Контрола штете

Шта се (све) крије иза шпијунске афере која је протутњала српском јавношћу, и какве су њене последице?

Не зна се ко је направио снимак припадника руске војне обавештајне службе (ГРУ – Главна обавештајна управа) Георгија Клебана и пензионисаног потпуковника Војске Србије познатог по иницијалима З. К. Још важније, а видећемо и зашто, не зна се ни ко је тај снимак објавио на Јутјубу и то баш сада, непуних годину дана након што је начињен, па се с Јутјуба попут цунамија проширио по домаћој и иностраној јавности којој (ни)је био намењен. Али се зна да је објављивање овог снимка за циљ имало, јер други циљ није ни могло да има, да поремети српско-руске односе, односно, прецизније, да угрози интересе Русије у нашој земљи. Па ћемо тим трагом – cui bono, у чију корист? – и кренути у овом покушају, можда узалудном јер је таква природа таквих послова, али свеједно неопходном, да разумемо шта се то тачно догодило, чему је имало да послужи, и да ли се у томе успело.

KDJUEY LSKDUF Снимак који траје два минута и четрдесетак секунди, за који ће председник Србије Александар Вучић после седнице Савета за националну безбедност казати да је начињен 24. децембра прошле године, објављен је на Јутјубу у недељу, 17. новембра, на корисничком налогу Kdjuey Lskduf који је иначе аплоудовао само тај снимак, што ће рећи да је у ту сврху и креиран.
Снимак се састоји од више спојених секвенци где су забележени кључни моменти сусрета двојице људи, пуковника ГРУ Георгија Викторовича Клебана и крупнијег мушкарца чији је лик замагљен (зашто?), споменутог З. К.-а. Види се њихов срдачни сусрет на паркингу на кеју у Земуну где Клебан уручује З. К.-у пластичну кесу коју овај ставља у свој ауто (регистарска таблица аутомобила такође је замагљена), њихов разговор уз пиво у оближњем кафићу снимљен с једног од суседних столова – пажње вредан мањак безбедносне културе искусног обавештајца какав би Клебан ваљда морао да буде – види се даље растанак двојице људи после кога З. К. седа у свој аутомобил у коме га снима камера постављена негде код ретровизора, он затим – као да је баш желео да све буде забележено – броји новац извађен из коверте која је била у оној кеси, и, на крају, З. К. с оном кесом у руци, снимљен отпозади, улази у неку зграду

Све у свему, евидентно, операција праћења била је и опсежна и успешно изведена.

- Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *