су презаштићена деца чешће жртве или злостављачи? Која је улога родитеља у неутралисању последица вршњачког насиља, а како школе треба да сузбијају вршњачко насиље? И многима од нас се на помен вршњачког насиља враћају слике из детињства, и осећања патње која остављају тешко избрисив траг. Медији свакодневно извештавају о учесталим случајевима вршњачког насиља, а друштвене мреже постале су полигон за нове врсте као што је електронско вршњачко насиље. Породица и школа пребацују кривицу а до решења како да се заједно супротставимо вршњачком насиљу тешко се долази. Књига се у целости бави овим питањима и насилништвом у школи, односно међу децом школског узраста. Агресија се обично дефинише као понашање са намером да се другоме нанесе штета и посве је јасно да је вршњачко насиље врста агресивног понашања. Ипак, јасно је и да није свака агресија насиље. Према речима проф. др Татјане Миливојевић, филозофа и психотерапеута, ова драгоцена књига светског стручњака за вршњачко насиље пружа значајан допринос решавању сложеног проблема који се код нас претерано поједностављује.

Сузан Сонтаг
КАО СВЕСТ УПРЕГНУТА У ТЕЛО
„Службени гласник“, Београд

Као свест упрегнута у тело, средишњи од три тома дневника и бележака Сузан Сонтаг, пружа јединствен увид у дух једне од водећих интелектуалки модерног доба и бележи културно, морално и политичко путовање те угледне критичарке и уметнице на врхунцу њене снаге. Ови записи су непроцењиво сведочанство о духовној радионици личности која је у највећој мери утицала на обликовање укуса и мишљења образоване западне публике у 20. веку.

Бранислав Станковић и Александра Нинковић Ташић
ДУБРОВАЧКИ СРБИ: ИЗГУБЉЕНО НАСЛЕЂЕ
„Catena Mundi“, Београд

Међу корицама ове ризнице заборављеног културног блага српског народа сабрани су мало познати текстови Срба Дубровчана и Срба католика о разним идентитетским и политичким питањима. У генерацијском низу од Никше Градија до Хенрика Барића овде су заступљени аутори који су и данас актуелни. За разлику од других књига чија тема су дубровачки Срби, у овој књизи њихов глас је дат непосредно. Нема потребе да се они, после толико година, накнадно тумаче, присвајају или негирају. У књизи можете прочитати како су водећи Срби Дубровника писали о Руђеру Бошковићу и како су обележили његову годишњицу средином 19. века. О идентитету његове породице сазнајте више у бележницама његовог оца Николе Бошковића. Такође, у књизи постоји низ изузетних текстова из пера Ловра Павловића Лучића о идентитету макарског приморја: коме је припадало и које је порекло његовог становништва. О идентитету Далмације прочитајте и из пера Косте Кулишића, a Лазар Томановић је писао о односу Гундулићевог Османа према српству и хрватству, Луко Зоре о развоју дубровачке књижевности. Посебно важни су редакцијски текстови из часописа Дубровник о односу верског и националног идентитета у српском народу, као и врло занимљив позив Људевита Вуличевића омладини. Књигу затварају одабрани чланци Антуна Фабриса, једног од водећих политичких есејиста у српској култури на почетку 20. века.

Ричард Х. Смит
ЗЛУРАДОСТ
„Психополис“, Нови Сад

Свет је из немачког језика „позајмио“ реч шаденфројде (Schadenfreude) која све више улази у универзалну употребу, јер не постоји одговарајућа енглеска реч. Спајањем две речи: Schaden која значи зло, штета и Freude која значи радост настала је ова кованица која најпрецизније одсликава једну тамну страну људске природе – радовање туђој несрећи. Изузетно важна и потребна књига која поставља главно питање: да ли живимо у доба епидемије злурадости? Тема коју аутор проноси кроз целу књигу јесте да невоље које погађају друге могу да нам донесу радост јер понекад имамо корист од тих невоља ‒ више него што смо тога свесни или желимо да признамо. Нагласио је и да, колико год било природно осећати шаденфројде, тј. злурадост, већина нас није сасвим сигурна да треба да је осећамо, или бар да признамо да је осећамо. Књига обилује навођењем и тумачењем бројних примера отворене и прикривене злурадости у савременом друштву – у политици, спорту, забави, религији, као и у ријалити програмима. Веома сликовито и детаљно аутор је све појавне облике злурадости објаснио на примерима судбина Тајгера Вудса, Салијерија, Хитлера, Линколна, Визентала, Марије Стјуарт… Да ли живимо у доба епидемије злурадости? Какву добит имају злуради? И зашто неко ужива у нашој патњи? Какав је однос правде и злурадости? Да ли постоје заслужене људске несреће? О злурадости у књижевности, спорту, политици, забави, религији… „Ма колико се трудили да немамо непријатеље, њих је немогуће избећи. Одлична књига о препознавању и разумевању злурадости – поузданог знака непријатељства“, пише др Зоран Миливојевић, психотерапеут.

Лука Мичета
ЗАВЕШТАЊА СВЕТОГ САВЕ
„Лагуна“, Београд

Према речима проф. др Синише Мишића, нова књига Луке Мичете представља дело које ће радо читати најшири круг читалаца. Истичемо два значајна момента који одликују ову књигу: она не пати од историографских погрешака, што је постала редовна појава у популарној литератури, а с друге стране текст није оптерећен оном врстом стила и начина излагања, који су незаобилазни у научној литератури. Лука Мичета је, дакле, написао питак и читљив текст са увидом у савремену историографију о Светоме Сави. Говорити о Светом Сави није ни лако, ни захвално. Међутим, може се рећи да је наш писац честито одужио дуг Светоме Сави. Проф. др Оливер Томић истиче да је Лука Мичета је успео да напише биографију Светог Саве избегавши пристрасност и учитавање, објективно, али не критички редуктивно. Сасвим оправдано постављајући оквире књиге широко, представљајући време, личности и догађаје који претходе делу и епохи првог српског архиепископа а не упадајући у замку таштог и комотног подразумевања, Лука Мичета је ово дело написао за читаоце који би да о највећем српском светитељу сазнају што више. Ова књига им пружа прилику да Србина који је од свих својих сународника током историје учинио највише за своју нацију у својој машти оживе, а да у томе не погреше. Др Александар Узелац сматра да као најпотпунија биографија Светог Саве, књига Луке Мичете заслужује место у свачијој библиотеци, као дело коме би се, као својеврсном подсетнику, требало повремено враћати.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *