Печат недеље

Руски центар за културу и науку у Србији

Русија чува свој Београд

Представљена Белгородска област – један од водећих региона Руске Федерације

 

Пише Диана Милошевић

Белгород, град-бисер како Руси воле да га зову, духовно и културно су основали – Срби. На позив руске краљице Јелисавете, 300.000 Срба из Војводине и Херцеговине доселило се у 18. веку у слабо насељену белгородску област и од ње направило своју другу отаџбину – колевку из које је Русија добила једног од највећих филозофа Владимира Станкијевича (Станковића) и првог белгородског митрополита Теодосија. Данас је овај модерни град у реду најугледнијих образовних центара Руске Федерације, првак је у чувању српске традиције на руској земљи, а његовом престижу доприноси Институт за српски језик и комуникологију, јединствен у целој Русији. С одлучном намером да се управо овакав препоручи Србима и Србији, Белгород је у „Руском дому“ у Београду уприличио свечану презентацију града и целе области, а манифестацију је подржала Амбасада РФ у склопу свог задатка да се између што више региона две земље успоставе тесне и дуготрајне везе.

Реч је о стратешким напорима да се на здравој прошлости снажи и континуално грана економско, социјално и емоционално зближавање, па и прожимање, два народа; о томе су сведочиле све поруке и у том правцу ишла сва обраћања учесника скупа прошлог четвртка, који је био увертира великом фестивалу „Дани Белгорода у Београду“ најављеном за јесен 2020. године.
Представник Амбасаде РФ, аташе за културу Александар Конахин истакао је да ће брига о међурегионалним везама бити „један од најбитнијих смерова у раду амбасаде“.
„Русија није само Москва. Она је огромна и шаролика земља која негује сећање на Србе и вашу традицију“, поручио је у поздравном говору заменик директора „Руског дома“ Василиј Галактионов.

„У овој области, која је једна од највећих у нашој земљи, сви суграђани српског порекла имају своја српска презимена, знају одакле су. Многи на нашем институту уче српски не само из професионалних, образовних разлога већ за своју душу, из историјске везе са српским народом. Сваке године нам дође сто студената из Србије, и ми исто толико пошаљемо у оквиру размене. Из искуства знамо шта вам се свиђа. За Русе важи стереотип да су повучени, али можемо много од вас да научимо, отворимо се направимо пријатељства која су трајна. И пословни односи прерастају у пријатељства, а то је одлика Срба и Руса, не и западног човека“, рекла је Викторија Рјапухина, директорка Института за српски језик, и упозорила да се лако може проценити да ли си прави Рус или прави Србин спрам тога колико волиш братски народ. А то значи да „ако волиш Русију – волиш Србију“, закључила је Рјапухина, која се скупу обратила у име носећих организатора манифестације – Државног техничког универзитета „Владимир Димитријевич Шухов“ и Белгородског националног истраживачког универзитета.

Током трочасовног програма посетиоци су дегустирали специјалитете прехрамбене индустрије и пића по чијем је квалитету Белгород познат, одржана је српска премијера филма о једном од највећих светских инжењера, белгородском научнику Владимиру Шухову и постављена изложба ручно израђених лутака и уметничких слика с белгородским мотивима које приказују како Срби виде овај град. 
Презентација је, међутим, гравитирала ка импресивним чињеницама: Белгород је житница Русије, прехрамбени гигант који производњом пилетине „покрива“ две трећине земље, први у Русији је почео да производи зелену енергију у индустријским зонама, убрзано развија ИТ сектор, сваки пети становник је студент, а као „град паркова и фонтана“ добио је епитет „руске Швајцарске“. 
Са српске стране, партнери манифестације су били Институт за политичке студије, Центар за руске студије ФПН, Универзитет „Унион – Никола Тесла“ и удружење „Мајстор руске кухиње“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *