Пулс метрополе

Обележено сећање

Савезништво Србије и Грчке у Великом рату

У оквиру манифестације „Дани слободе“ члан Градског већа Зоран Адамовић присуствовао је протекле недеље, у Венизелосовој улици, сценском приказу „Одужујемо се савезницима и родољубима – сцена Грчка“ у част савезништва Грчке и Србије у Првом светском рату.
Догађају код споменика Елефтериосу Венизелосу присуствовао је амбасадор Републике Грчке у Београду Јоргос Диакофотакис, представници дипломатског кора и Војске Србије, као и представници удружења која гаје сећање на Први светски рат. Адамовић је истакао да се данас сећамо наших савезника, пре свих Грчке и великог пријатељства наша два народа. Указао је да је Елефтериос Венизелос, када је Србија била нападнута 1914. године, изнео став да Грчка мора да буде лојална савезницима и споразуму између наше две државе.
„Управо Елефтериос Венизелос, најпризнатији државник модерне Грчке, заслужан је за прихватање српког народа након трагичног повлачења 1915. године. У Грчкој се наш народ опорављао и спремао за повратак и ослобођење окупиране отаџбине, и ми то никада не можемо да заборавимо“, указао је Адамовић и подсетио да је Београд у прошлом веку два пута био освајан и ослобађан.
„Не бисмо успели да није било наших родољуба и наших савезника који су се борили и животе дали да бисмо ми данас били слободни и поносни. Вечно хвала свим родољубима и савезницима, и вечно хвала Грчкој“, закључио је Адамовић.
У сценском приказу приказан је тајни сусрет краља Петра Првог Карађорђевића и Елефтериоса Венизелоса, бившег и будућег премијера Грчке, у бањи Едипсос на острву Евиа.

Срби у Великом рату

Ратници-сликари оставили документ о нашем страдању

Пише Мила Милосављевић

Изложбом ових потресних слика завршавамо овогодишњу манифестацију „Дани слободе 2019“, рекао је Александар Гаталица, уметнички директор манифестације

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић отворио је у холу Старог двора изложбу слика „Ратници-сликари“ у оквиру манифестације „Дани слободе“ на којој су изложена дела најзначајнијих сликара-ратника из Првог светског рата.
Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски секретар за културу Иван Карл, уметнички директор манифестације „Дани слободе 2019“ Александар Гаталица, кустос изложбе Жана Гвозденовић и директор Омладинског позоришта „Дадов“ Владимир Мијовић.
„Ову изложбу отварамо на значајан датум, 1. новембра, када је 1918. године ослобођен Београд у Првом светском рату. Ми ценимо наше хероје и поштујемо жртве који су дали живот за нашу слободу. Не заборављамо оне који су од Солунског фронта до престонице Србије прешли више од 400 километара за око 30 дана да би је ослободили од непријатеља“, указао је Радојичић и додао да је наш народ у Великом рату оставио велики траг и на пољу уметности и да смо на то посебно поносни.
„Велики рат је изнедрио и великане сликарства. Само путем уметности било је могуће тако веродостојно пренети емоције људи у ратном ужасу. На тај начин омогућавајући новим генерацијама да се упознају са судбинама тих људи, које ниједан ратни извештач није могао тако веродостојно описати, како су то уметници урадили четкицама и бојама на платну. Осликавајући лица војника, њихове подвиге и најтеже тренутке, ови сликари су заувек оставили доказ, не само о емоцијама оних које су сликали већ и о својим осећањима и виђењу рата“, изјавио је градоначелник.
Уметнички директор манифестације „Дани слободе 2019“ Александар Гаталица подсетио је да се у склопу манифестације обједињује ослобођење Београда 20. октобра 1944. и 1. новембра 1918. године.
„Изложбом ових потресних слика завршавамо овогодишњу манифестацију ’Дани слободе’. Изложено је 14 слика из 7 музеја, од којих је велики број по квалитету из А категорије“, закључио је Гаталица.
Посетиоци изложбе у Старом двору биће у прилици да виде ратна дела Надежде Петровић, Петра Добровића, Пашка Вучетића, Малише Глишића и других сликара српског импресионизма.

Текстови се објављују као део Пројекта суфинансираног из буџета Града Београда, Градске управе, Секретаријата за информисање


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.