Нови зелени мегавати за ЕПС

Успешно завршена ревитализација А2 у ХЕ „Ђердап 1“

Пуштањем у рад ревитализованог агрегата А2 у ХЕ „Ђердап 1“ завршен је велики и значајан посао за „Електропривреду Србије“ и стабилност електроенергетског система, а највећа српска хидроелектрана јача је за 30 мегавата.
„ЕПС и ХЕ ’Ђердап 1’ сада имају пет, од укупно шест агрегата који су као нови. Остало је да обновимо још један агрегат, а тај посао почећемо 2020. године. Када то завршимо и урадимо санацију слапишта, моћи ћемо да кажемо да имамо ’Ђердап 1’ као да смо га тек саградили“, рекао је Милорад Грчић, в. д. директора ЈП ЕПС, након завршетка пете фазе ревитализације агрегата у хидроелектрани у Кладову.
Грчић је додао да то спада у нашу обавезу и политику председника Србије Александра Вучића, да све што смо наследили очувамо, али и модернизујемо и оставимо будућим генерацијама.
„ЕПС има озбиљан план да у 2020. години значајно повећа ниво инвестиција“, истакао је Грчић и најавио комплетну ревитализацију 10 агрегата ХЕ „Ђердап 2“ у сарадњи са руском компанијом „Силовије машини“ чиме ће ЕПС добити додатних 50 мегавата.
Александар Антић, министар рударства и енергетике Србије рекао је да је „Ђердап 1“ највеће благо Србије.
„Ревитализацијама које су завршене обезбеђено је да ти агрегати имају нови радни век за наредне четири деценије“, истакао је Антић и додао да је „Ђердап 1“ од изузетног значаја за српски електроенергетски систем, јер производи више од половине енергије хидросектора у Србији.
У ХЕ „Ђердап 1“ је за 47 година рада произведена електрична енергија вредна око 14 милијарди евра, док један агрегат годишње произведе киловат-сате у вредности између 40 и 50 милиона евра. Када се заврши ревитализација и шестог агрегата, ХЕ „Ђердап“ ће имати укупно 180 мегавата више снаге за производњу чисте електричне енергије.
Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Београду, оценио је да пуштање у рад и петог агрегата показује да ревитализација иде по плану и да нема никаквих застоја.
„То је резултат заједничког деловања стручњака компаније ’Силовије машини’, једне од најугледнијих и најстручнијих у Русији и стручњака у Србији. Пуштање у погон новог агрегата реализује се у току интензивнијих политичких контаката на врху Русије и Србије. Уз политичке контакте и интензивни дијалог, ми имамо реализацију у пракси онога око чега се договарамо“, рекао је амбасадор.
Након пуштања у рад петог агрегата, делегација, с руским амбасадором на челу, положила је венац на споменик српским и руским војницима у Кладову.
Агрегат А2 пуштен је у рад 1970. године и након 47 година је заустављен ради отпочињања ревитализације после више од 330.000 радних сати. Укупна вредност обнове петог агрегата износила је нешто више од 27 милиона евра, док је укупна вредност ревитализације ХЕ „Ђердап 1“ већа од 160 милиона евра. Обнова прва четири агрегата завршена је у периоду од 2011. до 2017. године, а почетак радова на последњем, шестом агрегату, очекује се следеће године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *