Шпијунирање шпијуна

 

Ко стоји иза обавештајне афере „руски шпијун“?

Чини се да афера „руски шпијун“ није изненадила и збунила само српски политички врх него и руски. Званичници Русије тврде да нису наложили шпијунирање Војске Србије и најављују своју истрагу околности које су запретиле да поремете добре међудржавне односе. Спомињу да је пуковник Георги Клебан постао британски шпијун, што може бити покушај одвлачења пажње на другу страну, али и те како може бити и истина. Пре свега због збуњујућег непрофесионализма професионалног обавештајца. Његово дилетантско понашање у обавештајној мисији добија смисао само ако је намерно хтео да компромитује руску обавештајну службу и Русију као државу.

СНИМАК НА ЈУТЈУБУ У вези с обавештајном афером „руски шпијун“ председник Србије Александар Вучић наредио је обавештајно-безбедносним агенцијама да се случај хитно истражи. О чему се ради? На Јутјубу се појавио снимак који недвосмислено асоцира на шпијунску активност руског пуковника Георгија Клебана према Србији, тако што српском пензионисаном потпуковнику даје новац и од њега узима нешто у пластичној кеси за шта елементарна логика упућује на закључак да су у питању поверљиви материјал и тајне информације. Пошто је у питању официр, може се претпоставити да се подаци односе на нашу војску или на војну индустрију, која је тренутно главна мета обавештајних напада и фабрикованих афера.
Од самог почетка постало је јасно да они који су „окачили“ овај снимак на Јутјуб немају добре намере према Србији, и да им је циљ да испровоцирају велику обавештајну аферу која би пореметила чврсте пријатељске везе Србије с Русијом и прекинула одличну војну сарадњу која је за кратко време вишеструко ојачала Војску Србије и одбрамбене способности Србије као државе. Нису у питању само поруке које препоручују снимак него његово пуштање у медије с великим закашњењем. Већ опис видео-снимка подстиче Србе на одбојност према Русима кроз поруке: „Руски шпијуни корумпирају Србију“ и „Ово је оно што нам раде Руси, наши пријатељи“. Догађај је снимљен у децембру прошле а објављен 17. новембра ове године, дакле, са скоро годину дана закашњења. Да је неко имао добре намере, доставио би га много раније дипломатским каналима нашим безбедносним агенцијама. Овако, сасвим је јасно да је неко чекао најпогоднији тренутак како би покварио или бар пољуљао српско-руске односе.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

3 коментара

 1. Ne znam šta u celom tekstu piše, ali za komentar možda to i nije presudno. Toliko je mogućih varijanti u pitanju i toliko mogućih pitanja u vezi ovog snimka, da mi je prva misao da je bavljenje (samo) ovim snimkom gotovo besmisleno. Autor teksta, iz navedenog, realno simnja u “čistoću”. Mislim da je tu suština. I ako je to tako, a obaveštajna praksa uvek pokazuje da je to tako, onda ostaje nejasno (ili je potpuno jasno) zašto je naš predsednik ambasadoru Rusije rekao (samo) “zašto”. To “zašto” podrazumeva da je sve čisto – Rusi su nas špijunirali i tačka. Mislim da nije sve čisto i da pitanje “zašto” zamagljuje celu stvar. Kome je to “zašto” bilo potrebno?

  7
  1
  • Ova spijunska afera izlazi bas kad je pukla bruka sa Krusikom.Razmenjuju kese sred bela dana pred kamerama.Klinci kad valjaju drogu bolje bi to uradili.

   6
   2
   • SMIŠLJENA ŠPIJUNSKA AFERA Vrlo očigledna sa dvostrukim ciljem: Da okrene Srbiju protiv Rusije, i da uveliča popularnost i privrženost Alesandra Vučića SAD I EU?
    Montaža:
    Na video snimku jasno se vidi: … prolazi ulicom čovek zagledan prema gore (kao da gleda kamere), vide mu se ledja, odjednom se okreče da se vidi da u rukama drži torbicu, sastaje se sa osobom-špijunom (da preda torbicu i primi pare…)… usred bela dana na ulici (kao da su ulični dileri)?

    6
    2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *