Печат недеље

Српска кост у Куртијевом грлу

Амерички званичник јесте вербално подржао учешће Српске листе у приштинској власти, али то не значи и да је тиме категорично осујећена дискредитација и игнорисање убедљивог изборног успеха Срба са КиМ

Четврти по реду избори на Косову и Метохији променили су крвну слику тамошње политичке сцене али, испоставило се, не набоље. Чак, можда, и нагоре. Са сцене силазе ратни команданти терористичке УЧК, али њихово место заузимају „цивилни бојовници“ с ништа мање опасним стремљењима у односу на претходнике.
Као што је познато, власт преузимају непредвидиве радикалне снаге чији експонент је Албин Курти и његов ултранационалистички покрет „Самоопредељење“. Куртија називају предводником нове генерације косовских политичара, јер је неоптерећен ратном прошлошћу, тврде да није склон корупцији, док га приштински медији часте епитетом „европски Шешељ“ и описују га као „србомрсца“ који сања „Велику Албанију“.

ИНТЕГРАЦИЈА И МАНИПУЛАЦИЈА Као кандидат за премијера, Курти најављује да ће процес дијалога између Приштине и Београда почети „интеграцијом косовских Срба“, а потом ће размотрити 33 споразума потписана од почетка преговора. Дакле, то је тај нови ветар који ће дувати из Приштине.
А почео је већ и с манипулацијом изборним резултатима и фарсом с бројањем гласова. Пребројавање 3.000 гласова који су поштом у Приштину стигли из централне Србије текло је у заштитним оделима. То се догодило иако је експертском анализом утврђено да ти листићи нису отровни, како су већ код првог бројања устврдили бројачи (искључиво албанске националности) код којих су коверте с гласовима наводно изазвале алергијске реакције на кожи лица и руку. Подсетило је то многе на сличну фарсу из 1990. године, када су се болницама због тобожњег тровања масовно јављала само деца албанске националности, не и друга деца.

(НЕ)ПОЖЕЉНИ СРБИ Албанцима и Куртију проблем представља Српска листа која с освојених свих 10 мандата у рукама држи и избор нове косовске владе. Циљ је да, уз прећутну сагласност западних ментора, то пониште и промовишу неке своје Србе, без обзира што се то коси и с њиховим уставом. По Куртијевом тумачењу устава ове назовидржаве, није уставна обавеза да Српска листа буде у влади, али каже да је свестан да најмање један министар мора бити из редова српске заједнице.
Српска листа и њени лидери поручили су му да, ако настави да вређа Србе, може унапред да се поздрави с формирањем владе у Приштини. Из ове партије, која је добила готово све гласове косметских Срба, истакли су да је намера претендената за формирање нове владе у Приштини да игноришу резултате избора, и одлуку српског народа да их Српска листа заступа у институцијама на Косову и Метохији, те да са својим „приватним Србима“ направе договор, што говори у прилог чињеници да Аљбин Курти и његов покрет желе да крше највише правне акте које су сами донели, и тиме погазе све правне и демократске принципе.
„Ако Аљбин Курти може без икаквих последица да најављује кршење права српског народа и закона, онда је крајње време да се преиспитају и сви договори у којима је српски народ начинио уступке у циљу смиривања ситуације и решавања проблема на Косову и Метохији…“, део је саопштења Српске листе.

ПОРУКА АМЕРИКЕ „Сасвим је јасно да је Српска листа задобила подршку већине Срба на Косову и зато она треба да буде заступљена у Влади и у свим важним институцијама. О томе сам нашироко разговарао са мојим саговорницима у Приштини, посебно са господином Куртијем“, навео је Метју Палмер, изасланик Стејт депармента за регион Балкана, после београдског разговора с председником Србије Александром Вучићем.
За председника Вучића Палмерова изјава је веома важна како би Албанци разумели ко је заиста добио српску подршку, опомињући их „да се не понашају глупо као ми осамдесетих и деведесетих година, када смо тражили лојалне Албанце, а нисмо разумели шта жели већина Албанаца“. По његовим речима, Приштина може да доведе Србе за министре који нису из Српске листе, али само ако имају подршку Српске листе.
„Српска листа је била изложена бруталној кампањи и у Београду и Приштини и свуда у свету. Људи из Српске листе су, ипак, добили огромну подршку, али не због моје подршке, односно подршке Београда већ зато што другачије доживљавају Косово од Раде Трајковић, Рашића и Петровића“, рекао је Вучић, уз опаску да разуме зашто су Американцима дражи ово троје које је споменуо него људи из Српске листе, јер ови, како каже, доживљавају Косово као независну државу, а Српска листа не.
„Српска листа је учествовала на косовским изборима у складу са Бриселским споразумом и добила више од 95 одсто гласова, и Српска листа мора да буде у влади ако жели“, нагласио је Вучић.
Е сад, да ли Палмер изиграва „доброг полицајца“, како наводе неке београдске дипломате, док је у другој улози Трампов лични изасланик за Косово Ричард Гренел, сазнаћемо врло брзо. И досад су амерички званичници и други са Запада критиковали многе потезе Приштине, да би им на крају прогледали кроз прсте и прећутно аминовали потезе који су, углавном, против Срба и Србије, чак и ако су супротни косовским прописима. Као што је то био случај с формирањем војске Косова…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *