Печат недеље

Метла за српску политику

На иницијативу Демократске странке Србије основан је Покрет „Метла 2020“, чији је назив образложио председник ДСС-а Милош Јовановић рекавши да је „потребна метла да се земља очисти од партијске државе, корупције и смене једних те истих људи на власти“.
„Метла је средство за чишћење ове земље и њено довођење у ред, и зато метлу у руке, да Србију учинимо бољом и чистијом“, поручено је оснивачком скупу и указано да се „Србија данас вратила у комунистичко време када је партија одлучивала о свему“, те је „зато важна промена изборног система и смањење снаге политичких партија“. „Да бирамо људе по имену и презимену, да убијемо снагу странака које су се прeтвориле у мале окупационе војске. Зато Метла, јер данас у овој земљи све зависи од странке на власти, као у време комунизма“, рекао је Јовановић.
Покрет, у коме је уз ДСС и низ локалних организација, како је наведено, за циљ има и да „пробуди грађане који говоре да немају за кога да гласају и да у земљи ништа не може да се промени“.

НУКЛЕАРНО УБРЗАЊЕ

Иран је у последња два месеца више него удвостручио производњу уранијума, на шта их је приморала америчка политика, рекао је шеф Организације за нуклеарну енергију Ирана Али Акбар Салехи. „Производња уранијума до треће фазе (смањења нуклеарних обавеза) износила је око 450 грама дневно, док данас превазилази 5.000 грама дневно“, рекао је Салехи. Према његовим речима, Техеран је „покренуо 30 нових, модернизованих центрифуга за обогаћивање уранијума типа IR-6“. Он је додао да је раније распоређено 20 таквих центрифуга, што значи да Иран данас располаже са 60 центрифуга тог типа. Производња осиромашеног уранијума је у последња два месеца у земљи повећана 10 пута. „Нисмо планирали такве кораке, али нас је погрешна политика Вашингтона (према Техерану) приморала на то“, закључио је Салехи.

 

РАСКОЛ ЗБОГ РАСКОЛНИКА

Руска православна црква саопштила је да обуставља екуменски дијалог с архиепископом атинским и све Грчке Јеронимом Другим, изјавио је шеф Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит волколамски Иларион. С тим у вези, како је објаснио Иларион, руски патријарх Кирил током службе неће више помињати име архиепископа атинског. Истовремено, Руска православна црква наставиће да води дијалог са свим представницима Грчке православне цркве који не признају „украјинске расколнике“. Сабор Грчке православне цркве је 12. октобра признао право цариградском патријарху Вартоломеју да одобрава аутокефалност. Сабор је, такође, архиепископу атинском и целе Грчке Јерониму дао право да „настави да се бави питањем признавања цркве Украјине“. Одлука архијерејског сабора само понавља одлуке Сталног синода Грчке православне цркве, а тврдње о коначном признању аутокефалности православне цркве Украјине нису истините и представљају политичке игре.

ПАНИКА У КРЕМЉУ

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини саопштила је да су се Црна Гора и Албанија придружиле одлуци ЕУ о продужењу индивидуалних санкција једном броју физичких и правних лица из Русије и Украјине. „Државе-кандидати (за ступање у ЕУ) Црна Гора и Албанија, чланица Европске економске зоне Норвешка, као и Украјина, придружују се тој одлуци. Европска унија поздравља ову одлуку“, наводи се у саопштењу Могеринијеве које је објављено на сајту Савета ЕУ. ЕУ је санкције Русији увела 2014. године, оптужујући Москву да је учествовала у нарушавању територијалне целовитости Украјине. Од тог тренутка су се ограничавајуће мере константно шириле, а тренутно се на списку налазе 44 организације и укупно 155 држављана Руске Федерације.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *