Четврта битка за Атлантик

Идеал руских конструктора је да нуклеарне подморнице буду тихе као дизел-електричне, али с већом аутономијом, брзином и снагом – и крстарећим ракетама „циркон“, 12 пута бржим од „томахавка“

Руске подморнице представљају изазов за Запад и НАТО у Атлантику и Медитерану, изјавио је војни командант западне алијансе, амерички адмирал Џејмс Фого. Посебно је указао на могућности подморнице пројекта 885 „Северодвинск“, као и дизел-електричних, пројекта 636.3, које се одликују готово бешумним ходом у дубинама мора и океана. Ове подморске платформе које застрашују НАТО генерале опремљене су новом генерацијом крстарећих ракета „калибар“, успешно опробаним у Сирији. Стратеге западне алијансе посебно брину најаве да Москва планира модернизацију „калибара“, након чега ће њихов домет бити увећан чак три пута. Из искуства се зна да ако Руси најаве неку војну новину, да је рад на тестирању тог наоружања већ одавно у току. Из Кремља поручују да нико не треба да буде забринут због модернизације и развоја руских оружаних снага, јер се то ради искључиво у циљу заштите националних интереса земље, а не због претње било коме, или планирања агресије. Другим речима, ни НАТО, нити било ко други, нема разлога за страх од Русије, осим оних који (не)крију лоше намере.

[restrict]

АСИМЕТРИЧНИ НАЧИН ЗА ИЗАЗОВ ЗАПАДУ НАТО заповедник Џејмс Фого оценио је високим могућности руске подводне флоте. Треба знати да Руси имају огромну подморничку традицију, посебно развијану током Хладног рата, када су подводне крстарице почеле да носе атомско наоружање – чинећи стратешку тријаду, заједно са копненим лансерима и авијацијом. У руском случају и ту постоји низ особености. За разлику од Американаца, који су се највише ослањали на добро заштићене ракетне силосе, Руси су деценијама развијали мобилне ракетне системе, какав је „Топољ-М“, а у последње време и његова напреднија верзија „Јарс“. Други важан сегмент биле су подморнице опремљене тактичким и стратешким нуклеарним наоружањем. Свим овим системима претило је застаревање и истицање ресурса након распада Совјетског Савеза. Две деценије није ништа, или је веома мало улагано у ову област од које зависи опстанак Русије.
Зато су Владимир Путин и његова екипа започели озбиљан рад, не само на обнављању већ првенствено на модернизацији, усмерен ка крупним технолошким скоковима који су веома непријатно изненадили западне стручњаке. Они дуго нису веровали ни да Русија поседује такво знање, а затим су одбијали да поверују да има довољно ресурса да инжењерске скице и планове претвори у функционалне моделе. На њихову жалост, годину за годином, све се то обистињује. Не желећи да улазе у било какву трку у наоружању, Руси су ипак натерали цео свет да се запита: а ко ту, заправо, води? Ко данас има напредније оружане системе и коме прети технолошко заостајање? Осим Русије и САД, веома важан играч на глобалној сцени постала је и Кина са својим огромним производним могућностима.
Адмирал Фого у својим коментарима првенствено је означио Русију као претњу за НАТО снаге. Како преноси „Раша тудеј“, он је подморнице руске Ратне морнарице назвао главном конкуренцијом НАТО-у, пре свега у источном Медитерану и у Атлантском океану. „Први пут после дуго времена ми примећујемо значајан раст подводних активности Ратне морнарице Руске Федерације. Русија наставља да улаже ресурсе у развој својих подводних могућности. То је асиметрични начин да се упути изазов Западу и НАТО-у, и не иде им лоше“, преноси Фогове речи портал америчког Морнаричког института (USNI News). Наравно, Фого истиче да је сигуран у надмоћ подморничке флоте САД над руском, али прогнозира да ће ово супарништво и даље расти. Како је објаснио, на делу је „четврта битка за Атлантик“, имајући вероватно у виду да су прве три биле Први и Други светски, те Хладни рат. Симболике у овим његовим речима не недостаје: ако су прва и друга битка за Атлантик биле светски ратови, а трећа је умало прерасла у катастрофални нуклеарни сукоб – онда ове Фогове поруке звуче злокобно.

ОБУЗДАВАЊЕ ЗАПАДНИХ РАТНИХ МОРНАРИЦА Посебну забринутост у НАТО круговима, како оцењују експерти у Москви, изазивају нове руске атомске подморнице пројекта 855 „Јасењ“, као и дизел-електричне субмарине пројекта 877 „Палтус“ и пројекта 636.3 „Варшављанка“. Ове две последње НАТО означава заједничким називом, класа „Кило“. За све наведене подморске платформе Фого каже да имају „изванредно велики потенцијал“. Посебно је поменуо подморницу „Северодвинск“, пројекта 855. „То је изузетна платформа која упућује озбиљан изазов. Шест нових подморница класе ’Кило’ у источном Медитерану и Црном мору, с хибридним дизел-електричним погонским јединицама, последња су реч технике. Веома су тихе када укључе акумулаторски погон“, оценио је адмирал Фого. Посебно је нагласио њихову велику ударну моћ, захваљујући новом ракетном систему „калибар“, чији домет ће у будућности бити повећан на више од 1.500 километара.
Како је раније пренела руска агенција ТАСС, позивајући се на изворе из војне индустрије, домет „калибара“ биће увећан на преко 4.500 километара, а пројекат „Калибар-М“ укључен је у Државни програм наоружања до 2027. године. „Калибар-М“ биће значајно и већи и тежи од обичних ракета „калибар“. Бојева глава, по потреби конвенционална или нуклеарна, биће тешка скоро тону, док код америчких „томахавка“ не прелази 450 килограма. Модернизовани тешки „калибри“ налазиће се у арсеналима највећих руских бродова (од фрегата, па надаље), као и нуклеарних подморница. Руси су ове моћне крстареће ракете у више наврата испробали у Сирији, лансирајући их са подморница у источном Медитерану и ударајући високопрецизно по терористичким циљевима. Снимци који су том приликом одаслати у свет, може се рећи, узнемирили су стручну јавност, јер су показали да Русија располаже новим типом наоружања, каквим су до тада могли да се похвале само Американци са својим „томахавцима“. Масовна примена „калибара“ демонстрира многоструко увећану моћ Русије на плану глобалне сателитске навигације, што је такође доскора био амерички монопол.
Како је открио адмирал Фого, бар две руске „Варшављанке“ у сваком тренутку дежурају крај обала Сирије. Адмирал упозорава да њихови „калибри“ могу да досегну сваку европску престоницу. Једино што није објаснио – зашто би то била претња. Осим ако НАТО не намерава да увлачи целу Европу у конфронтацију с Москвом. У том случају сви, а не само Европљани, требало би озбиљно да се замисле. Како је за РТ рекао оснивач портала „Милитари Раша“ Дмитриј Корњев, појава „калибара“ у руској војсци значајно је увећала борбени потенцијал руске Ратне морнарице. „Наравно, њихова борбена примена и модернизација није остала неопажена од стране САД. Увећање ракетне моћи руске флоте не прети европским градовима. Овај процес је само у функцији обуздавања западних ратних морнарица“, објаснио је Корњев.

БОЛИ ГЛАВА ОД „ВАРШАВЉАНКИ“ Према најавама, број средстава испоруке „калибара“ треба да буде удвостручен до 2023. године. У плановима руског Министарства одбране је да до тада буду изграђене још четири подморнице пројекта 885М („Казањ“, „Новосибирск“, „Краснојарск“, Архангелск“), а у наредној години још две, „Перм“ и „Уљановск“. То је озбиљна подморска сила, јер су усавршене подморнице ове класе („Јасењ-М“) четврте генерације, покретане на нуклеарни погон и крстаре на дубинама већим од 500 метара, по много чему јединствене у свету. Способне су да носе бројне крстареће ракете (до 10х4), и то не само „калибре“ већ и „ониксе“, „цирконе“, а можда и стратешке крстареће ракете Х-101 и Х-102, способне да носе нуклеарне бојеве главе. Ракете Х-101 и Х-102 мењају путању и циљ током лета, домет им је преко 5.500 километара, са веома великом прецизношћу – од седам метара за статичне, и 10 метара за покретне циљеве.
Подморнице пројекта 885М („Јасењ-М“) представљају прелаз ка петој генерацији подморница класе „Хаски“ на нуклеарни погон. На Западу посебну главобољу изазивају руске „Варшављанке“, јер се крећу готово бешумно. Зато их НАТО генерали и зову „црна рупа“. Оне припадају трећој генерацији подморница, али су опремљене савременом апаратуром и моћним ударним наоружањем. Како истичу стручњаци, „Варшављанке“ емитују звук, не већи од шума мора. Идеал руских конструктора с новом класом „Хаски“ подморница на нуклеарни погон јесте да оне буду тихе скоро као дизелке, али са значајно већом аутономијом, брзином и снагом. И наравно – са знатно већом количином и арсеналом наоружања. Њихово најмоћније оружје, осим „калибара“, биће крстареће ракете „циркон“, способне да развијају брзине од девет маха, што је 12 пута брже од америчких „томахавка“. Према речима руског председника Владимира Путина, „циркони“ су већ у употреби. То за руске противнике, ако немају добре намере, заиста може да делује претеће.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *