Пројекат за енергетску стабилност

Представљена Техноекономска анализа за ТЕ „Колубара Б“

Изградња Термоелектране „Колубара Б“ у Каленићу је исплатива и заједно с пројектима новог блока и ветроелектране у Костолцу осигураће енергетску стабилност државе, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС.
„Имамо доказану исплативост изградње ТЕ ’Колубара Б’ са блоком снаге 350 МW, у Каленићу, између Уба и Великих Црљена. Због тога је ово један од најважнијих и најлепших дана у новијој историји ЕПС-а“, изјавио је Грчић на представљању Техноекономске анализе о завршетку тог пројекта.
Подсетио је да је реч о пројекту који је започет 1984. године, али је прекинут, и додао да ће после садашње позитивне анализе, нови кораци за доношење одлука Надзорног одбора ЈП ЕПС и Владе Србије уследити у наредних неколико недеља.
„Невезано за шире планове председника Србије Александра Вучића и Владе Србије о ширењу ЕПС-а у региону, ван граница Србије, изградњом такозваног кинеског блока ’Костолац Б3’, ТЕ ’Колубара Б’ и ветропарка у Костолцу Србија постиже потпуну стабилност за наредни период“, истакао је Грчић.
Додао је да ЕПС стиче сигурност да у наредних 50 година можемо да кажемо свим инвеститорима, домаћим и страним компанијама, да су добродошли у Србију и да имамо сигурну производњу електричне енергије. „У будућности планирамо да будемо озбиљни извозници и то је оно што у политичком, социјалном и геополитичком смислу даје висок ниво сигурности земљи као што је Србија.“
План је да у градњи ТЕ „Колубара Б“ учествује око 1.000 људи и да максимално буду ангажоване домаће компаније.
„Важно је да ће у самој електрани радити око 220 запослених. Водимо и рачуна о заштити животне средине и планирана је на два нивоа“, рекао је Грчић.
Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије, похвалио је запослене у ЕПС-у који су сачували раније набављену опрему за ТЕ „Колубара Б“ у таквом стању да може да се користи и данас.
У целом пројекту и анализама су учествовали „Енергопројект“, као и домаћи институти при Рударском, Машинском и Грађевинском факултету.
Младен Симовић, директор „Енергопројект Ентела“, рекао је на представљању Техноекономске анализе за „Колубару Б“ да тај пројекат представља јединствену шансу која би морала да се искористи.
Представљању анализе присуствовали су представници локалних самоуправа, Министарства рударства и енергетике Србије, Надзорног одбора ЈП ЕПС и пословодства ЈП ЕПС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *