Срце нестварног света

Четврти „Позоришни Кустендорф“ у знаку одгонетања места улоге позоришне уметности у актуелном свету

Под слоганом „Друштво спектакла“ на Мећавнику је, уз подршку компаније НИС и у организацији „Раста Интернационала“, одржан четврти „Позоришни Кустендорф“ редитеља Емира Кустурице. Ове године, пред изазовом да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву, Фестивал је разиграо тему уметности у којој је спектакл у основи свега и представља не само основни елемент разоноде већ и само срце нестварности овог друштва, односно владајући облик живота.

МЕЋАВНИК КАО КУЛТУРНА ИНСТИТУЦИЈА Тако је Мећавник и овај пут потврдио да је културна институција, одакле се ентузијазам, како је приметио Емир Кустурица, упућује на стварање, ојачавање крвне слике света колико је то могуће, без огромних амбиција, јер свет се мења великим ударима и великим променама.
Задржавајући интернационални карактер, у студентском такмичарском програму нашле су се четири представе које су се надметале за награду „Златни лист“, две из Србије и по једна из Русије и Пољске. Академија уметности у Новом Саду представила се „Кисеоником“ Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа (Пољска) извела је комад „Цена живота“, добитнице Пулицерове награде Мартине Мајок, Државна позоришна академија из Јарославља (Русија) одиграла је „Чехов.некст“ (Čehov.next) док се Факултет драмских уметности из Београда представио комадом „Џорџ Касплан“ Фредерика Сонтага.
Селекција фестивала, као и претходних година, поверена је награђиваном редитељу Милану Нешковићу, који иза себе има више успешних представа на сценама најеминентнијих позоришта у Србији и шире.
У оквиру ревијалног програма гостовала су реномирана српска позоришта – Југословенско драмско позориште с награђиваном представом „Зашто је полудео господин Р.“ и Београдско драмско позориште с представом „Моје дете“.
Другог дана, редитељ и оснивач „Позоришног Кустендорфа“ Емир Кустурица модерирао је дебату с истакнутим уметницима на овогодишњу тему „Позориште у друштву спектакла“. Последње вечери Фестивала додељене су награде „Златни лист“ у четири категорије: најбоља представа, најбоља режија, најбоља глумица и најбољи глумац.

ЦЕНА ЖИВОТА Награда за „Најбољег глумца“ додељена је Сергеју Чуракову из Државне позоришне академије из Јарослава, за улогу Андреја Прозорова у представи „Чехов.некст“. За „Најбољу глумицу“ проглашена је Софија Мијатовић за улогу у представи „Кисеоник“, Академије уметности у Новом Саду. За посвећеност у раду с глумцима и прецизност редитељског израза, награда „Златни лист“ за „Најбољу режију“ додељена је Миљи Мазарак за представу „Кисеоник“, Академије уметности у Новом Саду. „Златни лист“ за „Најбољу представу“ додељен је Филмској академији из Лођа за представу „Цена живота“.
„Бавећи се темом која их се тиче и дотиче, упечатљивом и уједначеном заједничком игром, глумци ове представе успели су да уздрмају гледаоце истовремено изазивајући у нама осећање непријатности и емпатије, наводећи нас на дубоко преиспитивање сопствених ставова према инвалидитету и ’цени живота’“, образложио је жири који су чинили глумица Јована Стоиљковић, драматург Јелена Мијовић и редитељ Вељко Мићуновић.
Компанија НИС је четврту годину заредом генерални спонзор „Позоришног Кустендорфа“.
„Подршка културним манифестацијама веома је важан сегмент друштвене одговорности НИС-а. Ми смо препознали идеју Емира Кустурице да подржи младе талентоване уметнике и пружи им прилику за афирмацију, зато смо уз ’Позоришни Кустендорф’ од његовог оснивања. НИС у свом друштвено одговорном ангажовању највећу пажњу посвећује управо развоју младих талената и подршком оваквој манифестацији ми реализујемо идеју нашег слогана ’Будућност на делу’“, изјавио је Стефан Деспотовић, директор екстерних комуникација НИС-а.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *