Војска и полиција се плаше грађанског рата

Деветнаест година касније: Да ли се 5. октобра 2000. поновио 27. март 1941 (4)

Каква је била улога Москве у догађајима око 5. октобра? Зашто је Игор Иванов долазио у Београд? Какву је поруку донео и Милошевићу и Коштуници? Шта је, у ствари, била права позадина октобарског преврата?

Пише Иван Миладиновић

У лето 2000. године по Србији почиње да кола прича о понудама Слободану Милошевићу, разних међународних фактора, званичних и незваничних, да се повуче с политичке сцене. И да му се обезбеди азил у иностранству, да негде у иностранству проведе остатак живота, ослобођен било какаве одговорности. Време ће показати да никаквог званично формулисаног предлога таквог садржаја није било. Постоје претпоставке и појединачна, неуверљива сведочења појединих лидера опозиције да је било таквих размишљања и иницијатива у појединим политичким или дипломатских круговима.

„Трилатерална комисија“, коју су чинили представници опозиције Србије, црногорске власти и међународне заједнице, у којој главну реч води Ричард Гелбард, лични емисар америчког државног секретара Мадлен Олбрајт, наставља припреме за акцију обарања Милошевића. Обука, новац, опрема и везе с дисидентима унутар режима стављене су на располагање опозицији. Порука људима у систему била је: „Морате променити страну.“ Британци и Американци су се сложили да помажу организације као што су: „Отпор“, Б92, „Мрежа“… Такође је одлучено да се улога Вука Драшковића што више умањи у новом блоку опозиционих странака. Пословне људе су убеђивали да ће без Милошевића зарадити много више новца него с њим.

Зоран Ђинђић је тражио да Британци, Американци и Европска унија више не праве нагодбе с Милошевићем, што је поштовано, јер после 1999. више није било преговора, компромиса и упозорења.

У књизи Тима Маршала „Игра сенки“ остало је забележено и сведочење британског амбасадора који је службовао у једној од суседних држава и посредно био укључен у дешавања у Србији: „Врбовање се одвијало на три начина: давањем помоћи одређеним медијима, давањем подршке одређеним опозиционим политичарима и тражењем инсајдера који желе да сарађују.“
* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.